Δ. Σαρηγιάννης: Επιβεβλημένο το lockdown εδώ και τώρα

Δ. Σαρηγιάννης: Επιβεβλημένο το lockdown εδώ και τώρα

«Προληπτικά είναι επιβεβλημένο ένα lockdown για την Αττική. Αν το κάνουμε τώρα για δυο ή τρεις εβδομάδες ουσιαστικά θα μπορέσουμε να συναντήσουμε ένα τρίτο κύμα πιο ήπιο και το οποίο σίγουρα δεν θα μας βάλει σε κρίση», τόνισε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης στο ηλεκτρονικό portal του «Πρώτου Θέματος».

«Αυτή την ώρα βρισκόμαστε στην αρχή του τρίτου κύματος και είναι αναγκαίο να παρθούν κάποια επιπλέον μέτρα, ώστε να λειτουργήσουν σε βάθος χρόνου και όχι για δυο με τρεις εβδομάδες μπροστά, σε βάθος μήνα και παραπάνω. Τα μοντέλα είχαν δείξει πως αυτή την περίοδο θα είχαμε αύξηση και στα κρούσματα αλλά και την αναστροφή στις κλίνες ΜΕΘ. Είναι σημαντικό να αναχαιτίσουμε την κατάσταση και έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και με τα μεταλλαγμένα κρούσματα», ανέφερε ο καθηγητής

Σύμφωνα με τον ίδιο, μιλώντας στο στο protothema.gr, δεν απαιτείται περισσότερο από δυο με τρεις εβδομάδες ένα lockdown και σημειώνει ότι «αν παρθούν τώρα τα μέτρα σε αριθμούς αυτά θα μεταφραστούν γύρω στο τέλος Φεβρουαρίου. Δεν είμαστε σε εξωφρενική ανάπτυξη της διασποράς, αλλά σε επικίνδυνη, γι αυτό θεωρούμε πως αν θέλουμε ν αποφύγουμε τα χειρότερα καλό είναι να πάμε σ ένα προληπτικό πλάνο».

Αναφερόμενος στα σενάρια για το lockdown υποστηρίζει ότι με δυο εβδομάδες τα μοντέλα δείχνουν πως θα πηγαίνουμε πολύ καλά μέσα στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα έχουμε μια μικρή κλιμάκωση η οποία όμως θα ξεκινήσει από μικρότερα επίπεδα. «Η κλιμάκωση αυτή θα συνεχιστεί με αποτέλεσμα μετά τον Μάιο να έχουμε μια κορύφωση», πρόσθεσε ενώ υπογράμμισε τη σπουδαιότητα των εμβολιασμών στην ανάσχεση της πανδημίας.