Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στο Διεθνές Δίκαιο
Ν. Δένδιας

Δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στο Διεθνές Δίκαιο

Ξεκάθαρο μήνυμα πως «δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις σε οιονδήποτε ότι η Ελλάδα μπορεί να απεμπολήσει δικαιώματα που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και σε Συνθήκες οι οποίες βρίσκονται σε ισχύ», στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν επιθυμεί την ένταση», αλλά παράλληλα έχει διατυπώσει και τις απολύτως σαφείς θέσεις της οι οποίες βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τις αξίες που πρεσβεύουν ο Χάρτης του ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επ’ αυτού του πλαισίου, ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις» και επισημαίνει πως αυτό κατέστησε σαφές κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, της οποίας σκοπός ήταν, όπως διευκρινίζει η καθαρή εξήγηση των ελληνικών θέσεων και, σε αυτό το πλαίσιο, η αναζήτηση θετικής ατζέντας, η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει τη σταδιακή βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας, τόσο διμερώς με την Ελλάδα όσο και με την ΕΕ.

Επιίσης, ο κ. Δένδιας σημειώνει πως βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση της επίσκεψης αυτής ήταν η σταδιακή αποκλιμάκωση και εκφράζει την ελπίδα ότι θα δοθεί συνέχεια στην προσπάθεια αυτή. «Θέλω να πιστεύω ότι όπως η ελληνική πλευρά, έτσι και η τουρκική βλέπει τα πρόδηλα πλεονεκτήματα από τη συνέχιση της αποκλιμάκωσης, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας», αναφέρει χαρακτηρστικά και υπενθυμίζει ότι το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε ρητά ότι σε περίπτωση που η Τουρκία επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά, τότε η προοπτική λήψης μέτρων θα επανέλθει στο προσκήνιο. «Αυτή δεν είναι η προοπτική που επιθυμεί η ελληνική πλευρά, αλλά πρέπει πάντοτε να υπάρχει στο τραπέζι των ευρωπαϊκών επιλογών», προσθέτει.

Περαιτέρω, κληθείς να σχολιάσει αν ήταν σε απόλυτο συντονισμό με τον πρωθυπουργό για τα όσα είπε στις κοινές δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας αφού υπενθυμίζει πως με τον κ. Μητσοτάκη συναντήθηκε αμέσως πριν μεταβεί στην Άγκυρα, αλλά και αμέσως μετά, επισημαίνει: «Και όπως είναι αυτονόητο επικοινωνούσαμε τακτικά και κατά τη διάρκεια της παραμονής μου εκεί. Τη θέση του άλλωστε τη διατύπωσε ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός στις σχετικές ενημερώσεις, ώστε να μη χρειάζεται να προσθέσω το παραμικρό. Ας μην βασανίζονται συνεπώς κάποιοι, με το να κατασκευάζουν ανυπόστατα σενάρια και μυθεύματα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στρατηγική, την οποία εγώ υπηρετώ και εκφράζω. Μία στρατηγική ενεργητικής κινητικής διπλωματίας, με διεύρυνση συμμαχιών και συνεργασιών στην ευρύτερη περιοχή με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και με υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων επί του πεδίου».

Παράλληλα απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, ο κ. Δένδιας συγκρατεί πως επρόκειτο για μια σημαντική και ευγενική κίνηση αβροφροσύνης προς την Ελλάδα και σημειώνει ότι εξετιμήθη τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από τον ίδιο προσωπικά. Σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης, παρατηρεί πως διεξήχθη σε φιλικό κλίμα και ότι η συζήτηση κάλυψε το σύνολο του φάσματος των διμερών σχέσεων και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. "Αν και δεν συμφωνήσαμε σε πολλά ζητήματα, το πρόσημο ήταν θετικό. Και αυτό είναι που συγκρατείται" αποκρυσταλλώνει και επαναλαμβάνει πως αναμένει την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα, η οποία θα μπορούσε να προετοιμάσει εν ευθέτω χρόνω μια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου.

Σε απόλυτο συντονισμό Ελλάδα και Κύπρος για την άτυπη πενταμερή

Σχετικά με την επικείμενη άτυπη διάσκεψη της πενταμερούς, ο Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ερωτηθείς μάλιστα αν θεωρεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθεί κοινός τόπος, τονίζει πως θα ήθελε να είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί τουλάχιστον ένας κοινός παρονομαστής για την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν το 2017.

«Αλλά είμαι πραγματιστής. Δυστυχώς, η τουρκική στάση, καθώς και οι θέσεις της σημερινής ηγεσίας της τουρκο-κυπριακής κοινότητας αφήνουν λίγα περιθώρια αισιοδοξίας. Οι δημόσιες τοποθετήσεις τους βρίσκονται εντελώς εκτός του πλαισίου μέσα στο οποίο μπορεί να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση, καθώς και εκτός του μoναδικού νόμιμου πλαισίου, όπως αυτό έχει οριστεί από τη Διεθνή Κοινότητα», επισημαίνει.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει με σαφήνεια πως η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οποιαδήποτε λύση βρεθεί θα πρέπει να είναι απαραίτητα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Παράλληλα χαρακτηρίζει λυπηρό το γεγονός ότι η συμμετοχή της ΕΕ στην άτυπη πενταμερή δεν έγινε αποδεκτή και εκφράζει την ελπίδα ότι όπως και στο παρελθόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παίξει έναν ενεργό ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.