Photo by Mustafa Yalcin/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Images
Με «ρήγμα» από τον κεντρώο χώρο της Κύπρου συνεχίζονται στη Γενεύη οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, καθώς 4 από τα 5 κόμματα του λεγόμενου "ενδιάμεσου" χώρου ανακοίνωσαν την απουσία τους από τη δεξίωση που είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα και η οποία αποτελεί κομμάτι της Διάσκεψης.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που είχαν τεθεί, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η Πολυμερής.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, "άνοιξε" προ ολίγου τις εργασίες της πολυμερούς Διάσκεψης, η οποία λαμβάνει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Mustafa Akinci, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Espen Barth Eide και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου». Προστίθεται πως «η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».
Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 13:00 και η διάσκεψη θα επαναρχίσει στις 18:00 τοπική ώρα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ των ΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 14:45 τοπική ώρα, παρουσία των Ν. Αναστασιάδη και Μ. Akinci.
"Ρήγμα" από το Κέντρο
Την απουσία τους από τη δεξίωση στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Κύπρο ανακοίνωσαν τέσσερα από τα πέντε κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Μετά από τη χθεσινή, τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων εδώ στη Γενεύη, ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, το Κίνημα Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δηλώνουν από κοινού τα ακόλουθα:
Η αποδοχή εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας των τουρκικών διαδικαστικών όρων και της πάγιας τουρκικής αξίωσης για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης («Διάσκεψη για την Κύπρο»), αναίρεσε μια πάγια ομόφωνη θέση της Ελληνοκυπριακής κοινότητας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και 40 χρόνια, η οποία έθετε ως όρο για τη σύγκληση μίας διεθνούς διάσκεψης τη συμμετοχή σε αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διασφάλιση της μη-αναβάθμισης του ψευδοκράτους ή του κατοχικού ηγέτη.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ως επιπρόσθετες προϋποθέσεις για τη σύγκληση μίας διεθνούς διάσκεψης τη συμφωνία στο εδαφικό με την κατάθεση χαρτών και τη συμφωνία ή την ακτίνα συμφωνίας σε όλες τις άλλες εσωτερικές πτυχές του προβλήματος.
Δυστυχώς, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της πενταμερούς διάσκεψης («Διάσκεψη για την Κύπρο»), διαπιστώνεται από όλους ότι καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν τηρήθηκε. Πιο συγκεκριμένα:
- Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει προσκληθεί να μετάσχει στην Διάσκεψη για την Κύπρο, ενώ, την ίδια ώρα, η συμμετοχή σε αυτήν του κατοχικού ηγέτη αναβαθμίζει το ψευδοκράτος.
- Δεν υπάρχει συμφωνία ή έστω ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ενώ, επιβεβαιώνεται η κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας σε όλα τα εκκρεμούντα θέματα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απαράδεκτη απαίτηση για εκ περιτροπής προεδρία ως προϋπόθεση για την οριστική αποδοχή των συγκλίσεων στη Διακυβέρνηση.
- Δεν υπάρχει συμφωνία στο εδαφικό ενώ, παράλληλα, φυλάσσονται σαν επτασφράγιστο μυστικό οι χάρτες που κατατέθηκαν από τους δύο ηγέτες. Η απόκρυψη χαρτών από το λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, αποτελεί συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησής τους και ενισχύει την παραπληροφόρηση και την κοροϊδία του λαού.
- Ελλοχεύει ο κίνδυνος διασύνδεσης στο τραπέζι της Διάσκεψης για την Κύπρο των άλυτων θεμάτων των εσωτερικών πτυχών με τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αυτά πρέπει να είναι και τα μόνα θέματα στην ατζέντα της Διάσκεψης για την Κύπρο.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, το Κίνημα Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε ότι δεν δικαιολογείται η σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο. Ως εκ τούτου δεν θα παραστούμε στη σημερινή δεξίωση η οποία αποτελεί μέρος της Διάσκεψης με την οποία διαφωνούμε.
Επιπρόσθετα, προτείνουμε τη συνολική επαναξιολόγηση της κατάστασης και της πορείας των διαπραγματεύσεων από το Εθνικό Συμβούλιο, με δεδομένες τις τουρκικές προθέσεις και θέσεις όπως αυτές καταγράφηκαν το τελευταίο τριήμερο αλλά και όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα».
Εν αναμονή ο έλληνας πρωθυπουργός
Με την προοπτική της μετάβασης στη Γενεύη τελεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς αποσυνδέει την παρουσία του από αντίστοιχη παρουσία του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan. Συνεργάτες του πρωθυπουργού διεμήνυαν ότι εάν οι διαπραγματεύσεις των κ. Αναστασιάδη και Akinci διαμορφώνουν συνθήκες συνολικής συμφωνίας, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη».
Εφόσον διαφανούν πιθανότητες επιτυχίας ο κ. Τσίπρας θα παραστεί, καθώς και η Τουρκία θα εκπροσωπείται σε ανώτατο επίπεδο, με τον πρωθυπουργό Binali Yildirim.
Στη χθεσινή συνομιλία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον κ. Juncker», υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σύμφωνα με ην κυβερνητική ανακοίνωση.
Το ανωτέρω υπονοεί και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, και την κατάργηση των εγγυήσεων – κάτι που βέβαια θα είναι τεράστια ποιοτική αλλαγή στην τουρκική πολιτική, εάν γίνει αποδεκτό.
Ενδεχόμενο να μεταβεί στη Γενεύη ο τούρκος πρωθυπουργός
Σε περίπτωση που οι συνομιλίες για το Κυπριακό προχωρήσουν και μεταβούν στη Γενεύη οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Αγγλίας, τότε θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Binali Yildirim, ανακοίνωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Τουρκίας Omer Celik. Με αυτά τα λόγια ο κ. Celik καθιστά σαφές ότι στις συνομιλίες δεν θα παραβρεθεί ο πρόεδρος Erdogan.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό είχε συζητήσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Στο επίκεντρο του ελληνοκυπριακού Τύπου η διάσκεψη
Η σημερινή διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό και οι υποβολή χθες χαρτών για το εδαφικό κυριαρχούν στην ειδησεογραφία του σημερινού ελληνοκυπριακού Tύπου.
«Η Χαραυγή» γράφει για διάσκεψη «ορόσημο», η οποία θα έχει «καυτή ατζέντα». Επίσης, αναφέρει: «Χάρτης με επιστροφή 91.000 υπό ελλληνοκυπριακή διοίκηση. Μία συν τρεις συγκλίσεις στη διακυβέρνηση».
«Η Αλήθεια» κάνει λόγο για «ιστορικές στιγμές» και σημειώνει ότι ξεκινά σήμερα η «πολυμερής διάσκεψη» για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Προστίθεται ότι υπάρχει προβληματισμός από τη νέα διαρροή για τις θέσεις μας στο εδαφικό.
Σε άλλα θέματα γράφει: «Juncker: Πάω στη Γενεύη για να γεφυρώσω τις απόψεις των δύο πλευρών» και αναφέρεται σε δημοσκόπηση, που δείχνει ότι «πιο κοντά στη διζωνική διοικοινοτική ομοσπονδία οι Τουρκουκύπριοι. Ενιαίο κράτος θέλουν οι Ελληνοκύπριοι, αλλά δέχονται και ομοσπονδία».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»: «Προ των πυλών το τελικό deal. Έπεσαν οι χάρτες ,σήμερα η ασφάλεια και έπεται συνέχεια». Επίσης, γράφει: « Τουρκοκυπριακός χάρτης: 29.2 %, χωρίς Μόρφου, και επιστροφή 65.000 προσφύγων. Ελληνοκυπρακός χάρτης: 28.2%, με Μόρφου, Καρπασία, Κυθρέα και Αμμόχωστο».
«Η Σημερινή» έχει τίτλο: «Η ώρα της αλήθειας για το Κυπριακό, Σήμερα στη Γενεύη κρίνεται η τύχη των συνομιλιών για λύση».
«Ο Φιλελεύθερος»: «Χάρτης 29,2% χωρίς Μόρφου- Δεν ικανοποιεί την ελληνοκυπριακή πλευρά η πρόταση Akinci και κατέθεσε γραπτώς παρατηρήσεις».
Η αγγλόφωνη Cyprus Mail αναφέρεται στη κατάθεση χαρτών στις συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη και την «ιστορική» διάσκεψη της Γενεύης η οποία αρχίζει σήμερα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμα:
- Κυπριακό: Κατατέθηκαν οι χάρτες από τις δύο πλευρές
- Στη Γενεύη ο Boris Johnson για το Κυπριακό
- Η ιστορία του εδαφικού και των χαρτών, για την εδαφική πτυχή του Κυπριακού