Δέκα φορές περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στην Ευρώπη διά θαλάσσης τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2016 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2015, ενώ ο αριθμός των θανάτων επίσης εκτοξεύτηκε, γνωστοποίησε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός για τη Μετανάστευση (ΔOM).
Ο αριθμός των αφίξεων ανήλθε σε 76.000 και ο αριθμός των θανάτων έφθασε στους 409 κατά τον διάπλου της Μεσογείου, από 69 τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2015, προσέθεσε.
Ο ΔΟΜ επισήμανε επίσης ότι δεν αναμένεται πτώση του αριθμού των ανθρώπων που θα φθάσουν στην Ευρώπη ενώ προέβλεψε ότι τον επόμενο μήνα η Ελλάδα θα υποδεχθεί τον εκατομμυριοστό πρόσφυγα αφότου ξέσπασε η προσφυγική κρίση.
Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να γλυτώσουν από την φτώχεια, τον πόλεμο και τις συνθήκες καταπίεσης σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής και αφίχθησαν στις ακτές της Ευρώπης πέρυσι, οι περισσότεροι εκ των οποίων κατευθύνονται προς τη Γερμανία.
Περίπου το 50% των αφίξεων αυτών είναι πρόσφυγες που έφυγαν για να γλυτώσουν από τον πόλεμο στη Συρία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Ο ΔΟΜ σημείωσε από την πλευρά του ότι 70.365 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Ελλάδα διά θαλάσσης έως αυτή τη στιγμή φέτος και 5.898 στην Ιταλία.
Τουλάχιστον 319 έχασαν την ζωή τους κατά τον διάπλου του Αιγαίου από την Τουρκία στην Ελλάδα και 90 ενώ διέπλεαν τη Μεσόγειο από τη βόρεια Αφρική προς την Ιταλία.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν υπογράμμισε ότι ο οργανισμός δεν αναμένει ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη να μειωθεί στο άμεσο μέλλον.
«Συντρέχουν τόσες πολλές κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή τις οποίες δεν είχαμε ποτέ ξανά συναντήσει την ίδια χρονική στιγμή» τόνισε ο Μίλμαν.
«Οι συνθήκες στο πεδίο στις χώρες που τροφοδοτούν την προσφυγική κρίση είναι σε μεγάλο βαθμό ίδιες, επομένως πιστεύουμε ότι οι αριθμοί θα παραμείνουν αναλλοίωτοι».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΟΜ επισήμανε ότι ο αριθμός των νεκρών στο Αιγαίο εκτοξεύτηκε στα ύψη ξαφνικά στα τέλη του 2015, καθώς καταγράφονται ναυάγια με μικρές βάρκες σχεδόν σε καθημερινή βάση, μια ένδειξη ότι οι πρόσφυγες χρησιμοποιούν λιγότερο κατάλληλα πλεούμενα για να διαπλεύσουν το Αιγαίο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ