Την τρέχουσα κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και τον βαθμό κόπωσης του κυβερνητικού κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εκτιμά, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ως καθοριστικούς παράγοντες στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος της επόμενης Κυριακής στην Τουρκία, ο διευθυντής της αγγλόφωνης εφημερίδας «Χουριέτ», Μουράτ Γετκίν.
Παρά την ύπαρξη πάντοτε έντονων συζητήσεων για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Γετκίν δεν τη θεωρεί καθοριστικό παράγοντα στο τελικό αποτέλεσμα.
Στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μία ακριβώς εβδομάδα πριν ανοίξουν οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές κάλπες στην Τουρκία, ο διευθυντής της αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» σκιαγραφεί το προεκλογικό κλίμα και το διακύβευμά τους. Επίσης, απαντά για το αν θεωρεί ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διαδραματίζουν ρόλο στις εκλογές.
"Η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο εν μέσω αμοιβαίων κατηγοριών για παραβιάσεις του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων δεν έχει βραχυπρόθεσμο πολιτικό νόημα για την Τουρκία και τον τουρκικό λαό. Είναι πιο μακροπρόθεσμη πολιτική. Δεν νομίζω ότι παίζει σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα των εκλογών", τόνισε.
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Τούρκος δημοσιογράφος επισημαίνει ότι θεωρητικά η χώρα του επιδιώκει την πλήρη ένταξη - όπως θεωρητικά η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να θεωρεί την Τουρκία ως υποψήφια. Στην πράξη, αναγνωρίζει ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες «κυρίως λόγω της υποχώρησης στην ποιότητα της δημοκρατίας, ιδίως μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε έπειτα από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016». Ωστόσο, εκτιμά πως ενδεχομένως θα ήταν δυνατή η ένταξη κάτω από ένα μοντέλο πολλών ταχυτήτων της Ευρώπης.
Επίσης ο κ. Γετκίν αναφέρεται στην υπόθεση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, περίπου 100 ημέρες, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο, αλλά και για τους 8 Τούρκους που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ