Διασωστική επιχείρηση μάχης από το Β. Ιράκ πραγματοποίησαν αμερικανικές ειδικές δυνάμεις

Διασωστική επιχείρηση μάχης από το Β. Ιράκ πραγματοποίησαν αμερικανικές ειδικές δυνάμεις

Δικηνητήριο αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος κατέπεσε στο Ιράκ το Σάββατο. Στο αεροπλάνο επέβαινε τετραμελές πλήρωμα χωρίς ωστόσο, να τραυματιστεί κανείς, ενώ οι αναφορές αποκλείουν την κατάρριψη από εχθρική ενέργεια, σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού Πενταγώνου στην Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα χθες, ο Αμερικανός ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον δήλωσε στην εφημερίδα “The Washington Post” ότι ελικόπτερα του ναυτικού των ΗΠΑ διέσωσαν τα τέσσερα μέλη του πληρώματος, μετά την αναγκαστική προσγείωση που έκανε αμρικανικό αναγνωριστικό αεροσκάφος, το Σάββατο.

Το σημείο ενδιαφέροντος εντοπίζεται στο γεγονός ότι η αποστολή διάσωσης έγινε από το Ιρμπίλ στο βόρειο Ιράκ, εξέλιξη που αποδεικνύει το άμεσο επιχειρησιακό ενδιαφέρον των ΗΠΑ, για τις εξελίξεις στην περιοχή.

“Η ομάδα διάσωσης έφτασε στην περιοχή της αναγκαστικής προσγείωσης μέσα σε τέσσερα λεπτά από τη στιγμή που έλαβε το σήμα για τη δραστηριοποίησή της. Πρόκειται για χρόνο άμεσης αντίδρασης,” τόνισε ο ναύαρχος.

Το αεροσκάφος ήταν δικινητήριο σταθερής πτέτυγας, ενώ τα αίτια που προκάλεσαν την αναγκαστική προσγείωση δειρευνούνται, αναφέρει το πεντάγωνο.

Η στρατιωτική διοίκηση των ΗΠΑ προχώρησε στην ανάπτυξη ικανού αριθμού ομάδων διάσωσης μάχης (CSAR) στην περιοχή του βορείου Ιράκ το 2015, μετά το περιστατικό της πτώσης ιορδανικού μαχητικού F-16, με συνέπεια τη σύλληψη, το βασανισμό και αργότερα την απάνθρωπη εκτέλεση του πιλότου του από το Ισλαμικό Κράτος.

Η ανάπτυξη των ομάδων διάσωσης σε περιοχές με ελάχιστο χρόνο επέμβασης για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, διευκολύνει επιχειρησιακά τις αποστολές μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις άμεσης αεροπορικής υποστήριξης για την κάλυψη χερσαίων στρατιωτικών τμημάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ