Διεθνής Τύπος: Η Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με τους δανειστές της

Διεθνής Τύπος: Η Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με τους δανειστές της

Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της εκτιμά ο διεθνής Τύπος, μετά τις εξαγγελίες των μέτρων από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και το «πάγωμα» των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που είχε αποφασιστεί στο τελευταίο eurogroup.  

«Η Ευρωζώνη σταματά την ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, αναβιώνοντας τους φόβους για κρίση», τιτλοφορείται άρθρο στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη φέρνει στο προσκήνιο τις χειρότερες οπισθοδρομήσεις στην πορεία της ελληνικής κρίσης χρέους, καθώς ευρωζώνη και ΔΝΤ συναγωνίζονται για το πόσο περισσότερο μπορούν να πιέσουν την Αθήνα, όσον αφορά στην εφαρμογή ακόμα πιο σκληρών μεταρρυθμίσεων.

Κάνοντας αναφορά στα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς και στις δηλώσεις του για «ανόητους τεχνοκράτες», η βρετανική εφημερίδα Guardian εκτιμά οτι η ένταση μεταξύ της χώρας και των δανειστών της κλιμακώνεται, εξαλείφοντας τις ελπίδες για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα σε τροχιά σύγρουσης με τους δανειστές καθώς ο ESM παγώνει τα μέτρα για το χρέος» 

Σε διαφορετικό άρθρο - ανάλυση, ο Guardian αναφέρει ότι στα μάτια των υπουργών της ευρωζώνης «οι κανόνες είναι κανόνες» και τα μέτρα του Αλ. Τσίπρα «μοιάζει να μην ανταποκρίνονται στη συμφωνία». Το μήνυμα προς τον έλληνα πρωθυπουργό είναι να πραγματοποιήσει «στροφή 180 μοιρών», όσο πολιτικά επώδυνη και αν είναι, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα. Επιπλέον σημειώνει πως είναι εφικτό να αποσυμπιεστεί η παρούσα ένταση, ωστόσο μοιάζει δύσκολο να υπάρξει αισιοδοξία για το ερχόμενο έτος. 

«Η κατάσταση είναι χάλια. Η Ελλάδα βρίσκεται "στα μαχαίρια" με τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, ενώ Ευρώπη και ΔΝΤ αγωνίζονται να διατηρήσουν ενιαίο μέτωπο», επισημαίνεται. «Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι κατά το παρελθόν ξεπεράστηκαν μεγαλύτερες δυσκολίες. Η διαφορά τώρα είναι, ωστόσο, ότι η απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μοιάζει ανέφικτη, κάτι που υποστηρίζει το ΔΝΤ. Η θέση είναι βάσιμη, αλλά η στάση της ευρωζώνης καθίσταται μόνο πιο σκληρή».

«Μήπως βιαστήκαμε να γυρίσουμε τη σελίδα της ελληνικής κρίσης;» αναρωτιέται η εφημερίδα «Le Monde», στη Γαλλία.

Με αναφορά σε πηγές των Βρυξελλών, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αιτία της απόφασης αναστολής για την ελάφρυνση, είναι το βέτο του ισχυρού γερμανού υπουργού Οικονομικών, W. Schaeuble στον ESM, όπου απαιτείτο ομοφωνία.

«Το αμάρτημα του Τσίπρα είναι ότι πήρε αποφάσεις χωρίς να συμβουλευθεί προηγούμενα τους πιστωτές», εξηγεί το δημοσίευμα.

Η Monde υπογραμμίζει την αντίδραση του Ευρωπαίου επιτρόπου, Pierre Moscovici, ο οποίος «αρνείται το να φορτωθεί η Επιτροπή την ευθύνη του βέτο»: «Η απόφαση της αναστολής δεν εκδόθηκε βάσει της αξιολόγησης της Επιτροπής (για τα μέτρα που πήρε ο πρωθυπουργός) δεδομένου ότι η εκτίμηση αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί. Όσοι επιθυμούν την αναστολή των βραχυπρόθεσμων μέτρων, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους» φέρεται να εξηγεί ο επίτροπος.

«Το ελληνικό έπος, ξεκινάει και πάλι» υπογραμμίζει στο κύριο άρθρο της η Figaro. Όπως εξηγεί στη συνέχεια, σύμφωνα με την Αθήνα, οι πρόσθετες δαπάνες είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν χάρις στο πρωτογενές πλεόνασμα, που για το 2016 είναι υψηλότερο από τους στόχους των πιστωτών. Το πρόβλημα όμως της Ελλάδας είναι, ότι έχοντας υπογράψει τη χρηματική βοήθεια των 86 δισ. ευρώ, «παραμένει κάτω από τη στενή επιτήρηση των πιστωτών και δεν μπορεί να κάνει την παραμικρή δαπάνη επί του προϋπολογισμού χωρίς την προηγούμενη συμφωνία μαζί τους».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Liberation, «o Τσίπρας ψηφίζει κοινωνικά μέτρα, η Ευρωζώνη θυμώνει», ενώ ο σημερινός τίτλος της οικονομικής «Les Eco» είναι: «Το Eurogroup τιμωρεί τον Τσίπρα για τα κοινωνικά μέτρα».

«Τι θέλει το Eurogroup» και «πού είναι η Γαλλία»; αναρωτιέται ο Romaric Godin στη La Tribune. «Η στρατηγική του Eurogroup είναι να κρατήσει την Ελλάδα κάτω από το ζυγό του χρέους. Αυτή η κλιμάκωση έχει ως τελικό στόχο της εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη, πράγμα που ο W. Schaeuble δεν το έκρυψε με συνέντευξή του στη γερμανική «Bild Zeitung » τονίζει.

Στην Ιταλία, η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore αναφέρει, ότι «η απόφαση του Eurogroup ήταν αναπάντεχη» και πως «οι πιστωτές, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για την στήριξη των συνταξιούχων, υιοθέτησαν λιγότερο ελαστική στάση και τα γεράκια της βόρειας Ευρώπης υποσχέθηκαν μια σκληρή απάντηση». Και η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου εκτιμά, ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός, προκειμένου να μην ενδώσει στην πίεση των δανειστών, είναι όλο και πιο πιθανό να ζητήσει πρόωρες εκλογές, με νέο μπρα ντε φερ με τους πιστωτές».

Η La Repubblica εκτιμά, ότι είναι αδύνατον για την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της να προχωρήσει σε νέες περικοπές των συντάξεων και του δημόσιου τομέα και, κατά συνέπεια, καταλήγει, προβλέποντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τα γκάλοπ, μπορεί να αποφασίσει να οδηγήσει και πάλι την χώρα σε πρόωρες εκλογές.

«Στο χείλος του γκρεμού η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος της γερμανικής Frankfurter Allgmeine, εξηγώντας ότι «η Ελλάδα θέλει να δώσει στους συνταξιούχους επίδομα για τα Χριστούγεννα. Οι πιστωτές της χώρας αντιδρούν βάζοντας στον πάγο προαποφασισμένα μέτρα. Ο πρωθυπουργός Τσίπρας αμύνεται».

«Οι πιστωτές σταματούν τις ελαφρύνσεις για την Αθήνα», αναφέρει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, τονίζοντας ότι οι ελπίδες της Ελλάδας για ελάφρυνση του χρέους της υπέστησαν πλήγμα.

Τέλος, η Welt σημειώνει ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους δεν έκανε τους πιστωτές της Ελλάδας να χαρούν.

Αναφέροντας το ύψος του ποσού που θα δαπανηθεί για το δώρο αυτό, η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Αθήνας δυσαρεστηθήκαν από την απόφασή της και γι' αυτό τον λόγο αποφάσισαν να αναστείλουν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

«Τώρα υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσουν αντιπαραθέσεις. Η ανακοίνωση του Τσίπρα προκάλεσε δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Παράλληλα το μέτρο αυτό προκαλεί αμφιβολίες για το αν ο Τσίπρας έχει πάρει σοβαρά τη λιτότητα», υπογραμμίζει η Welt.

«Ο Τσίπρας θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμα για τη μείωση του χρέους και όχι για προεκλογικά δώρα», δήλωσε στην εφημερίδα ο Markus Ferber, βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και ειδικός για οικονομικά θέματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ