Δεκάδες Ρώσοι μισθοφόροι νεκροί από αμερικανικά πυρά στη Συρία

Δεκάδες Ρώσοι μισθοφόροι νεκροί από αμερικανικά πυρά στη Συρία

Ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και Ρώσων μισθοφόρων έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα στη Συρία, σε μια από τις πιο θανατηφόρες συμπλοκές μεταξύ «δυνάμεων» των δύο χωρών, από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Όπως αναφέρουν τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν δεκάδες Ρώσους μισθοφόρους στη Συρία την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο και τρεις Ρώσους με γνώση του ζητήματος.

«Περισσότεροι από 200 μισθοφόροι, κυρίως Ρώσοι που πολεμούν για λογαριασμό του Σύρου ηγέτη, Bashar al-Assad, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αποτυχημένης επίθεσης σε βάση και σε διυλιστήριο που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι Αμερικανοί και σύμμαχοί τους στην περιοχή Ντέιρ αλ-Ζορ», ανέφεραν δύο από τους Ρώσους ενώ ο Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε τον αριθμό των νεκρών στους περίπου 100, με 200 έως 300 τους τραυματίες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ρωσική επίθεση ίσως αποτελούσε μέρος μυστικής επιχείρησης και τονίζει ότι μια διένεξη η οποία ξεκίνησε ως τοπική, μπορεί να εξελιχθεί σε πόλεμο με τη συμμετοχή ισλαμιστών εξτρεμιστών, Κούρδων και δυνάμεις όπως το Ιράν, η Τουρκία και τώρα το Ισραήλ. Ο ρωσικός στρατός ξεκαθάρισε πως δεν είχε καμία ανάμειξη στη συγκεκριμένη επίθεση ενώ οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις συμφώνησαν με αυτόν τον ισχυρισμό.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα μέσω του εκπροσώπου της, Dmitry Peskov πως δε διαθέτει πληροφορίες για ρώσους μισθοφόρους που φέρεται να έχουν σκοτωθεί στη Συρία και διευκρίνισε ότι γνωρίζει μόνο για ρώσους υπηκόους, οι οποίοι αναπτύχθηκαν στη χώρα ως μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο απολογισμός των νεκρών από το περιστατικό είναι ήδη περίπου 5 φορές υψηλότερος από τις επίσημες ρωσικές απώλειες από τη στιγμή που η Ρωσία εισήλθε στον πόλεμο το 2015 και συνεχώς αυξάνεται, σύμφωνα με διοικητή των μισθοφορικών δυνάμεων.