Η αυλαία μπορεί να έπεσε άδοξα για τις θεατρικές μας σκηνές, ωστόσο σημαντικοί οργανισμοί και καλλιτέχνες ξεκίνησαν να διαθέτουν ελεύθερα στο διαδίκτυο κάποιες από τις παραστάσεις τους για το διάστημα που μένουμε σπίτι. Αξίζει να δούμε ή και να θυμηθούμε ξανά εμβληματικές παραγωγές του Εθνικού μέσα από το πλούσιο ψηφιοποιημένο του αρχείο, το οποίο, εκτός από τις μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις, παρέχει στους θεατρόφιλους προγράμματα, κριτικές, φωτογραφίες αλλά και ηχογραφήσεις.
Μεταξύ άλλων, το κοινό μπορεί να δει: τους «Βρυκόλακες» του Ίψεν σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου (1997) με τους Ελένη Χατζηαργύρη και Χρήστο Πάρλα, τον «Κύκλο με την κιμωλία» του Μπρεχτ (2005) σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου με τη Λυδία Κονιόρδου, και την «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη (2004) με την Φιλαρέτη Κομνηνού.
Ιστορικές παραστάσεις από το «Πορεία»
Η «Μεγάλη Χίμαιρα» συγκέντρωσε 144.000 views και 500.000 κλικ και το «Ευχαριστημένο» περίπου 62.000, όπως δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος στο liberal.gr ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Τάρλοου. Το θέατρο «Πορεία» έχει ήδη ανεβάσει στην ιστοσελίδα του 12 θρυλικές παραστάσεις από το ιστορικό αρχείο του, τις οποίες το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δωρεάν τις επόμενες ημέρες.
«Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα συμπαράστασης κι ευχαριστήρια. Επίσης, λαμβάνουμε πολλά αιτήματα για επανάληψη παραστάσεων που ο κόσμος δεν πρόλαβε να δει, όπως την Χίμαιρα την πρώτη μέρα. Υπάρχει σαφώς το αίτημα για μονιμότερη παρουσίαση στο ίντερνετ με τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ώστε να μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα pay per view στο μέλλον. Φαντάζομαι ότι αυτό είναι κάτι που θα αναδυθεί σύντομα ως πραγματικότητα μετά από αυτή την πανδημία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο καλλιτεχνικός του διευθυντής.
Μπείτε στο poreiatheatre.com. Σήμερα 30/3 παρουσιάζεται η Μιράντα σε σκηνοθεσία του Oskaras Korsunovas και ακολουθούν ανά μέρα: «το Κτήνος στο Φεγγάρι» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, «Η Υπόθεση της Οδού Λουρσίν» σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, «οι Βάκχες του Ευριπίδη» σε σκηνοθεσία Renate Jett, «το Τυφλό Σημείο» του Γιάννη Μαυριτσάκη σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα, και «Δάφνης και Χλόη» σε σκηνοθεσία του Cezaris Grauzinis.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, το Θέατρο «Σταθμός» προσφέρει για λίγες μέρες ακόμη μέσω της τεχνολογίας τη δυνατότητα στους φίλους του να παρακολουθήσουν μέσω της ιστοσελίδας του stathmostheatro.gr, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση τις παραστάσεις «Ο Ουρανός και… το Παντελόνι του» των Λούλα Αναγνωστάκη – Ιάκωβου Καμπανέλλη με τη Νένα Μεντή και το Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και «Ο ήχος του όπλου» της Λούλας Αναγνωστάκη με την Πέγκυ Σταθακοπούλου κ.α.
«Νανούρισμα» για τους φαν του Παπαϊωάννου
O διεθνής χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου προσφέρει την εξάωρη περφόρμανς «Μέσα» (Παλλάς, 2011), με τους τριάντα ερμηνευτές σε ένα μονοπλάνο χωρίς μοντάζ, αλλά και το «2»- την πρώτη του δουλειά μετά τις τελετές των Ολυμπιακών Αγώνων που παρουσιάστηκε το 2006 στο Θέατρο Παλλάς. Όπως έγραψε και ο δημοφιλής δημιουργός, «τώρα που όλοι κάναμε μια παύση για να μείνουμε «μέσα», το «Inside» μπορεί να είναι ευκαιρία για περισυλλογή, συντροφιά, απόλαυση. Ακόμα και νανούρισμα».
Και η εμπειρία του λυρικού θεάτρου
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) προσφέρει δωρεάν online παρακολούθηση τις τρεις οπερέτες που ανέβηκαν στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» κατά τις καλλιτεχνικές περιόδους 2018 – ’19 και 2019 – ’20, στηρίζοντας την εκστρατεία «Μένουμε Σπίτι».
Μέσα από την ιστοσελίδα www.opanda.gr μπορεί το κοινό να απολαύσει δωρεάν τις οπερέτες: «Η Εύθυμη Χήρα» του Φραντς Λέχαρ, «Η Ωραία Ελένη» και «Ο Ορφέας στον Άδη» του Ζακ Όφενμπαχ σε σκηνοθεσία Ισίδωρου Σιδέρη.
Μία από τις πιο καινοτόμες λυρικές σκηνές της Ευρώπης, η Εθνική Όπερα των Βρυξελλών (La Monnaie), ύστερα από υποχρεωτικό κλείσιμο λόγω του κοροναϊού, αποφάσισε να διαθέσει online, έως τις 19 Απριλίου 2020, μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες παραγωγές της των τελευταίων ετών, στο πλαίσιο της καινούριας διαδικτυακής της «εικονικής σεζόν».
Ανάμεσά τους και τη δημοφιλή όπερα του Βέρντι, «Aida», σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, η οποία είχε ανέβει στη σκηνή της το 2017, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.
Στο YouTube
Από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις τις περσινής χρονιάς, ο «Θείος Βάνιας» σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγγανάρη, είναι πλέον διαθέσιμη στο κοινό.
Παίζουν: Ανθή Ευστρατιάδου, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Σύρμω Κεκέ, Κώστας Κουτσολέλος, Μαρία Μαγκανάρη, Υβόννη Μαλτέζου, Δημήτρης Ντάσκας, Γιωργής Τσαμπουράκης.
Ακόμη, στο YouTube είναι διαθέσιμο το «Γάλα» του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη (2006), με τους Μάνια Παπαδημητρίου, Γιάννο Περλέγκα, και Κωνσταντίνο Παπαχρόνη .
Διαθέσιμη είναι η πρώτη δουλειά της ομάδας ΠΥΡ (Αργύρης Ξάφης, Ιώ Βουλγαράκη, Δέσποινα Κούρτη) «Γλέντι στον καιρό της πανούκλας» του Αλεξάντρ Πούσκιν, που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Βυρσοδεψείο τον Ιανουάριο του 2013, καθώς και η παράσταση «Άφιξις» της ομάδας ΠΥΡ, η οποία παρουσιάστηκε στη Μικρή Επίδαυρο το 2017 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.
Το Θέατρο Τέχνης και στο σπίτι
Από τις 19 Μαρτίου ξεκίνησε η νέα υπηρεσία του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, «Το Θέατρο Τέχνης –και - στο σπίτι», που με χαμηλό αντίτιμο (3.50 ευρώ) δίνει τη δυνατότητα της on demand παρακολούθησης των παραστάσεων που διακόπηκαν λόγω της αναστολής λειτουργίας των θεατρικών σκηνών της χώρας: τον «Έντμοντ» του Ντέιβιντ Μάμετ σε σκηνοθεσία της Μ. Κάλμπαρη, το «#MiaMeraXwris» της Εύας Οικονόμου-Βαμβάκα, παράσταση για εφήβους, με θέμα την εξάρτηση από το διαδίκτυο και το «Χωρίς Οικογένεια» του Εκτορος Μαλό για τα παιδιά. Λάβετε υπόψη ότι τα έσοδα από την υπηρεσία θα διατίθενται στους καλλιτέχνες, στους συντελεστές και σε όλους τους άλλους εργαζόμενους του Θεάτρου Τέχνης.
Μένουμε σπίτι και βλέπουμε θέατρο με τα παιδιά μας
Αν και ο τρόπος είναι ανορθόδοξος, η συγκυρία είναι ιδανική για να μοιραστούμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας. Το Εθνικό Θέατρο έχει παράδοση στο ανέβασμα παραγωγών υψηλής ποιότητας για παιδιά και εφήβους. Διαθέτει λοιπόν δωρεάν στην επίσημη σελίδα του, ψηφιοποιημένες πολλές και καλές θεατρικές παραστάσεις, περασμένων ετών, σκηνοθετημένες από γνωστούς καλλιτέχνες, όπως η Κάρμεν Ρουγγέρη, η Μαριάννα Τόλη κ.α., τις οποίες μπορείτε να απολαύσετε είτε ηχητικά είτε μέσω βίντεο. Στα δεξιά της σελίδας σε κάθε παράσταση, επιλέξτε την αναφορά «Οπτικοακουστικό Υλικό».
Μπορείτε να επισκεφθείτε, λοιπόν, το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού και να απολαύσετε online, μαζί με τα παιδιά σας, την «Ωραία Κοιμωμένη» και τον «Τσάρο με τη μακριά γενειάδα» της Κάρμεν Ρουγγέρη, τον «Γύρο του Κόσμου σε 80 ημέρες» της Μαριάννας Τόλη και τον «Δον Κιχώτη» του Σταύρου Τσακίρη.
* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο του Σαββάτου, 28 Μαρτίου