Από αλλού το περιμέναμε και από αλλού μας ήρθε τελικά. Η ΔΕΗ πήρε μια γενναία απόφαση και βγαίνει στις Αγορές όχι για να εκδώσει ένα ακόμα ομόλογο αλλά για να σβήσει μια για πάντα το λιγνιτικό της αποτύπωμα και να παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός στην εγχώρια αγορά. Το 2023 η μείωση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη σε σχέση με το 2019 θα έχει μειωθεί άνω του 81% ενώ τα 610MW της εναπομείνασας δυναμικότητας στην Πτολεμαΐδα θα αντικατασταθούν με φυσικό αέριο το 2025. Το 5ετές πλάνο θέλει τη ΔΕΗ να παράγει το 80% της ενέργειας στη χώρα από ΑΠΕ και το 49% της συνολικής ηλεκτρικής παραγωγής. Σε αριθμούς αυτό σημαίνει 8,1 GW σε μονάδες ΑΠΕ, σταθμούς αποθήκευσης και Η/Υ εργοστάσια έναντι 3,4GW που είναι τα συγκρίσιμα μεγέθη σήμερα.
Η μεταμόρφωση αυτή δεν θα αφήσει ασυγκίνητη την αποτίμηση. Η βραχυπρόθεσμη χρηματιστηριακή αδυναμία λόγω του αναμενόμενου overhung των νέων μετοχών πιθανόν να ταλαιπωρήσει τη μετοχή μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών. Στο τέλος του πενταετούς πλάνου η ΔΕΗ θα μπορεί να φέρει 1,7 δισ. ευρώ σε λειτουργικά κέρδη.
Ο δανεισμός της εκτιμάται ότι θα κινηθεί στις 3 - 3,4 φορές τα λειτουργικά κέρδη. Αυτό αφήνει αρκετό χώρο να ξεδιπλωθεί αξία για το μέτοχο καθώς μια εταιρία με ισχυρό αποτύπωμα στις ΑΠΕ θα έχει διψήφιο πολλαπλασιαστή ή έστω σημαντικά υψηλότερο από τις 6,0 φορές που αποτιμάται μια εταιρία συμβατικής παραγωγής ενέργειας.
Πάμε στην τιμή της αύξησης. Αν το ΤΑΙΠΕΔ δεν πουλήσει το ποσοστό του και το δημόσιο παραιτηθεί μαζί με τους υπόλοιπους μετόχους για τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ η ελάχιστη τιμή της ΑΜΚ προκειμένου να διατηρήσει τη «χρυσή μετοχή» της καταστατικής μειοψηφίας (33,33%) είναι 6,46 ευρώ. Αυτή ίσως να αποτελεί μια ακραία προσέγγιση δεδομένου του ότι η ΔΕΗ δεν βρίσκεται σε κάποιο χρηματοοικονομικό στρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας του ΔΕΔΔΗΕ. Επίσης, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη η στάση του Δημοσίου και θα χρειαστεί να περιμένουμε λίγο μέχρι να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση τόσο από το ΤΑΙΠΕΔ μέτοχο του 17% και του Ελληνικό Δημόσιο που κατέχει το 34,12%. Από εκεί και πέρα τα ελληνικά συνταξιοδοτικά ταμεία κατέχουν το 3,93% και η υπόλοιπη διασπορά (44,95%) αφορά 20.000 περίπου ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.
Και κάτι τελευταίο: Η ΔΕΗ στην ανάλυση του επενδυτικού πλάνου της έχει προϋπολογίσει τη διανομή μερίσματος. Είναι η πρώτη φορά που το μέρισμα μπαίνει στην ατζέντα των μελλοντικών προβλέψεων της εταιρίας καθιστώντας τη ΔΕΗ ως μια κανονική εταιρία ενέργειας. Επόμενο ραντεβού με τους μετόχους στις 19 Οκτωβρίου σε μια ιστορική για την εταιρία Γενική Συνέλευση.