«Δεν πίστευα ότι θα έχει τόσο χιόνι ρε φίλε»

«Δεν πίστευα ότι θα έχει τόσο χιόνι ρε φίλε»

Τετάρτη απόγευμα, 48 ώρες και βάλε μετά το πρώτο χτύπημα της κακοκαιρίας που κάποιος της έδωσε το όνομα «Ελπίδα» στην περιοχή μεταξύ Γέρακα και Πατήματος Χαλανδρίου ένα Ι.Χ. χωρίς αλυσίδες, χωρίς να διαθέτει κάν τετρακίνηση έχει κολλήσει στον παράδρομο της Αττικής Οδού. Όχι, δεν είχε εγκωβιστεί, είχε κολλήσει εκείνη την ώρα διότι ο οδηγός δεν πίστεψε ότι θα έχει τόσο χιόνι, πίστεψε ότι θα έχει λιώσει, ότι κάποιος θα το έχει καθαρίσει.

Βγήκε να ψωνίσει με το Ι.Χ κάποια πράγματα την περιοχή που το καιρικό φαινόμενο χτύπησε με τη μεγαλύτερη σφοδρότητα και έκλεισε μια δίοδο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τη στιγμή που τα γύρω στενά είναι αποκλεισμένα και θα κάνουν και μέρες να ανοίξουν. Και στο ερώτημα πού πάει τέτοια ώρα χωρίς αλυσίδες, η απάντηση απλή: «Δεν πίστευα ότι θα έχει τόσο χιόνι ρε φίλε».

Δεν είναι ο μόνος. Ακόμη και μετά το χάος που προκλήθηκε εξ αιτίας της κακοκαιρίας, τον εγκλωβισμό και την απίστευτη ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες πολίτες, κάποιοι και χθες και προχθές επιχείρησαν να μετακινηθούν με τα Ι.Χ. οχήματά τους χωρίς να διαθέτουν αλυσίδες. Κυρίως, χωρίς να γνωρίζουν πώς οδηγεί κάποιος στο χιόνι, πολύ δε περισσότερο αφού το στρώσει, πατηθεί και στη συνέχεια παγώσει.

Ναι, οι δημοτικοί άρχοντες άφαντοι, οι δρόμοι χιονισμένοι και πλέον παγωμένοι. Εμφανίσθηκαν δύο ημέρες μετά για να ξεκινήσουν εργασίες αποχιονισμού με μηχανήματα που έφτασαν να κολλήσουν στο δρόμο, όπως για παράδειγμα η αλατιέρα του δήμου Παλλήνης που κυκλοφορούσε χωρίς αλυσίδες για να ρίξει αλάτι σε χιονισμένο και παγωμένο δρόμο από όπου δεν είχε περάσει καν εκχιονιστικό.

Οι ευθύνες τους όπως και τις Περιφέρειας σημαντικές. Τώρα υπόσχονται πως δεν θα υπάρχουν αποκλεισμένοι δρόμοι μέχρι το Σάββατο. Λογικό. Λίγο ο ήλιος, λίγο η βροχή που αναμένεται να ρίξει το Σάββατο θα το διώξει το χιόνι που θα πάει (με την ελπίδα ότι δεν θα σημειωθεί και καμιά πλημμύρα).

Αυτό το «δεν πίστευα ότι θα έχει τόσο χιόνι ρε φίλε» υπερβαίνει κάθε λογική. Μπορεί την πρώτη ημέρα να δοθεί σε κάποιες περιπτώσεις κάποια δικαιολογία. Να θεωρηθεί πως ειδικά στους κεντρικους οδικούς άξονες που η περιφέρεια δεν φρόντισε να κρατήσει ανοιχτούς, ξάφνιασε κάποιους οδηγούς.

Όταν όμως βγαίνει κάποιος την επόμενη και την μεθεπόμενη ημέρα βόλτα με το ΙΧ κάπου υπάρχει πρόβλημα. Θυμίζει λίγο το «δεν πιστεύω πως υπάρχει κορονοϊός» αφού «δεν έχω νοσήσει» ή «δεν ξέρω κάποιον που να έχει πεθάνει από αυτό».

ΥΓ. Ξεχιονίζοντας την είσοδο του σπιτιού ή βγάζοντας το χιόνι γύρω απο΄το αυτοκίνητο, όταν το πετάμε στο δρόμο τότε το Ι.Χ. δεν θα βγεί παρά μόνο όταν λιώσει. Μεγεθύνοντας τον όγκο του χιονιού που θα παγώσει καθίσταται μη λειτουργικός ο δρόμος ακόμη και στην περίπτωση που χρειαστεί ένα ασθενοφόρο ο ΔΕΔΔΗΕ ή οποιοσδήποτε άλλος κρατικός φορέας να προσφέρει υπηρεσίες σε ανθρώπους που βρίσκονται σε αδυναμία.