Ο υπουργός Υδάτινων Πόρων του Ιράκ Μουσίν αλ Σαμάρι υποβάθμισε χθες τις προειδοποιήσεις ότι το φράγμα της Μοσούλης κινδυνεύει να καταρρεύσει, εκτιμώντας ότι υπάρχει μόλις «μία (πιθανότητα) στις χίλιες» να συμβεί κάτι τέτοιο και προσθέτοντας ότι η λύση είναι να ανεγερθεί νέο φράγμα ή να εγκατασταθεί ένα βαθύ τσιμεντένιο σύστημα υποστύλωσης του υπάρχοντος.
Ο στρατός των ΗΠΑ έχει τονίσει πως εάν κατέρρεε το υδροηλεκτρικό φράγμα μήκους 3,6 χιλιομέτρων, το οποίο απέχει ελάχιστα από περιοχές που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, θα προκαλείτο τεράστια καταστροφή.
Μια ιταλική εταιρεία ανέλαβε τη δημόσια σύμβαση για την πραγματοποίηση κατεπειγόντων επισκευών στο φράγμα, που αντιμετώπιζε δομικά προβλήματα ήδη απ'' όταν ανεγέρθηκε τη δεκαετία του 1980 και χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και εργασίες υποστήριξής του για να διατηρείται δομικά ακέραιο.
Επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχει μία πιθανότητα στις χίλιες ο κίνδυνος για το φράγμα να γίνει πραγματικότητα, ο Σαμάρι τόνισε πως αυτό «το επίπεδο κινδύνου υπάρχει σε όλα τα φράγματα του κόσμου», κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό αλ Σουμάρια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μία λύση θα ήταν να κατασκευαστεί ένα σύστημα υποστύλωσης, ένα τείχος από σκυρόδεμα που θα φθάνει σε βάθος 150-200 μέτρων. Καθημερινά, στο μεταξύ, οι εργάτες απομακρύνουν 5 ως 6 τόνους τσιμέντο, κάτι που έχει κόστος 7 δισεκατομμύρια δηνάρια Ιράκ (5,38 εκατ. ευρώ) την ημέρα, πρόσθεσε ο Σαμάρι.
Οι τζιχαντιστές του ΙΚ, που κατέχουν τεράστιες εκτάσεις του βόρειου και του δυτικού Ιράκ, είχαν καταλάβει το φράγμα της Μοσούλης τον Αύγουστο του 2014, γεγονός που ήγειρε φόβους πως θα μπορούσαν να το ανατινάξουν. Η καταστροφή του φράγματος θα στοίχιζε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές στην πυκνοκατοικημένη κοιλάδα του Τίγρη Ποταμού.
Κούρδοι Πεσμεργκά ανακατέλαβαν το φράγμα δύο εβδομάδες αργότερα, με τη βοήθεια αεροπορικών επιδρομών του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και των ιρακινών κυβερνητικών δυνάμεων.
Περίπου 450 Ιταλοί στρατιωτικοί θα αναπτυχθούν για να φρουρούν τους εργαζόμενους του ιταλικού κατασκευαστικού ομίλου Trevi, στον οποίο ανατέθηκαν οι εργασίες επισκευής του φράγματος.
Η επιδείνωση της κατάστασης του φράγματος ώθησε τον στρατό των ΗΠΑ να καταρτίσει ένα σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτου ανάγκης για το ενδεχόμενο της κατάρρευσής του.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ