Διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό σε 3 παράλληλα επίπεδα, προκρίνει η ελληνοκυπριακή πλευρά

Διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό σε 3 παράλληλα επίπεδα, προκρίνει η ελληνοκυπριακή πλευρά

Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό σε τρία παράλληλα επίπεδα, μετά το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στο Μοντ Πελεράν, προκρίνει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, το πρώτο επίπεδο αφορά τη συνέχιση της συζήτησης επί των κριτηρίων για το εδαφικό, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επί αυτών, αποτύπωσή τους σε χάρτη και καθορισμός ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη για το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται από ως θετική η πρόθεση να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, και πιο συγκεκριμένα μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου πρόεδρου Recep Tayyip Erdogan, για προετοιμασία του εδάφους για την πολυμερή διάσκεψη.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά τις συζητήσεις για τις εκκρεμότητες, που υπάρχουν σε όλα τα άλλα κεφάλαια για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού και το τρίτο άλλα παρεμφερή ζητήματα που δεν αφορούν τα έξι κεφάλαια, όπως τα οικονομικά της λύσης και τον τραπεζικό τομέα στα κατεχόμενα και την πρώτη ημέρα της λύσης.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Mustafa Akinci, δήλωσε ότι μόνο σε «δύο ξεχωριστά τραπέζια, όπου στο ένα θα συζητεί η ελληνοκυπριακή με την τουρκοκυπριακή πλευρά και στο άλλο η Τουρκία, η Ελλάδα και η Βρετανία και θα υπάρχει επικοινωνία μεταξύ τους μπορεί να υπάρξει διέξοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».

«Κάθε θέμα πρέπει να συζητηθεί εκ περιτροπής. Εάν για τους Ελληνοκυπρίους το εδαφικό είναι σημαντικό, για μας είναι η εκ περιτροπής προεδρία» ανέφερε, για να συμπληρώσει ότι δεν είναι το ίδιο αισιόδοξος, «επειδή ακόμη υπάρχουν».

Ο κ. Akinci, ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τον Recep Tayyip Erdogan στην Κωνσταντινούπολη, σημείωσε ότι πρώτον, με την επίλυση του Κυπριακού θα μπορεί όχι μόνο το φυσικό αέριο του Ισραήλ, αλλά και της Κύπρου να περάσει από την Τουρκία και να ιδρυθεί ένας ενεργειακός διάδρομος. Δεύτερον, το νερό από την Τουρκία, το οποίο ονόμασαν «νερό της ειρήνης» θα είναι για ολόκληρη την Κύπρο και επομένως αποτελεί μια δυναμική για το μέλλον. Τρίτον, η εγκατάσταση ενός ηλεκτρικού καλωδίου από το Ισραήλ στη «νότια Κύπρο» και από εκεί στην Ευρώπη είναι πολύ ακριβή και αντί αυτού θα μπορούσε να εγκατασταθεί μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Τουρκίας και από εκεί στην Ευρώπη. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης πρόσθεσε ότι η «νότια Κύπρος» έχει να κερδίσει πολλά από ένα περιβάλλον, στο οποίο θα διατηρεί φιλικές σχέσεις με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι θα ανοίξουν τα λιμάνια και της Τουρκίας για τα κυπριακά πλοία, θα ανοίξει ο εναέριος χώρος της Τουρκίας, θα μπορεί να συνεργάζεται με μια χώρα των 80 εκατομμυρίων. Επίσης, εκτίμησε ότι στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, οι οποίες περνούν τώρα μια δύσκολη περίοδο, θα δημιουργηθεί μια νέα προοπτική και θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες.

Για τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, ο Mustafa Akinci υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε βήμα και περίμενε να υπάρξει ανταπόκριση και από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ωστόσο, σημείωσε, «η απάντησή της ήταν ότι δεν ήταν έτοιμη να κάνει το βήμα, εάν δεν είχε επαφές με την ηγεσία της Ελλάδας και τα ελληνοκυπριακά κόμματα». Τότε, όπως είπε, «έδωσαν την έγκρισή τους για να γίνουν οι επαφές και όταν επέστρεψαν, η ελληνοκυπριακή πλευρά επικέντρωσε τις προσπάθειές της για να τελειώσει το εδαφικό και εκεί ήταν που δημιουργήθηκε το πρόβλημα».

 

Eide:  Ισχυρή η επιθυμία των δύο ηγετών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Espen Eide δήλωσε ότι από τις συναντήσεις που είχε χθες με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον Akinci παραμένει πεπεισμένος πως οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο έχουν την ισχυρή επιθυμία για επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Εργαζόμαστε προσπαθώντας να βρούμε ένα τρόπο για να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό θα επαναρχίσει και ότι δεν θα χάσουμε το πολύ εποικοδομητικό μομέντουμ που είχαμε μέχρι πρόσφατα», δήλωσε ο κ. Eide ύστερα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε παραγωγική τη συνάντησή του με τον Άιντε και πρόσθεσε ότι συζήτησαν τρόπους για να βρεθεί διέξοδος και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Τόνισε ότι η επανένωση της πατρίδας μας αποτελεί εθνικό στόχο και παρά τις δυσκολίες δεν πρόκειται να σταματήσουν οι προσπάθειες.

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις Akinci για δύο τραπέζια στις διαπραγματεύσεις ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι δεν σχολιάζει απόψεις, αναφέροντας ότι «τώρα είμαστε στο στάδιο επαφών με τον ειδικό αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών και συνεχίζεται η ενημέρωση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο». Σε ερώτηση αν είναι εφικτό να επαναρχίσει σύντομα ο διάλογος, απάντησε ότι θέλει αν είναι δυνατόν να επαναρχίσει αύριο. «Μπορεί να γίνει, αν υπάρξει καλή θέληση», ανέφερε, και παρέπεμψε στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ο διάλογος θα πρέπει να αρχίσει από εκεί που είχε μείνει στο Μον Πελεράν.

Στις τρείς το απόγευμα ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα έχει συνάντηση και με την ηγεσία του ΑΚΕΛ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ