Της Άννας Παπαδομαρκάκη
Διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού ξεκινά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), χαρακτηρίζοντας το θέμα ως ύψιστης προτεραιότητας στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε χθες ο γενικός διευθυντής του, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. με το επιτελείο του Οργανισμού με τους κυβερνητικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και για το γεγονός ότι από τους ασθενείς, το 20% νοσεί σοβαρά.
Νέα τροπή παίρνει και η αναζήτηση της αρχικής αιτίας από την οποία ξεκίνησε η επιδημία του νέου κορονοϊού του Wuhan, καθώς νεώτερα στοιχεία αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η ασθένεια να κυκλοφόρησε στη χώρα πολύ νωρίτερα από την ιχθυαγορά της πόλης.
Την ίδια στιγμή αυξάνονται και τα κρούσματα του ιού στην Ευρώπη. Στην Γερμανία καταγράφηκαν τρείς νέοι ασθενείς που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας είναι εργαζόμενοι στην ίδια εταιρεία με αυτή που εργάζεται ο πρώτος ασθενείς που κατεγράφη.
Διμερείς συναντήσεις
Συνοδευόμενος από τον τοπικό διευθυντή του ΠΟΥ Takeshi Kasai και τον επικεφαλής του προγράμματος του ΠΟΥ για τις έκτακτες ανάγκες dr Mike Ryan, ο δρ Ghebreyesus συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping, και τους υπουργούς Εξωτερικών Wang Yi και Υγείας Ma Xiaowei.
Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την ικανότητα της Κίνας να αντιμετωπίσει τον ιό, εστίασαν στην συνέχιση των ερευνών για τον ιό με την διάθεση βιολογικού υλικού στον ΠΟΥ στην προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίων και νέων θεραπειών, αλλά και την τήρηση των μέτρων περιορισμού του.
Ταυτόχρονα συμφώνησαν ότι ο ΠΟΥ θα στείλει διεθνείς εμπειρογνώμονες στην Κίνα, για συνεργασία με τους κινέζους ομολόγους τους, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς της επιδημίας, προκειμένου ο ΠΟΥ να συντονίσει τις διεθνείς προσπάθειες αντιμετώπισης του ιου.
Τα κρούσματα
Mέχρι χθες 28 Ιανουαρίου, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου έφταναν τους 4.687 ασθενείς από τους οποίους οι 106 κατέληξαν, αν και οι εκτιμήσεις από τον ΠΟΥ ανεβάζουν τους ασθενείς σε 4593, εκτιμάται ότι έχουν προσβληθεί 6.973 άτομα και από τους πάσχοντες, οι 976 ασθενείς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Εκτός Κίνας έχουν επιβεβαιωθεί 56 κρούσματα, σε 14 χώρες.
Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της κατάστασης από τον ΠΟΥ, ο χρόνος επώασης του κορονοϊού κυμαίνεται μεταξύ 2-10 ημερών, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες, ενόσω προχωρεί η παρατήρηση περισσότερων περιστατικών.
Ο ΠΟΥ επισημαίνει πως η επιβεβαίωση αυτή είναι απαραίτητη για τη διασπορά της νόσου, προκειμένου να αποσαφηνιστεί εάν υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης του ιού από ασυμπτωματικούς φορείς ή κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης. Και για το λόγο αυτό ζητά τη δήλωση τέτοιων περιστατικών από τα κράτη στα οποία θα παρατηρηθεί το φαινόμενο αυτό.
Πού και πότε πρωτοεμφανίστηκε ο ιός
Στο μεταξύ όμως, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου από μεγάλη ομάδα κινέζων ερευνητών από διάφορα ιδρύματα, δίνει λεπτομέρειες για τους πρώτους 41 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με επιβεβαιωμένη την λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό (2019-nCoV).
Ο πρώτος ασθενής αρρώστησε την 1η Δεκεμβρίου 2019 και δεν είχε αναφερθεί σύνδεση με την ιχθυαγορά, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, οι οποίοι διευκρίνισαν ότι επιπλέον, δεν βρέθηκε επιδημιολογική σύνδεση μεταξύ του πρώτου ασθενούς και των μεταγενέστερων περιπτώσεων. Επίσης, συνολικά, 13 από τις 41 περιπτώσεις δεν είχαν σχέση με την αγορά.
Σύμφωνα με τον Daniel Lucey, ειδικό λοιμωξιολόγο από το Πανεπιστήμιο του Georgetown, οι 13 ασθενείς που δεν συνδέονται με την ιχθυαγορά, αποτελούν μεγάλο αριθμό.
Προηγούμενες εκθέσεις των κινεζικών υγειονομικών αρχών και του ΠΟΥ, ανέφεραν ότι "ο πρώτος ασθενής εμφάνισε συμπτώματα στις 8 Δεκεμβρίου 2019" και συνέχιζαν σημειώνοντας πως "οι περισσότερες περιπτώσεις είχαν συνδέσεις με την ιχθυαγορά", που έκλεισε την 1η Ιανουαρίου.
Ο Daniel Lucey επισημαίνει πως αν τα νέα δεδομένα είναι ακριβή, τότε οι πρώτες λοιμώξεις σε άνθρωπο πρέπει να συνέβησαν τον Νοέμβριο του 2019 - αν όχι νωρίτερα - επειδή υπάρχει χρόνος επώασης μεταξύ μόλυνσης και εμφάνισης συμπτωμάτων. Αν ναι, ο ιός πιθανώς εξαπλώθηκε σιωπηλά στο Wuhan - και ενδεχομένως και αλλού - πριν το μαζικό ξέσπασμα στα τέλη Δεκεμβρίου στην ιχθυαγορά της πόλης.
Ο Kristian Andersen, εξελικτικός βιολόγος στο ερευνητικό ίδρυμα Scripps, ο οποίος έχει αναλύσει τις ακολουθίες του 2019-nCoV για να προσπαθήσει να διευκρινίσει την προέλευσή του, δήλωσε η ημερομηνία της 1ης Δεκεμβρίου για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, αποτελεί ενδιαφέρον στοιχείο. Ο ίδιος σε μελέτη του, για τα 27 διαθέσιμα γονιδιώματα του 2019-nCoV, διαπιστώνει ότι είχαν έναν "πιο πρόσφατο κοινό πρόγονο", δηλαδή μια κοινή πηγή, ήδη από την 1η Οκτωβρίου 2019.