Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027 προβλέπει τη διάθεση 16 δισ. ευρώ στον τομέα τού διαστήματος, προκειμένου η ΕΕ να ενισχύσει περαιτέρω τον ηγετικό ρόλο της και να παραμείνει στην παγκόσμια πρωτοπορία στο πεδίο του διαστήματος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε, προτείνει να ενοποιηθούν όλες τις υφιστάμενες και οι νέες διαστημικές δραστηριότητες σε ένα ενιαίο πρόγραμμα. Βασικός στόχος θα είναι η προώθηση μίας ισχυρής διαστημικής βιομηχανίας με αυξημένη πρόσβαση των νεοφυών διαστημικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση υψηλού κινδύνου, από κοινού με το επόμενο πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» για την Έρευνα.
Επίσης, θα διατηρηθεί οπωσδήποτε η αυτόνομη πρόσβαση της ΕΕ στο διάστημα, καθώς η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική όσον αφορά την τεχνολογία, την ασφάλεια και την άμυνά της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξακολουθήσει να είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του συνολικού προγράμματος, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) θα εξακολουθήσει, λόγω της τεχνογνωσίας του, να αποτελεί τον βασικό εταίρο για την τεχνική και επιχειρησιακή εφαρμογή του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ. Ο Οργανισμός του Ευρωπαϊκού Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης θα μετονομαστεί σε «Οργανισμό της ΕΕ για το διαστημικό πρόγραμμα» και θα υποστηρίζει όλο και περισσότερο την εκμετάλλευση και τη διείσδυση στην αγορά των διαστημικών δραστηριοτήτων της ΕΕ.
Η Επιτροπή προτείνει την κατανομή του προϋπολογισμού των 16 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 ως εξής:
- 9,7 δισ. ευρώ για τα παγκόσμια και περιφερειακά δορυφορικά συστήματα πλοήγησης Galileo και EGNOS, με στόχο τη συμπλήρωση και τη συντήρηση της συστοιχίας των δορυφόρων, την ανάπτυξη σήματος ενισχυμένης ακρίβειας και τη στήριξη της εμπορικής εκμετάλλευσης των υπηρεσιών δορυφορικής πλοήγησης για τα αυτόνομα και διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα, το διαδίκτυο των πραγμάτων, τα έξυπνα τηλέφωνα και τη διαχείριση της κυκλοφορίας.
- 5,8 δισ. ευρώ για το πρόγραμμα παρατήρησης της Γης Copernicus, που αφορά την παρακολούθηση του περιβάλλοντος, τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την υποστήριξη της ασφάλειας στα σύνορα και στη θάλασσα.
- 500 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων προγραμμάτων ασφάλειας, με στόχο, μεταξύ άλλων, την αποφυγή συγκρούσεων στο διάστημα, την παρακολούθηση της επανεισόδου αντικειμένων από το διάστημα στη Γη, την αντιμετώπιση κινδύνων που σχετίζονται με το διάστημα και συνδέονται με δραστηριότητες του Ήλιου ή με αστεροειδείς και κομήτες που απειλούν υποδομές ζωτικής σημασίας. Επίσης, η νέα πρωτοβουλία για τις κυβερνητικές δορυφορικές επικοινωνίες (GOVSATCOM) θα παρέχει στα κράτη-μέλη πρόσβαση σε ασφαλείς δορυφορικές επικοινωνίες και θα υποστηρίζει την αστυνομική προστασία των συνόρων, τις διπλωματικές κοινότητες ή τις παρεμβάσεις πολιτικής προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: AP