Το NATO δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τυχόν ρωσική επίθεση στο ανατολικό πλευρό του, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση της Συμμαχίας που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον διοικητικό συντονισμό, στη μεταφορά στρατευμάτων και στην επιμελητεία. «Η ικανότητα του NATO να υποστηρίζει […] την ταχεία ενίσχυση της πολύ διευρυμένης περιοχής» που είναι πλέον υπό την προστασία του στην Ευρώπη «έχει ατροφήσει από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», συμπεραίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Ούτε καν η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, που συγκροτήθηκε ακριβώς ώστε να δώσει στο NATO παρουσία επί του πεδίου σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δεν εξαιρείται από το πρόβλημα. «Το σημερινό στάτους […] δεν γεννά επαρκή εμπιστοσύνη ότι η Δύναμη Αντίδρασης μπορεί να απαντήσει γρήγορα και να υποστηριχθεί, όπως χρειάζεται», αναφέρει η μελέτη.
Το δημοσίευμα αφηγείται καταστάσεις γραφειοκρατικής τρέλας, όπως ότι μία αμερικανική οχηματοπομπή ακινητοποιήθηκε για μία ώρα στη μεθόριο Ρουμανίας και Βουλγαρίας γιατί οι συνοριοφύλακες ήθελαν να ελέγξουν και να καταγράψουν όλα τα οχήματα. Για τη μεταφορά δυνάμεων από τη Γερμανία έως τις Βαλτικές Χώρες μέσω Πολωνίας απαιτούνται εβδομάδες προετοιμασίας, λόγω των γραφειοκρατικών λεπτομερειών.
Σύμφωνα με την έκθεση, τα προβλήματα αντανακλούν την στελεχιακή αποδυνάμωση της Συμμαχίας μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν τα κράτη της Ευρώπης άρχισαν να απολαμβάνουν το αποκαλούμενο «μέρισμα της ειρήνης» και ανακατεύθυναν πόρους που προορίζονταν για αμυντικές δαπάνες σε άλλες προτεραιότητες.
Η εποχή αυτή εν πολλοίς έληξε μετά την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία, το 2014, και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.
Αν και η έκθεση δεν φαίνεται να το αναφέρει ανοιχτά, τα προβλήματα καταδεικνύουν και τις προκλήσεις που προκάλεσε η διεύρυνση προς ανατολάς τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου το NATO αριθμούσε 16 μέλη, όμως από το 1999 έχουν ενταχθεί ακόμα 13, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν τμήμα του πάλαι ποτέ Ανατολικού Μπλοκ στην ανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια.
Σύμφωνα με το «Der Spiegel», η Συμμαχία έχει αρχίσει να δρομολογεί κάποιες λύσεις, όπως τη δημιουργία μίας νέας διοίκησης στην κεντρική Ευρώπη που θα είναι αρμόδια για την επιμελητεία, τον συντονισμό και εν τέλει την ευκινησία των NATOϊκών δυνάμεων. Η Πολωνία επιδιώκει να φιλοξενήσει τη νέα διοίκηση, όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να προτιμούν την Γερμανία.
Παράλληλα, μία νέα ναυτική διοίκηση στις ΗΠΑ θα αναλάβει την οργάνωση ασφαλών θαλάσσιων κομβόι που θα μεταφέρουν προσωπικό και υλικά από τη Βόρεια Αμερική στην Ευρώπη. Πρόκειται ουσιαστικά για αναβίωση δομής που λειτουργούσε επί Ψυχρού Πολέμου.
Οι εν λόγω αλλαγές θα υποστηρίξουν οργανωτικά και διοικητικά τις δυνάμεις που έχει στείλει ή στέλνει το NATO στην ανατολική Ευρώπη για να αποτρέψει τυχόν ρωσικό επεκτατισμό.
Τέσσερις πολυεθνικές μονάδες, με συνολική δύναμη περίπου 4.500 ανδρών, υπηρετούν στη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία και την Πολωνία, ενώ μία ακόμα ταξιαρχία, με αεροναυτικό βραχίονα, συγκροτείται στην Ρουμανία με το βλέμμα στη Μαύρη Θάλασσα.
Πηγή: skai.gr