Διαφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για τη συριακή εκεχειρία

Διαφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για τη συριακή εκεχειρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία απέτυχαν να έρθουν σε συμφωνία χθες για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επαναληφθεί η κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ενώ η Συρία ανακοίνωσε την ανανέωση των επιθέσεων σε περιοχές που κρατούν αντικυβερνητικές δυνάμεις στο Χαλέπι.

Ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Jerry δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να είναι η μόνη που προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτή την πόρτα στην ειρήνη και προέτρεψε τη Ρωσία και τη συριακή κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους, η συριακή κυβέρνηση ξεκίνησε καταιγισμό αεροπορικών επιθέσεων με εμπρηστικές βόμβες, σύμφωνα με επαναστάτες και μέλη αποστολών πρώτων βοηθειών.

"Εάν οι Ρώσοι έρθουν σε εμάς με εποικοδομητικές προτάσεις, θα τις ακούσουμε", δήλωσε ο Kerry μετά το τέλος της συνάντησης της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας, η οποία συναντήθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου Συνεδρίου Ηγετών των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

"Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να επιδιώκουν κάθε δυνατή οδό προόδου που μπορούμε, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η σφαγή, είναι ο μόνος τρόπος να μειωθούν τα δεινά που υποφέρουν (οι πολίτες) και είναι ο μόνος τρόπος να γίνει πραγματικότητα η αποκατάσταση μιας ενωμένης Συρίας", είπε ο Kerry.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Staffan de Misturaπεριέγραψε τη συνάντηση ως "μακριά, επώδυνη και απογοητευτική", προσθέτοντας ωστόσο ότι θέλει να πιστεύει πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται ειλικρινά για μια συμφωνία ειρήνης. Τόνισε επίσης ότι είναι λάθος να θεωρηθεί ότι κατάπαυση του πυρός αποτελεί "χαμένη υπόθεση".

Το Πεκίνο υποστηρίζει την πολιτική επίλυση του προβλήματος στη Συρία

Όλες οι πλευρές που εμπλέκονται στην πολεμική εμπλοκή της Συρίας, πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να βρουν συμβιβαστικές λύσεις για τον τερματισμό της πεντάχρονης πολεμικής διαμάχης, τόνισε ο Κινέζος υφυπουργός των Εξωτερικών, Λι Μπαοντόνγκ.

Ο Κινέζος αξιωματούχος μίλησε σε υπουργική διάσκεψη της Διεθνούς Ομάδας Υποστήριξης της Συρίας (ISSG), τονίζοντας ότι οι εμπλεκόμενες χώρες πρέπει να ξεπεράσουν τα εθνικά τους συμφέροντα και τις τάσεις γεωπολιτικής δυναμικής και να κάνουν κοινές προσπάθειες, προκειμένου να αποφευχθούν μεγαλύτερες κρίσεις. Ο Λι έδωσε έμφαση επίσης, στην υλοποίηση παράλληλων προσπαθειών προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, ενεργοποίηση πολιτικών διαπραγματεύσεων, χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και ανάληψη αντιτρομοκρατικής δράσης.

Η κινεζική διπλωματία υποστηρίζει επίσης, την ενίσχυση του ρόλου του ΟΗΕ, αλλά και την επανεκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, το συντομότερο πιθανό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ