«Η πίεση στη Λέσβο είναι μεγάλη, όπως ακριβώς είναι και η δυστυχία στη Μόρια», γράφει η Deutsche Welle σχολιάζοντας την κρίση μετά την καταστροφή από εμπρησμό του ΚΥΤ της Μόριας, με την Άνγκελα Μέρκελ να ανακοινώνει ότι το Βερολίνο θα λάβει συνολικά 2.750 πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά.
«Η Γερμανία υποσχέθηκε να λάβει αρχικά 1.500 πρόσφυγες από την Ελλάδα», γράφει η DW και προσθέτει: «Η πίεση είναι μεγάλη, αλλά εξίσου και η δυστυχία στη Μόρια. Η κυβέρνηση του Βερολίνου θέλει να βοηθήσει λαμβάνοντας αρχικά 1.500 πρόσφυγες.
«Ως κυβέρνηση, καταλήξαμε σε συμφωνία σχετικά με το τι πρέπει να γίνει», δήλωσε ο αντικαγκελάριος και Σοσιαλδημοκράτης, Όλαφ Σολτς. «Αυτό είναι ένα «μεγάλο, τεράστιο βήμα μπροστά», τόνισε.
Αυτή η πρόοδος επιτεύχθηκε αφού η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) κατέληξαν σε συμφωνία. Ο Ζεεχόφερ συμφώνησε να δεχτεί η χώρα του περίπου 1.500 πρόσφυγες που χρήζουν βοήθειας εκτός των 150 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Η επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Σάσκια Έσκεν είχε ζητήσει την Κυριακή μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Βερολίνου, Στέφεν Ζαίμπερτ έκανε έναν πιο λεπτομερή υπολογισμό σε ότι αφορά τους συνολικά 2.750 πρόσφυγες που θα λάβει η χώρα της Μέρκελ από τα ελληνικά νησιά.
«Πρώτα απ 'όλα, υπάρχουν οι 1.553 πρόσφυγες- άνδρες, γυναίκες και παιδιά- για τα οποία μιλάμε τώρα. Στη συνέχεια, θα λάβουμε 150 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αιτούντες άσυλο. Έχουν ήδη γίνει δεκτά 53 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αιτούντες άσυλο», δήλωσε ο Ζάιμπερτ. «Επιπλέον, θα λάβουμε 243 άρρωστα προσφυγόπουλα μαζί με τις οικογένειές τους. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον χίλια άτομα συνολικά».
«Ο συνολικός αριθμός ατόμων που αναλαμβάνει η Γερμανία από τα ελληνικά νησιά είναι αντίστοιχα 2.750», πρόσθεσε.
Handelsblatt: Νέα «ευρωπαϊκή Μόρια» στη Λέσβο;
Σε σχόλιό της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει για την αποτελεσματικότητα της γερμανικής απόφασης, αλλά και την κατασκευή νέου προσφυγικού κέντρου στη Λέσβο:
«Η απλή υποδοχή αιτούντων άσυλο από ελληνικά προσφυγικά κέντρα δεν αποτελεί υπεύθυνη κυβερνητική πολιτική. Λιγότερο συμβολικό, αλλά πιο σημαντικό είναι το δεύτερο σκέλος, το οποίο επεξεργάζεται η Μέρκελ με την Κομισιόν και τον Μητσοτάκη: την ανέγερση ενός λειτουργικού ευρωπαϊκού κέντρο ασύλου στη Λέσβο. Το πώς θα συνεργαστούν οι ελληνικές αρχές και οι αξιωματούχοι της ΕΕ στο νέο προσφυγικό κέντρο δεν είναι ακόμη σαφές».
«Κάποια μέρα η Μόρια θα μπορούσε να μην είναι πια σύμβολο δυστυχίας και ντροπής, αλλά σύμβολο μιας πραγματικής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου», τονίζει η Handelsblatt.
Financial Times: H Γερμανία θα δεχθεί 2.750 πρόσφυγες από την Ελλάδα
«H χώρα της Μέρκελ θα λάβει 2.750 πρόσφυγες από τους ελληνικούς καταυλισμούς», γράφουν οι Financial Times και προσθέτουν: «Η Μέρκελ αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου τη συζήτηση της ΕΕ σχετικά με τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο μετά από την καταστροφική πυρκαγιά στη Λέσβο. Η Γερμανία συμφώνησε να δεχθεί περίπου 2.750 πρόσφυγες από την Ελλάδα ως απάντηση στην πυρκαγιά που έπληξε τον καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου, κίνηση που θα μπορούσε να ξαναρχίσει μια συζήτηση στην Ε.Ε για την πολιτική που ακολουθείται στο μεταναστευτικό».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, Χριστιανοδημοκράτες και το αδελφό κόμμα, οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές συμφώνησαν σε ένα σχέδιο.
Ο Ρολφ Μίτσενιχ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, εξέφρασε σκεπτικισμό για το τρέχον σχέδιο, λέγοντας ότι δεν ήθελε να δημιουργηθεί ένα «παιχνίδι λαχειοφόρου αγοράς» για να έρθουν οι πρόσφυγες στη Γερμανία, και ζήτησε αντ 'αυτού ένα «συνολικό σχέδιο».
Ο ίδιος κάλεσε και τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία για την υποδοχή αιτούντων άσυλο, αλλά παραδέχθηκε ότι κάτι τέτοιο θα είναι απίθανο.