Διατάχθηκε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για την αναβολή της δίκης της Siemens

Διατάχθηκε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για την αναβολή της δίκης της Siemens

Τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγο, Ξένη Δημητρίου, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή επ' αόριστον, της δίκης της Siemens.

«Παρακαλούμε να διενεργήσετε άμεσα πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση», αναφέρει στην έγγραφη παραγγελία της η κ. Δημητρίου, ενώ την έρευνα ανέθεσε στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαϊρη.

Στο μεταξύ ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Αμανατίδης αναμένεται να παραδώσει στην κ. Θάνου την υπηρεσιακή αλληλογραφία μεταξύ της μεταφραστικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ και της εισαγγελίας  εφετών κατόπιν αιτήματός της και οδηγιών του κ. Κοτζιά.

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την απορία τους για το γεγονός ότι ημερομηνία της δίκης ορίστηκε πριν να έχουν οι δικαστές τις μεταφράσεις στα χέρια τους. Θεωρούν πως ένας έμπειρος δικαστής δεν προβαίνει σε τέτοια ενέργεια αν δεν έχει κάποια σκοπιμότητα.

Παρέμβαση Αλ. Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός παρενέβη και επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, ζητώντας την άμεση εκδίκαση των υποθέσεων για τα μαύρα ταμεία της Siemens. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το πώς έχουν τα πράγματα, και μετά ταύτα αύριο Πέμπτη το πρωί θα μεταβεί προσωπικά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να ζητήσει την κατ' απόλυτη προτεραιότητα διεξαγωγής των δικών επικαλούμενος διατάξεις που αφορούν δίκες εξαιρετικής σημασίας.

Έντονες αντιδράσεις

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει από χθες η επ' αόριστον αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας για την υπόθεση της Siemens, η οποία κρύβει και τον κίνδυνο να παραγραφούν αδικήματα καθώς η υπόθεση εκκρεμεί μία δεκαετία χωρίς ετυμηγορία.

Παράλληλα, σε αναβολή αορίστως οδηγείται η δίκη του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, ακόμα μία υπόθεση που συνδέεται με το σκάνδαλο των "μαύρων ταμείων" της Siemens, λόγω θανάτου του προέδρου του δικαστηρίου Αγγελή Τριαντόπουλου.

Εχθές, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου εισήχθη και πάλι μετά την αποχή των δικηγόρων πριν λίγες ημέρες η υπόθεση, έκανε δεκτές τις ενστάσεις των αλλοδαπών κατηγορουμένων που με την έναρξη της διαδικασίας τόνισαν πως συνιστά ακυρότητα η μη παράδοση στη μητρική τους γλώσσα τόσο των κλήσεων τους στο δικαστήριο, όσο και του παραπεμπτικού βουλεύματος.

"Επιδώσαμε τις κλήσεις στους κατηγορουμένους για την υπόθεση της SIEMENS χωρίς την ολοκληρώμενη μετάφραση του Υπουργείου Εξωτερικών, για να διακόψουμε τον χρόνο των παραγραφών" αναφέρουν πηγές της Εισαγγελίας Εφετών απαντώντας στις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά την χθεσινή αναβολή επ'' αόριστον της δίκης για την σύμβαση "8002".

Οι επικεφαλής της Εισαγγελίας Εφετών επισημαίνουν πως δεν υπήρξε εμπρόθεσμη παράδοση όλων των αποσπασμάτων του βουλεύματος που ζητήθηκαν από το ΥΠΕΞ πριν αρχίσει η δίκη της Siemens τον Νοέμβριο του 2015 καθώς οι μεταφράσεις παραδόθηκαν τον Μάιο του 2016 ενώ η δίκη είχε αρχίσει, όπως λένε στο Εφετείο.

Η Εισαγγελία Εφετών επισημαίνει επίσης ότι προχώρησε στον προσδιορισμό της δίκης χωρίς τις μεταφράσεις στην γερμανική και γαλλική ώστε να προχωρήσει σε επιδόσεις κλήσεων σε δίκη και έτσι να διακόψει τον χρόνο των παραγραφών καθώς όπως ορίζει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, η παραγραφή αναστέλλεται μετά την επίδηση κλήσης ή κλητηρίου θεσπίσματος. Κατά την άποψη που φαίνεται να επικράτησε στην Εισαγγελία Εφετών , το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δεν θα δεχόταν τις όποιες ενστάσεις των κατηγορουμένων περί ακυρότητας της επίδοσης. Όπως μάλιστα αναφέρουν πηγές του Εφετείου, η Εισαγγελίας είχε "απόλυτη βεβαιότητα" πως οι ενστάσεις θα απορρίπτονταν καθώς υπήρχε προηγούμενο με δίκη Τούρκων υπηκόων ,κατηγορούμενων για υπόθεση τρομοκρατίας, όπου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε ανάλογες ενστάσεις κρίνοντας πως δεν απαιτείται επίδοση μεταφρασμένου βουλεύματος εφόσον προηγήθηκαν απολογίες στον ανακριτή.

Μιλώντας στον realfm 97.8 ο Τέρενς Κουίκ τόνισε ότι «ο νόμος της Siemens δεν θα γίνει νόμος του κράτους», σημειώνοντας ότι «καλά θα κάνει και η αξιωματική αντιπολίτευση να είναι λίγο προσεκτική στο πώς τοποθετείται και θα την παραπέμψω σε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας “Tο Βήμα”, το 2008. Εγώ, πάντως, δεν έχω οικόπεδο δίπλα στου Χριστοφοράκου».

«Παραπέμπω στο δημοσίευμα της εφημερίδας “Tο Βήμα”, να διαψεύσουν “Tο Βήμα”, του 2008 και μετά να έρθουμε να το συζητήσουμε», σημείωσε ο ίδιος στην επισήμανση ότι αφήνει βαρύ πολιτικό υπονοούμενο για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Φανταστείτε να ήταν αυτό επί κυβέρνηση Σαμαρά, να ήμουν κυβερνητικός εκπρόσωπος και να έπρεπε να σας απολογηθώ για μία ακύρωση της δίκης της Siemens. Φανταστείτε τι θα με ρωτάγατε και τι θα λέγατε...», δήλωσε επίσης στον realfm 97.8 ο Σίμος Κεδίκογλου.

Στο ερώτημα αν χρεώνει στην κυβέρνηση αυτό που συνέβη ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε: «Επιεικώς αδιαφορία» και εξήγησε ότι «αδιαφόρησαν για την εξέλιξη της υπόθεσης τη στιγμή που ξέρουμε πως οι υπουργοί, σε άλλες υποθέσεις, έφτασαν να μπαίνουν σε δικαστικά συμβούλια.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, μιλώντας νωρίτερα στον Σκάι, θέλησε να ξεκαθαρίσει πως «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τίποτα δεν θα παραγραφεί στην υπόθεση της Siemens».

Επανέλαβε ότι οι 1.087 σελίδες του παραπεμπτικού Βουλεύματος μεταφρασμένες στα Γερμανικά, είχαν σταλεί στην Εισαγγελία από τις 13 Μαΐου και πως το υπουργείο δεν έχει καμία ευθύνη για την επ' αόριστον αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης.

«H νέα αναβολή της δίκης, τρέφει την ατιμωρησία. Νοιώθω ντροπή και οργή», ανέφερε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο Twitter. 

Σε αυτό απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης «Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί», ενώ αργότερα έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό:

Με ένα «tweet» αναφέρθηκε στη Siemens και ο Πάνος Καμμένος.

«Είμαστε μάρτυρες ενός θεάτρου του παραλόγου. Η κυβέρνηση καταγγέλλει και προσπαθεί να συγκαλύψει τις ανεπάρκειές της. Η Δικαιοσύνη πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνειδητοποιήσει πως η ολοκλήρωση της διαδικασίας και η μη παραγραφή των αδικημάτων δε μπορεί να συγχωρεθεί σε κανέναν εμπλεκόμενο.

«Οι ουσιαστικές ευθύνες όμως πέφτουν στους ώμους της Κυβέρνησης. Ας σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να είναι ακόμη στην αντιπολίτευση και ας πράξει τα δέοντα», δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης

Δημοκρατική Συμπαράταξη

Κυβερνητική αδράνεια στην υπόθεση του σκανδάλου Siemens καταλογίζει εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο βουλευτής, Θόδωρος Παπαθεοδώρου. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε, ότι, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες συνεχίζουν να επιδίδονται στο παιγνίδι της αλληλομετάθεσης ευθυνών, αλλά και πως επιχειρούν να εμπλέξουν τη Δικαιοσύνη σε μια προσπάθεια συγκάλυψης της δικής τους ολιγωρίας.

Ζήτησε τέλος, να ενημερωθεί η Βουλή και ο ελληνικός λαός από τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εξωτερικών, για τους πραγματικούς υπεύθυνους αυτού του φιάσκου, όπως είπε, και τις συνέπειές του στην εξέλιξη της υπόθεσης Siemens.

ΛΑΕ

Τα  κυκλώματα του Π. Καμμένου, η ντροπή του Δ. Παπαδημούλη, το αίσθημα κατάντιας του Αν. Λοβέρδου, και τα «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» του Αδ. Γεωργιάδη κάνουν απλά μπαλάκι τις ευθύνες για την προσπάθεια μεθοδευμένης  επ' αόριστο αναβολής της δίκης της Siemens.

Αναβολή, που κινδυνεύει να οδηγήσει στην παραγραφή των αδικημάτων. Έτσι το πρώτο σκάνδαλο των μιζών, κινδυνεύει να ακολουθηθεί από ένα δεύτερο, αυτό της ΜΗ διερεύνησης της υπόθεσης.

Το  γεγονός ότι από  τον ιστότοπο της Βουλής κατέβηκε, με ευθύνη του σημερινού της πρόεδρου, το πόρισμα για τα σκάνδαλα της Siemens, θα έπρεπε να μας είχε προϊδεάσει

Περιμένουμε σε λίγο να ακούσουμε και τις γνωστές επικλήσεις, περί της ανεξαρτησίας της  δικαιοσύνης  και  του  ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο…», σχολιάζει η ΛΑΕ. 

ΚΚΕ

«Είναι τεράστιες οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, και της σημερινής, γιατί η υπόθεση Siemens έφτασε στο στάδιο της εκδίκασης με μεγάλη καθυστέρηση, η οποία σήμερα δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

«Πέρα από το δικαστικό μέρος της υπόθεσης, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και η σημερινή, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση μη ουσιαστικής διεκδίκησης από τη Γερμανία των αποζημιώσεων, από τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε η δραστηριότητα της Siemens στην Ελλάδα, καθώς και άλλες γερμανικές εταιρείες. Αυτές τις μεγάλες πολιτικές ευθύνες προσπαθούν να κρύψουν σήμερα η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φορτώνοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλον» προσθέτει στη δήλωσή του ο κ. Παφίλης, καταλήγοντας «όπως έχει επανειλημμένα τονίσει το ΚΚΕ, οι βαρύγδουπες διακηρύξεις περί κάθαρσης, διαλεύκανσης των σκανδάλων και της διαφθοράς, καταλήγουν στο “κουκούλωμα”, γιατί η διαφθορά είναι συνυφασμένη με το ίδιο το σύστημα, που βρίσκει δικλείδες ασφαλείας ή στην καλύτερη περίπτωση “θυσιάζει” κάποιους για να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού».

Διαβάστε ακόμα:

- Σε αναβολή αορίστως οδηγείται η δίκη του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη

- ΝΔ: Η κυβέρνηση ευθύνεται για το φιάσκο στη δίκη της SIEMENS

- Ν. Κοτζιάς: Η μετάφραση του βουλεύματος για τη SIEMENS απεστάλη στις 13 Μαΐου

- ΥΠΕΞ: Καμία ευθύνη της μεταφραστικής υπηρεσίας για τη δίκη της SIEMENS