Στην εκτίμηση ότι πιθανόν να δούμε και μεγαλύτερους αριθμούς κρουσμάτων, κάνοντας λόγο για «3600 κρούσματα ημερησίως μέχρι το τέλος του μήνα, αναλόγως και με τα τεστ», προέβη ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναλύοντας τα χθεσινά στοιχεία για το ιικό φορτίο, όπως αποτυπώνεται στην ανάλυση των λυμάτων της χώρας.
Μιλώντας στον Ant1 ο καθηγητής του ΑΠΘ εξήγησε ότι τα ποσοστά δείχνουν αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες, όμως το ιικό φορτίο δεν ανταποκρίνεται σε κρούσματα, λόγω του ότι στα λύματα το ποσοστό είναι μεγαλύτερο. «Η πιο σημαντική αύξηση είναι στην Κρήτη», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με το πού διαδίδεται ο ιός, ο καθηγητής αναφέρθηκε σε αναγκαστικές δραστηριότητες κι όχι αυτές που μας στερούνται. «Για μένα η διασπορά είναι στους χώρους δουλειάς. Το μετρό και το λεωφορείο είναι προφανείς τόποι διασποράς, που ακριβώς επειδή έχουμε να κάνουμε με τα μεταλλαγμένα στελέχη μεταδίδεται πιο γρήγορα», σημείωσε σχετικά και απαντώντας σε ερώτημα για το αν είναι υπέρ ή κατά της άρσης του lockdown, είπε πως «αν μπορούμε να κάνουμε τηλεργασία κατά 70% είμαι υπέρ».
«Είναι υποχρέωση των εργοδοτών να κάνουν περισσότερα τεστ σε χώρους εργασίας», τόνισε καταλήγοντας πως επιμένει σε τηλεργασία, «να εφαρμοστεί δηλαδή ο νόμος που ήδη ισχύει».
Επίσης, σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ ο καθηγητής διατύπωσε την εκτίμηση πως εάν παραμείνουμε σε καθεστώς Lockdown, το οποίο ωστόσο να εφαρμόζεται όπως πρέπει, μέχρι τα μέσα Απριλίου μετά θα είμαστε όντως σε φάση αποκλιμάκωσης και θα μπορούσαμε να ανοίξουμε με ασφάλεια,
Κάνοντας λόγο για ακόμη έναν μήνα lockdown, ο καθηγητής δήλωσε πως για να σταθεροποιηθούμε και να υπάρξει αποκλιμάκωση θα χρειαστούν πραγματικά εβδομάδες με τουλάχιστον τήρηση των υπαρχόντων μέτρων, η οποία εντούτοις δεν γίνεται στο βαθμό που θα έπρεπε. Όπως υποστήριξε ο κος Σαρηγιάννης για να μιλήσουμε για άνοιγμα, θα πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι για να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Σύμφωνα με τον κο Σαρηγιάννη ένα ενδεχόμενο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων μέσα στις επόμενες ημέρες είναι «εκτός θέματος».
Μάλιστα, υπογράμμισε πως τα μοντέλα ανάλυσης των υπαρχόντων δεδομένων δείχνουν σε αυτή τη φάση αυξητική τάση της πανδημίας με ενδείξεις αποκλιμάκωσης στις 18 Μαίου.