Δεύτερη ημέρα σήμερα της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βερσαλλίες. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας υπήρξαν σημεία σύγκλισης αλλά και απόκλισης για τη δέσμη μέτρων που θα ληφθεί για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Στη δέσμη προτάσεων που προτείνει να μελετήσει και να καταθέσει η Κομισιόν για την ενέργεια συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση του Κυρ. Μητσοτάκη, για προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.
Εξετάζεται σχέδιο έξι σημείων για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, όπως επίσης και στη μετακύλισή τους στις τιμές ηλεκτρισμού.
Όπως μετέδωσε το Reuters o Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Πέμπτη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα απαιτήσει κοινές επενδύσεις της ΕΕ που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα κρίση κοινού χρέους, αλλά πρόσθεσε ότι θα προτιμούσε να μιλήσει πρώτα για τους στόχους παρά για το τι χρειάζεται για να φτάσουμε εκεί.
Ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν τo νέο χρέος της ΕΕ που εκδίδεται από κοινού ωστόσο, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλοι αντιτίθενται σθεναρά σε μια τέτοια κίνηση, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά ακόμη αναξιοποιήτα χρήματα στο ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, που το μπλοκ ήδη δανείζεται από κοινού.
Ερωτηθείς εάν οι ηγέτες της ΕΕ θα ξεκινήσουν ένα δεύτερο ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, ο Μακρόν είπε ότι θα προτιμούσε να μιλήσει πρώτα για τους στόχους παρά για τα εργαλεία για την επίτευξή τους. «Αυτός ήταν πάντα ο τρόπος μου να κάνω τα πράγματα. Βοηθά στην άρση των ταμπού και των εμποδίων», ανέφερε στους δημοσιογράφους. «Θα χρειαστούμε μια στρατηγική για κοινές ευρωπαϊκές επενδύσεις. Το έχουμε ξεκινήσει με το σχέδιο ανάκαμψης του καλοκαιριού του 2020. Παρεμπιπτόντως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη εν μέρει», πρόσθεσε ο Μακρόν.
Ωστόσο, ο Μακρόν σημείωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ αντιμετωπίζουν μια ιστορική στιγμή που θα απαιτήσει ιστορικές αποφάσεις. «Η Ευρώπη έχει αλλάξει μπροστά στην πανδημία. Θα αλλάξει ακόμη περισσότερο και πιο γρήγορα λόγω του πολέμου», πρόσθεσε.
Ο Μακρόν ανέφερε επίσης ότι οι ηγέτες θα δώσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντολή να εκπονήσει μέσα για την προστασία των νοικοκυριών από την αύξηση των τιμών, προσθέτοντας ότι αρκετές τεχνικές προτάσεις βρίσκονται στο στάδιο των εργασιών και θα μπορούσαν να οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος του μήνα.
Το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνάντησης, το οποίο δημοσίευσε το Euractiv την περασμένη Τρίτη, αναφέρει ότι «η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί μια διεξοδική επανεκτίμηση του τρόπου με τον οποίο διασφαλίζουμε την ασφάλεια των ενεργειακών μας προμηθειών», προσθέτοντας «υπό αυτή την έννοια, συμφωνήσαμε να καταργήσουμε σταδιακά την εξάρτησή μας από Ρωσικές εισαγωγές αερίου, πετρελαίου και άνθρακα».
Από τη μεριά του το Reuters αναφέρει ότι στο προσχέδιο θα σημειώνεται ότι «οι εθνικές μας δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση. Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι βασικές για τους στόχους μας για το 2030», αναφέρουν τα συμπεράσματα.