Ιδιαιτέρως επιθετικούς τόνους χρησιμοποίησε ο Donald Trump κατά την παρθενική του ομιλία στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προέβαλε εμφατικά τη στρατιωτική ισχύ που διαθέτει η χώρα του, ενώ απείλησε κυρίως τη Βόρειο Κορέα και το Ιράν, χαρακτηρίζοντας τις ουσιαστικά ως τον σύγχρονο «Άξονα του Κακού» -μαζί με τη Βενεζουέλα.
«Αν αναγκαστούμε, θα την καταστρέψουμε ολοκληρωτικά», δήλωσε ο Trump αναφερόμενος στη Β. Κορέα, εκφράζοντας παράλληλα την «ευχή» ότι δεν θα χρειαστεί τα πράγματα να φτάσουν μέχρι εκεί. «Ο άνθρωπος των πυραύλων έχει ξεκινήσει μια αποστολή αυτοκτονίας», είπε μάλιστα αναφερόμενος προσωπικά στον Kim Jong-un.
Παρά δε το γεγονός ότι ευχαρίστησε την Κίνα και τη Ρωσία για την ψήφιση του νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ, ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, ενώ άφησε αιχμές για τις χώρες (κυρίως την Κίνα) που συνεχίζουν να έχουν οικονομικές σχέσεις με τη Β. Κορέα και να την ενισχύουν τεχνολογικά και στρατιωτικά.
«Όνειδος» η συμφωνία με το Ιράν
Όσον αφορά στο Ιράν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε σκληρότερες εκφράσεις και χαρακτηρισμούς ακόμη και από ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι. Για του λόγου το αληθές, χαρακτήρισε τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας -την οποία είχε υπογράψει η «Ομάδα των 6» (τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία), με την έγκριση του Barack Obama- ως «ντροπή για τις ΗΠΑ», για να προσθέσει ότι «δεν νομίζω ότι έχετε δει και ακούσει τα πάντα ακόμη γύρω από αυτή τη συμφωνία».
Ο Trump χαρακτήρισε την Τεχεράνη ως ένα εγκληματικό και καταπιεστικό καθεστώς, που χρησιμοποιεί τα έσοδα από το πετρέλαιο για να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία σε όλη τη Μέση Ανατολή, επιδιώκοντας την καταστροφή των ΗΠΑ και του Ισραήλ -για να λάβει το θερμότατο χειροκρότημα από τον πρωθυπουργό του τελευταίου, Benjamin Netanyahu.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ στην υπόθεση της Β. Κορέας ο Trump έχει στο πλευρό του όλους τους συμμάχους των ΗΠΑ, με το Ιράν δεν συμβαίνει το ίδιο. Γαλλία, Γερμανία, Κίνα, Ρωσία, αλλά και Βρετανία έχουν διαμηνύσει την αντίθεσή τους στην αναθεώρηση της συμφωνίας -μάλιστα, το Παρίσι ξεκαθαρίζει ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα πυροδοτηθεί κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και οι εξελίξεις θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.
Επίθεση στη Βενεζουέλα
Όσον αφορά στη Βενεζουέλα, ο Trump χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί «απολύτως απαράδεκτη» και απαίτησε την πλήρη αποκατάσταση της δημοκρατίας και κάλεσε τις χώρες της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν με κάθε τρόπο την αντιπολίτευση και να είναι έτοιμες για να αναλάβουν περαιτέρω δράση ή να εγκρίνουν και άλλες κυρώσεις σε βάρος του Καράκας.
«Το πρόβλημα με τη Βενεζουέλα είναι ότι εκεί εφαρμόστηκε πιστά το μοντέλο του σοσιαλισμού», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Πρώτα η Αμερική»
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχή της ομιλίας του, ο Trump υπεραμύνθηκε του βασικού προεκλογικού του συνθήματος -«Πρώτα η Αμερική»- τονίζοντας ότι όσο είναι πρόεδρος θα προωθεί και θα υπερασπίζεται τα αμερικανικά συμφέροντα. «Αυτό θα πρέπει να κάνετε και εσείς για τις χώρες σας», είπε απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους ηγέτες.
Σημείωσε δε ότι είναι υπέρ των ισότιμων σχέσεων και συμφωνιών, με τη διαφορά ότι δεν μπορεί κανείς να εκμεταλλεύεται τις ΗΠΑ -υπονοώντας σαφώς πως θα κάνει ό,τι μπορεί για τη μείωση των μεγάλων εμπορικών ελλειμμάτων στις συναλλαγές με διάφορες χώρες και κυρίως με την Κίνα και την Ευρώπη.
A. Guterres: Μην υπνοβατήσουμε προς τον πόλεμο
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, απηύθυνε έκκληση για έναν «κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο μιας σύρραξης με τη Βόρεια Κορέα. Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού υπογράμμισε ότι η λύση στην κρίση «πρέπει να είναι πολιτική» και ότι ο κόσμος δεν πρέπει να βυθιστεί στη δίνη «του πολέμου».
«Απευθύνω έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας να διατηρήσει την ενότητά του» στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη με αυτήν τη χώρα, τόνισε ο Guterres, ανοίγοντας τις επίσημες εργασίες της ετήσιας γενικής συνέλευσης, με τη συμμετοχή 193 κρατών.
«Μονάχα η ενότητα θα επιτρέψει την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και (…) θα οδηγήσει στην πιθανότητα μιας διπλωματικής δέσμευσης για την επίλυση της κρίσης». «Έχει φθάσει η στιγμή για να επιδείξουμε πολιτική ικανότητα», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. «Δεν πρέπει να υπνοβατήσουμε έως τον πόλεμο».