Διαψεύδει ο Γ. Αμανατίδης ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τα διαβατήρια των Σκοπιανών

Διαψεύδει ο Γ. Αμανατίδης ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τα διαβατήρια των Σκοπιανών

Στην διάψευση και μέσω της Βουλής των δημοσιευμάτων ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τα διαβατήρια των Σκοπιανών προχώρησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις που είχαν απευθύνει στο υπουργείο Εξωτερικών οι βουλευτές Χρήστος Παππάς (ΧΑ) και Ιωάννης Σαρίδης (Ένωση Κεντρώων).

«Επαναλαμβάνω σε όλους τους τόνους: ουδεμία αλλαγή έχει επέλθει στην πρακτική θεωρήσεων ταξιδιωτικών εγγράφων της πΓΔΜ. Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει τα διαβατήρια των Σκοπίων», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε ότι του προκάλεσαν έκπληξη τα σχετικά δημοσιεύματα.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι αναφορές αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οποιοσδήποτε, δε, αντίθετος ισχυρισμός αποσκοπεί απλά και μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων, και μάλιστα σε ένα ζήτημα πολύ ευαίσθητο, όπως είναι η στάση της Ελλάδας έναντι της γειτονικής χώρας. Αυτά είναι ζητήματα, με τα οποία πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μη βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα», προσέθεσε ο ίδιος.

Ως προς το σφράγισμα των διαβατηρίων, πολιτών τρίτων χωρών, κατά την είσοδο ή έξοδό τους από την Ελλάδα, ο κ. Αμανατίδης είπε ότι η στάση της ελληνικής πολιτείας καθορίζεται από πρακτικούς λόγους με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων της χώρας σε τομείς όπως είναι η ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η προσέλκυση τουριστών από τρίτες χώρες, η πραγματοποίηση διελεύσεων διεθνών μεταφορέων από το ελληνικό έδαφος.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν συνδέονται με το ονοματολογικό. «Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (MOE) είναι προϊόν δικής μας πρωτοβουλίας με στόχο να ενισχυθούν οι κοινωνικές και οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ», κατέληξε.

Αλέξανδρος Διαμάντης