Συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας υπέγραψαν η Μόσχα και το Καράκας, βάσει της οποίας το Καράκας θα αποπληρώσει στη Μόσχα ποσό ύψους 3,15 δισ. δολαρίων σε 10 χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών.
Ουσιαστικά, η Βενεζουέλα, που έχει κηρυχθεί σε καθεστώς 'επιλεκτικής χρεοκοπίας', έλαβε σήμερα μια οικονομική ανάσα έξι ετών από τη Ρωσία, η οποία δηλώνει ότι θέλει με τον τρόπο αυτόν να στηρίξει την αποπληρωμή του υπέρογκου χρέους που βαρύνει το καθεστώς του Σοσιαλιστή προέδρου Nicolas Maduro.
Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών της Βενεζουέλας Simon Zerpa έφθασε σήμερα το πρωί στη Μόσχα και υπέγραψε μια συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας προς τη Ρωσία, ύψους 3,15 δισ. δολαρίων, ποσό που χορηγήθηκε το 2011 για την αγορά ρωσικών όπλων.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, η συμφωνία προβλέπει ένα νέο 10ετές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, με 'ελάχιστες' πληρωμές για τα έξι πρώτα χρόνια.
«Η ελάφρυνση του βάρους του χρέους…θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια που θα αποδεσμευθούν για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, θα βελτιώσει τη φερεγγυότητα του δανειολήπτη και θα αυξήσει τις πιθανότητες όλοι οι πιστωτές να ανακτήσουν τις πιστώσεις που έχουν ήδη συμφωνήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Αυτή η ανάσα, ωστόσο, απέχει πολύ από το να αντιμετωπιστεί το μέγεθος των οικονομικών δυσκολιών του Καράκας, που προσπαθεί να αναδιαρθρώσει ένα χρέος που συνολικά υπολογίζεται γύρω στα 150 δισ. δολάρια.
Τα κεφάλαια που δανείστηκαν εταιρίες της Βενεζουέλας από τη Ρωσία, περιλαμβανομένης της πετρελαϊκής PDVSA, δεν εντάσσονται στη συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους που συμφωνήθηκε σήμερα μεταξύ της Μόσχας και του Καράκας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Βενεζουέλας Simon Zerpa σε δημοσιογράφους. Οι όροι που συμφωνήθηκαν είναι αρκετά ευέλικτοι και ευνοϊκοί για το Καράκας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας για τα Οικονομικά Wilmar Castro Soteldo.
Παράλληλα, η Κίνα, η μεγαλύτερη πιστώτρια της Βενεζουέλας, εκτίμησε σήμερα ότι το Καράκας μπορεί «να αντιμετωπίσει με τον κατάλληλο τρόπο» το πρόβλημα με το χρέος του, λίγη ώρα αφού ένας ακόμη οίκος αξιολόγησης κήρυξε τη χώρα σε επιλεκτική χρεοκοπία. Την ίδια ώρα η Μόσχα συμφώνησε στην αναδιάρθρωση του χρέους του Καράκας.
Η Fitch κήρυξε τη Βενεζουέλα σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας, λίγες ώρες μετά την αντίστοιχη απόφαση της S&P χθες. Εξάλλου σήμερα η S&P έλαβε την ίδια απόφαση και για την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας, την PDVSA.
Η Βενεζουέλα έχει εξωτερικό χρέος που εκτιμάται στα 150 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα οποία τα 20 με 30 δισεκατομμύρια οφείλει στην Κίνα.
«Προς το παρόν η συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Βενεζουέλας σε οικονομικό επίπεδο και σε άλλους τομείς συνεχίζεται κανονικά», δήλωσε σήμερα ο Geng Shuang, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Είμαστε επίσης πεπεισμένοι ότι η κυβέρνηση και ο λαός της Βενεζουέλας μπορούν να διαχειριστούν με τον κατάλληλο τρόπο τις υποθέσεις τους, περιλαμβανομένου του προβλήματος με το χρέος τους», πρόσθεσε ο Geng.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro έχει δηλώσει ότι το Καράκας διαπραγματεύεται με το Πεκίνο για το χρέος του.
Αποτυχημένες διαπραγματεύσεις
Στο μεταξύ, προχτές η συνάντηση στο Καράκας ανάμεσα σε κάποιους από τους διεθνείς πιστωτές της Βενεζουέλας και της κυβέρνησης με σκοπό να αρχίσει μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών δεν οδήγησε σε συμφωνία, όπως αναμενόταν, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέτεινε ακόμα περισσότερο την πίεση στην κυβέρνηση του Nicolas Maduro, ανακοινώνοντας την απόφασή της να επιβάλλει κυρώσεις.
Η συνάντηση, διάρκειας μόλις 25 λεπτών, διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών σε ένα κτίριο απέναντι από το Μιραφλόρες, το προεδρικό μέγαρο.
Τερματίστηκε χωρίς να ανακοινωθεί κάποια συμφωνία, με την υπόσχεση ότι θα υπάρξουν νέες συνομιλίες το προσεχές διάστημα, χωρίς όμως να διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με αρκετούς από τους συμμετέχοντες.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ