Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η κοινή συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας θα ανακοινωθεί επίσημα από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως η ημερομηνία της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία εν μέσω πανδημίας.
Η κοινή συνέντευξη Τύπου γίνεται παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, της υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, ενώ σε αυτήν παρίσταται και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.
Υπενθυμίζεται πως το άνοιγμα των σχολείων έχει προγραμματιστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα σε συνδυασμό με το γεγονός πως πολλοί μαθητές δεν έχουν επιστρέψει ακόμα από τις θερινές τους διακοπές ενισχύουν το σενάριο για παράταση μίας εβδομάδας και άνοιγμα της εκπαίδευσης από τις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ αρκετοί από τους λοιμωξιολόγους φαίνεται να στηρίζουν την παραπάνω απόφαση.
Εκτός από την ημερομηνία του ανοίγματος των σχολείων, θα ανακοινωθούν και όλες οι λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας τους από την Κεραμέως, καθώς το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αντιδράσεις για το θέμα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας από τους μαθητές, με την υπουργό Παιδείας να τονίζει πως θα υπάρξουν κυρώσεις σε περίπτωση που δεν την φορούν οι μαθητές. Κυρώσεις, έχει προαναγγείλει η υπουργός, πως θα υπάρχουν και για τους γονείς αν προτρέπουν τα παιδιά να μη φορούν μάσκα.
Γκ. Μαγιορκίνης: Πιθανότερη ημερομηνία έναρξης των σχολείων η 14η Σεπτεμβρίου
Την 14η Σεπτεμβρίου θεωρεί ως πιθανότερη ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος παράλληλα επισημαίνει πως η γενική επιδημιολογική εικόνα της χώρας αποτελεί το σημείο - κλειδί για το άνοιγμα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως «όλο το τελευταίο 15νθήμερο υπάρχει αυξημένη επιδημιολογική εικόνα», ενώ πρόσθεσε πως «εγώ θα έκλινα προς τις 14 Σεπτεμβρίου»
Παράλληλα, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας σημείωσε πως το θέμα θα συζητηθεί και σήμερα στην επιτροπή για να αποφασιστεί με σιγουριά τι ακριβώς πρόκειται να γίνει.
Πού θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σχολεία
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, η μάσκα θα χρησιμοποιείται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, εκτός από την ώρα φαγητού. Στους εξωτερικούς χώρους θα χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα, τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών, ούτε στη γυμναστική. Επίσης, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ' Δημοτικού.
Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας και από οδηγούς, συνοδούς, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα. Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, θα είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέα. Η κυβέρνηση θα διαθέσει μάλιστα δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.
Ανοίγουν σήμερα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
Ανοίγουν σήμερα οι βρεφονηπιακοί σταθμοί της χώρας με υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους σε αυτούς, αλλά όχι για τα βρέφη και τα νήπια, όπως συνέστησε η επιτροπή των ειδικών. Για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, είναι απαραίτητο να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Με βάση την επεξεργασία των επιδημιολογικών δεδομένων, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών σε καθημερινή βάση, χωρίς περιορισμό στις δυναμικότητες και με την αυστηρή τήρηση των μέτρων και των οδηγιών:
1) Η χρήση μάσκας για τα παιδιά των βρεφονηπιακών είναι προαιρετική.
2) Υποχρεωτική είναι η χρήση μη ιατρικής μάσκας (ή σε ειδικές περιπτώσεις ασπίδας προσώπου) από όλους τους εργαζόμενους στους σταθμούς.
3) Διαχωρισμός των δραστηριοτήτων κατά τμήματα στο προαύλιο
4) Ειδική μέριμνα για τη σίτιση