Η «ατιμωρησία» κυριάρχησε το 2018 στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική καθώς οι κυβερνήσεις αύξησαν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατήγγειλε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, επικρίνοντας «την τρομακτική ανεκτικότητα» της διεθνούς κοινότητας.
«Η καταστολή των μελών της κοινωνίας των πολιτών και των πολιτικών αντιπάλων αυξήθηκε σημαντικά στην Αίγυπτο, στο Ιράν και στη Σαουδική Αραβία», τονίζει στην έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση, την οποία παρουσίασε από τη Βηρυτό.
«Σε όλη την περιοχή οι αρχές κατέφυγαν σε αυθαίρετες κρατήσεις και στη χρήση υπερβολικής βίας εναντίον διαδηλωτών», επεσήμανε η Διεθνής Αμνηστία, η οποία έκανε λόγο για «αδυσώπητες εκστρατείες καταστολής».
«Η αδιαφορία της παγκόσμιας κοινότητας απέναντι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στην περιοχή (…) ευνοεί τις ωμότητες και την ατιμωρησία», καταγγέλλει η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της που συνόδευε την έκθεση.
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται και στη δολοφονία τον Οκτώβριο του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Στην έκθεσή της γίνεται ειδική αναφορά και στην καταστολή από το Ισραήλ των εβδομαδιαίων διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη στη διάρκεια των οποίων έχουν σκοτωθεί «τουλάχιστον 195 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και 41 παιδιά».
Μετά την υπόθεση Κασόγκι χώρες όπως η Δανία και η Γερμανία ανέστειλαν τις παραδόσεις όπλων στο Ριάντ, όμως «οι βασικοί σύμμαχοι του βασιλείου --μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία—δεν έχουν κάνει κάτι τέτοιο», επισημαίνει η Διεθνής Αμνησία, καταγγέλλοντας και την παρέμβαση του Ριάντ στον πόλεμο στην Υεμένη.
Επικρίσεις δέχεται και η κυβέρνηση του Ιράν καθώς η χώρα συγκλονίστηκε από διαδηλώσεις ενάντια στις κοινωνικο-οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
«Οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν με τη βία τις συγκεντρώσεις, χτυπώντας άοπλους διαδηλωτές, χρησιμοποιώντας εναντίον τους πραγματικά πυρά, δακρυγόνα και αντλίες νερού, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς», σημειώνει η ΜΚΟ.
Στο στόχαστρο της Διεθνούς Αμνηστίας βρίσκεται και η Αλγερία, όπου τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στην πρόθεση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα να διεκδικήσει νέα θητεία.
«Οι αρχές διατηρούν την ντε φάκτο απαγόρευση των διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα και κάποιες φορές κατέφυγαν σε υπερβολική βία για να διαλύσουν ειρηνικές συγκεντρώσεις στη χώρα», υπογραμμίζει η έκθεση.
Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε επίσης «τα εγκλήματα πολέμου» που διαπράττονται στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη, όπου μαίνονται περίπλοκες αιματηρές συγκρούσεις και σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις.
Η ΜΚΟ επικρίνει «τις αεροπορικές επιδρομές χωρίς διάκριση» μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών στόχων, καθώς και τις «άμεσες επιθέσεις εναντίον σπιτιών, νοσοκομείων και ιατρικών εγκαταστάσεων».
Ωστόσο η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει κάποιες προόδους που έχουν σημειωθεί και οι οποίες «δίνουν ελπίδα», όπως η υιοθέτηση σε κάποιες χώρες του Μάγρεμπ νομοθεσίας «που έχει στόχο την καταπολέμηση της βίας εναντίον των γυναικών».
Επίσης η ΜΚΟ αναφέρεται και στο γεγονός ότι επιτράπηκε στις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία να οδηγούν, αν και υπογραμμίζει ότι την ίδια χρονιά η χώρα φυλάκισε «υπέρμαχους των δικαιωμάτων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ηγήθηκαν της εκστρατείας υπέρ του δικαιώματος αυτού».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ