Οι κάτοικοι της Δανίας ψηφίζουν την Τετάρτη για να αποφασίσουν το ανν θα συμμετέχουν στην αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούσα η μόνη χώρα που δεν το έχει κάνει, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αναγκάζει τις χώρες να επαναξιολογήσουν ριζικά την ασφάλειά τους.
Η Δανία είναι το μόνο κράτος – μέλος των 27 που δεν ανήκει στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), έχοντας εξασφαλίσει εξαίρεση από αυτήν και το νόμισμα του ευρώ σε δημοψήφισμα του 1993 για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.
Εάν οι Δανοί ψηφίσουν υπέρ της κατάργησης του opt-out, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, θα σηματοδοτήσει άλλη μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική για την Ευρώπη μετά την έναρξη της εισβολής από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο, όπως αναφέρει το Reuters.
«Το ΝΑΤΟ θα παραμείνει φυσικά το πιο σημαντικό μας εργαλείο, αλλά η ΕΕ μας δίνει ένα άλλο εργαλείο για να διασφαλίσουμε την άμυνά μας στα ανατολικά», δήλωσε ο Μόγκενς Τζένσεν, εκπρόσωπος άμυνας των κυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών.
Η συμμετοχή στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας θα επιτρέψει στη Δανία να συμμετάσχει σε κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, όπως αυτές στη Σομαλία, το Μάλι και τη Βοσνία.
Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν σταθερό προβάδισμα υπέρ της κατάργησης του opt-out, με σχεδόν 48% υπέρ και 31% κατά.
Όσοι τάσσονται κατά υποστηρίζουν ότι η αμυντική συνεργασία της ΕΕ επιβαρύνεται από τη γραφειοκρατία και την αναποτελεσματική λήψη αποφάσεων, ενώ φοβούνται επίσης την προοπτική να πρέπει να συνεισφέρουν σε έναν πιθανό υπερεθνικό στρατό της ΕΕ.