Διεθνείς αντιδράσεις για το χτύπημα με χημικά στη Συρία

Διεθνείς αντιδράσεις για το χτύπημα με χημικά στη Συρία

Το Παρίσι ζητεί να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τις πληροφορίες περί επίθεσης με χημικά στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, ενώ Vl. Putin και Τ. Erdogan συζήτησαν σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό.

Ειδικότερα, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε σήμερα να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από μια «νέα ιδιαίτερα σοβαρή χημική επίθεση» στη Συρία.

«Μια νέα και ιδιαίτερα σοβαρή χημική επίθεση έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στην επαρχία Ιντλίμπ. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλο αριθμό θυμάτων, περιλαμβανομένων παιδιών. Καταδικάζω αυτή την αποκρουστική ενέργεια», αναφέρει σε δήλωσή του ο Jean-Marc Ayrault.

«Μπροστά σε τέτοιες σοβαρές ενέργειες που απειλούν τη διεθνή ασφάλεια, ζητώ απ'' όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχοντας αυτό κατά νου, ζητώ να συνεδριάσει επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Πριν από μια συνάντηση στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί η αρωγή προς τη Συρία, ο Ayrault δήλωσε πως η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας χωρίς μια αξιόπιστη μετάβαση.

Στο ίδιο πλαίσιο ο τούρκος πρόεδρος Τ. Εrdogan και ο ρώσος πρόεδρος Vl. Putin Πούτιν συζήτησαν για την επίθεση, δήλωσαν πηγές της τουρκικής προεδρίας.

Η επίθεση, η οποία φέρεται να πραγματοποιήθηκε από συριακά κυβερνητικά αεροπλάνα, είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 58 ανθρώπων περιλαμβανομένων και 11 παιδιών ηλικίας κάτω των οκτώ ετών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, ανέφεραν μια οργάνωση που καταγράφει τις εξελίξεις στον πόλεμο και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας.

"Ο πρόεδρος Erdogan έθιξε τη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων στην Ιντλίμπ. Ο πρόεδρος Erdogan είπε πως τέτοιες απάνθρωπες επιθέσεις είναι απαράδεκτες", αναφέρεται σε δήλωση που αποδίδεται σε πηγές της προεδρίας.

Οι πηγές ανέφεραν πως οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης τη σημασία να συνεχιστεί η εκεχειρία που εφαρμόζεται στη Συρία.

Federica Mogherini: το συριακό καθεστώς φέρει την ευθύνη για την αποτρόπαιη χημική επίθεση

Το καθεστώς του Bashar al-Assad φέρει την «κύρια ευθύνη» για τη «χημική» επίθεση κατά του προπυργίου σύρων ανταρτών και τζιχαντιστών στη βορειοδυτική Συρία, που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 58 ανθρώπων, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini.

«Σήμερα, τα νέα είναι αποτροπιαστικά. Φυσικά η κύρια ευθύνη ανήκει στο καθεστώς» της Συρίας, δήλωσε η Federica Mogherini σε δημοσιογράφους διεθνών μέσων, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης στις Βρυξέλλες για την ανοικοδόμηση της Συρίας.

Μ. Cavusoglu: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας η επίθεση

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία καταδικάζει τη χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε στην ανταρτοκρατούμενη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, χαρακτηρίζοντάς την έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη δυτική τουρκική επαρχία Ισπάρτα, ο Cavusoglu, τα σχόλια του οποίου μεταδόθηκαν απ'' ευθείας από την τηλεόραση, δήλωσε πως οι υποψίες για χρήση χημικών όπλων μπορεί να εκτροχιάσουν τη διαδικασία των συριακών ειρηνευτικών συνομιλιών που διεξάγονται στην Αστάνα του Καζακστάν.

Η επίθεση, που πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε από αεριωθούμενα της συριακής κυβέρνησης, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 58 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 11 παιδιά κάτω των οκτώ ετών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, όπως έγινε γνωστό από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και ιατρικό προσωπικό.

Παράλληλα, η διπλωματία της Τουρκίας έκρινε ότι οι εικόνες και οι πληροφορίες από την επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής δείχνουν πως η συριακή κυβέρνηση διέπραξε μια επίθεση με τη χρήση χημικών όπλων, μια ενέργεια που η Άγκυρα χαρακτήρισε σαφή παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«(Οι) εικόνες και (οι) πληροφορίες από το Χαν Σεϊχούν δείχνουν ότι το (συριακό) καθεστώς παραβίασε ξεκάθαρα τις αποφάσεις 2118 και 2209 του Συμβουλίου Ασφαλείας, προβαίνοντας στη χρήση χημικών όπλων», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η τουρκική διπλωματία κάλεσε εξάλλου τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) να αρχίσει άμεσα έρευνα και κάλεσε «τις πλευρές που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν το συριακό καθεστώς» να συμβάλουν να τερματιστούν αυτές οι κατάφωρες, όπως τις αποκάλεσε, παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Boris Johnson: Η επίθεση φέρει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ενέργειας «του συριακού καθεστώτος»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Boris Johnson χαρακτήρισε σήμερα "φρικτές" τις αναφορές για μια επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, θεωρώντας ότι η ενέργεια αυτή φέρει "όλα τα χαρακτηριστικά μιας επίθεσης του καθεστώτος" του Σύρου προέδρου Bashar al-Assad.

"Φρικτές αναφορές για μια επίθεση με χημικά όπλα στο Ιντλίμπ της Συρίας. Θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για το επεισόδιο και οι δράστες να δώσουν λόγο" έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Johnson.

"Μολονότι δεν μπορούμε να είμαστε ακόμη βέβαιοι για το τι συνέβη, έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας επίθεσης του καθεστώτος που έχει χρησιμοποιήσει κατ'' επανάληψη χημικά όπλα", σημείωσε εξάλλου ο Βρετανός υπουργός σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στην επίθεση στο Χαν Σεϊχούν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 58 άμαχοι και τραυματίστηκαν περίπου 170, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

O πρόεδρος της Γαλλίας καταγγέλλει τις «ευθύνες» του Assad και «των συμμάχων του»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande κατήγγειλε σήμερα την «ευθύνη» του Assad για τη σφαγή με χημικά όπλα η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 58 ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία, ενώ επισήμανε επίσης την «ηθική ευθύνη» των «συμμάχων» του.

«Όπως και στη Γούτα την 21η Αυγούστου 2013, ο Assad επιτίθεται εναντίον αμάχων χρησιμοποιώντας μέσα που έχουν απαγορευθεί από τη διεθνή κοινότητα. Για ακόμη μια φορά, το συριακό καθεστώς θα αρνηθεί την ευθύνη για αυτή τη σφαγή, βασιζόμενο στη συνέργεια των συμμάχων του για να παραμείνει ατιμώρητο», ανέφερε ο Hollande σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ.

«Αυτοί που υποστηρίζουν αυτό το καθεστώς μπορούν για άλλη μια φορά να σκεφτούν το μέγεθος της πολιτικής, στρατηγικής και ηθικής ευθύνης τους», προστίθεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ