Διαδηλώσεις εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και των οικονομικών δυσχερειών
Τυνησία

Διαδηλώσεις εν μέσω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και των οικονομικών δυσχερειών

Εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Τυνησίας Τύνιδας και άλλων πόλεων σήμερα, αξιώνοντας την παραίτηση της κυβέρνησης, μετά την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, η οποία έχει επιδεινώσει τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα.

Στην Τύνιδα μάλιστα, η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού εναντίον των διαδηλωτών, οι οποίοι πέταγαν πέτρες και φώναζαν συνθήματα ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Χισάμ Μασίσι και τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Σημειώνεται ότι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Κάφσα, Σίντι Μπουζίντ, Μοναστίρ και Ναμπέλ. Πλήθος διαδηλωτών στη Σους επιχείρησε να εισβάλει στα τοπικά γραφεία του μεγαλύτερου κόμματος του κοινοβουλίου Ennahda. Στην Τοζέρ, οι διαδηλωτές πυρπόλησαν τα κεντρικά του Ennahda.

«Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί… δεν υπάρχουν λύσεις για τους άνεργους», λέει ο Νουρέντιν Σέλμι, 28 ετών, ένας άνεργο διαδηλωτής. «Δεν μπορούν να ελέγξουν την επιδημία… Δεν μπορούν να μας δώσουν εμβόλια», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Μασίσι απέπεμψε τον υπουργό Υγείας του, έπειτα από τις σκηνές χάους σε εμβολιαστικά κέντρα κατά τη διάρκεια της εορτής Άιντ, όπου πλήθος κόσμου σχημάτιζε ουρές για εμβόλια που δεν επαρκούσαν για όλους.

Υπογραμμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας της Τυνησίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκε ρεκόρ 317 θανάτων ασθενών με την COVID-19, ενώ το ίδιο διάστημα διαγνώστηκαν άλλα 5.624 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Τυνησία, που πλήττεται το τελευταίο διάστημα από νέο κύμα που έχει προκαλέσει κορεσμό του συστήματος υγείας, έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 18.369 νεκρούς επί συνόλου 563.930 μολύνσεων.

Η χώρα των περίπου 12 εκατ. κατοίκων αναμένει το προσεχές διάστημα να παραλάβει πάνω από 1 εκατ. δόσεις εμβολίων για την COVID-19 και ο αριθμός των Τυνήσιων που έχουν εμβολιαστεί αναμένεται να φθάσει τις επόμενες εβδομάδες τα 5 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Κάις Σαΐντ.

 Διαβάστε ακόμα:

Τυνησία: Οι δωρεές έσωσαν τη χώρα από μια υγειονομική «καταστροφή»