«Δύναμη στον αγώνα του να αποκτήσει αυτοκρατορικό μεγαλείο θεωρεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους μουσουλμάνους των Βαλκανίων. Στο Σεράγεβο έκανε ηγετική εμφάνιση μπροστά στους οπαδούς του. Όμως φτάνει τα όριά του στην περιοχή»αναφέρει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
«Είμαι εδώ μόνο επειδή οι μυστικές υπηρεσίες μας με ενημέρωσαν ότι υπήρχε σχέδιο δολοφονίας μου» είπε ο Τούρκος πρόεδρος ενώπιον 15.000 οπαδών του στο Σεράγεβο. Η επίθεση ματαιώθηκε. Αν το δούμε υπό το πρίσμα του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, είναι αρκετά σαφές ότι υπάρχουν πράγματι δυνάμεις που μπορεί να αναζητούν τη ζωή του. Αλλά η χρονική στιγμή των λόγων του, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, ταιριάζει τουλάχιστον τόσο στην προεκλογική εκστρατεία, όσο και στη λογική ότι έχει εχθρούς, σημειώνει η εφημερίδα.
Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγκ δήλωσε, στις 19 Μαΐου, ότι υπάρχουν «κύκλοι που δεν θα μπορούσαν να αντέξουν έναν τόσο μεγάλο ηγέτη, έναν άνθρωπο με όραμα», όπως ο Ερντογάν. Η εκτίμηση απευθυνόταν στις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους τους οποίους ακόμη και μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν είχε κατηγορήσει ότι βρίσκονταν πίσω από αυτήν ή τουλάχιστον χάρηκαν από αυτή την εξέλιξη. Όλες οι χώρες της ΕΕ απαγόρευσαν στον Ερντογάν να μεταφέρει την προεκλογική του εκστρατεία στο έδαφός τους. Ωστόσο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν είχε πρόβλημα.
Από το πνευματικό κέντρο της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα Βαλκάνια κάλεσε προέτρεψε τους Τούρκους που ζουν στην Ευρώπη να «δραστηριοποιηθούν στα πολιτικά κόμματα των χωρών τους, επειδή σε αυτά τα κοινοβούλια δεν πρέπει να καθίσουν μόνο όσοι προδίδουν τη χώρα τους. Θα πρέπει επίσης να πάρετε τις θέσεις εκεί. Η τουρκική κοινότητα έχει αυτή τη δύναμη», είπε.
Ο Ερντογάν αναφερόταν σε «προδότες» πολιτικούς όπως ο Γερμανός βουλευτής των Πρασίνων, Τζεμ Έζντεμιρ. Με απλά λόγια εννοούσε: Όλοι οι Τούρκοι της ΕΕ, οι οποίοι έχουν την ιθαγένεια των αντίστοιχων χωρών τους και μιλούν επίσης την τοπική γλώσσα, αλλά που αισθάνονται στην καρδιά τους την Τουρκίας, πρέπει να στραφούν στην πολιτική για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της Τουρκίας.
Με αυτό το πνεύμα, ως πολιτικά κομμάτια σκακιού, ο Ερντογάν προσπαθεί εδώ και πολλά χρόνια να κερδίζει και τους μουσουλμάνους των Βαλκανίων. Λειτουργεί ως αντίπαλος της ΕΕ στην περιοχή, η οποία θεωρείται εκεί ως σταθεροποιητική δύναμη. Σε περίπτωση που η ΕΕ θέλει να λύσει παλιές συγκρούσεις και να συμφιλιώσει παλαιούς εχθρούς, Σέρβους, Κροάτες και Βόσνιους, χριστιανούς και μουσουλμάνους, η Τουρκία υπερτονίζει τις παλιές αδικίες, θέλει να διατηρήσει τις παλιές εχθρότητες.
Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα στα μάτια των Μουσουλμάνων των Βαλκανίων είναι σύμβολο της σερβικής σκληρότητας στον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του ''90. Στην τουρκική αφήγηση έχει γίνει σύμβολο της χριστιανικής σκληρότητας. «Οι χριστιανοί χαμογελούν όταν τους μιλάμε αλλά πιστέψτε με, θα είναι χαρούμενοι αν πεθάνετε», είπε κάποτε ο Ερντογάν σε ομιλία του.
Οι πιστοί κατά των άπιστων. Αυτό είναι το πλαίσιο της σκέψης του Ερντογάν. Το απόφθευγμά του είναι: «Πρέπει να είμαστε παντού όπου ήταν κάποτε οι πρόγονοί μας». Ο ίδιος βλέπει τον εαυτό του ως πνευματικό κληρονόμο των Οθωμανών σουλτάνων και ως προστάτης των μουσουλμάνων των Βαλκανίων.