Εύλογη ανησυχία σκορπά η αναβάθμιση του κινδύνου για των διασπορά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μια αναβάθμιση η οποία ανάβει το πράσινο φως στη δημιουργία διάφορων σεναρίων για το τι μέλλει να συμβεί με αυτή τη νέα υγειονομική απειλή. Ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, Α' Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ αναλύει στο Liberal.gr το παρασκήνιο πίσω από αυτήν την παγκόσμια κινητοποίηση και κάνει τις απαιτούμενες συγκρίσεις με την πανδημία Covid ώστε να δούμε τα πράγματα στη σωστή τους προοπτική.
Η απόφαση του ΠΟΥ για την αναβάθμιση του επιπέδου συναγερμού για την ιογενή λοίμωξη είναι απόρροια της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων διεθνώς. Έχουν καταγραφεί μερικές χιλιάδες κρούσματα διεθνώς και στην Ελλάδα έχουμε λίγες δεκάδες κρούσματα. Την προηγούμενη ήμασταν στα 20 κρούσματα και η νέα επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ θα δημοσιευθεί την Πέμπτη. Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, τόσο σε επίπεδο Αρχών όσο και στο ευρύ κοινό, καθώς μέσα στο κατακαλόκαιρο και λόγω της εποχής υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις, πανηγύρια φεστιβάλ, συναυλίες, beach parties εκεί όπου καταγράφονται μεγάλοι συνωστισμοί και ο συγκεκριμένος ιός απαιτεί στενή σωματική επαφή για να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους προοπτική θα πρέπει καταρχήν να επισημάνουμε ότι ο κίνδυνος από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων δεν έχει καμία σχέση με αυτά που έχουμε βιώσει εδώ και περισσότερο από δυόμιση χρόνια με την πανδημία του κορονοιού.
Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων είναι μεταδοτικός και Μέχρι στιγμής έχει μολύνει περισσότερους από 18.000 ανθρώπους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τον κορονοϊό, καθώς δεν μεταδίδεται αερογενώς στους ανθρώπους που είναι γύρω μας και προκαλεί ήπιες νοσήσεις. Από τη συγκεκριμένη επιδημική έξαρση έχουν καταγραφεί μόλις πέντε θάνατοι, οι οποίοι ενδέχεται και να αφορούν ανθρώπους που δεν αναζήτησαν ιατρική φροντίδα ή που δεν είχαν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα.
Για να κάνουμε μια απλή αναγωγή, στους δύο μήνες που έχει ουσιαστικά καταγραφεί αυτή η αυξητική τάση των κρουσμάτων δεν υπάρχει καμία πίεση σε κανένα σύστημα υγείας, όταν σε αντίστοιχο διάστημα, κατά την πρώτη εξάπλωση του κορονοιού, τα περισσότερα κράτη του κόσμου είχαν προβεί μαζικά σε αυστηρά lockdown, οι διεθνείς μεταφορές είχαν σταματήσει και η παγκόσμια οικονομία είχε μπει στον πάγο και απειλούνταν με κατάρρευση. Άλλωστε και ο ίδιος ο κορονοϊός έχει ή μάλλον είχε κατά την έναρξη της πανδημίας τραγικά διαφορετικά χαρακτηριστικά, υπερβολική μεταδοτικότητα αερογενή μετάδοση που ξεπερνούσε το 1,5 μέτρο απόσταση υψηλή νοσηρότητα και υψηλή θνησιμότητα εξαιτίας των βαριών πνευμονιών που προκαλούσε σε πληθώρα ανθρώπων ειδικά σε εκείνους τους πρώτους μήνες, που ο κόσμος εκτίθετο για πρώτη φορά, που δεν είχαμε εμβόλια και που ο οργανισμός μας τον αντιμετώπιζε σαν ένα εντελώς άγνωστο παθογόνο.
Μια ακόμα διαφορά με τον κορονοιό είναι πως ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων προκαλεί κάποιες ορατές με το μάτι μικρές αλλοιώσεις στο δέρμα. Ωστόσο δεν προκαλεί αυτές τις πολύ μεγάλες φουσκάλες σε όλα τα περιστατικά τις οποίες έχουμε δει στα δεκάδες άρθρα τα οποία έχουν δημοσιευτεί στη διάρκεια αυτής της επιδημικής έξαρσης. Στην πραγματικότητα προκαλεί κάποιες μικρές βλάβες σαν στίγματα που εντοπίζονται κυρίως στην γεννητική περιοχή -δεν είναι διάσπαρτες σε όλο το σώμα και γι’ αυτό δε γίνονται και αμέσως αντιληπτές. Γι’ αυτό το λόγο μπορεί και να διαφύγουν της προσοχής τα μικρά αυτά στίγματα και έτσι με τη στενή σωματική επαφή, με σώματα που έρχονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο να μεταδοθεί ο ιός χωρίς ο ασθενής να το αντιληφθεί. Η επίτροπος υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου με παρέμβαση της ζητά τον προφυλακτικό εμβολιασμό των ατόμων που βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες και κινδυνεύουν περισσότερο από την διασπορά,. ομάδες που περιλαμβάνουν τους επαγγελματίες υγείας οι οποίοι ενδέχεται να έρθουν σε επαφή με κρούσματα, τους ανθρώπους που εργάζονται σε διαγνωστικά εργαστήρια οι οποίοι χειρίζονται τέτοια δείγματα και τον πληθυσμό των αντρών που έχουν σεξουαλικούς συντρόφους άλλους άντρες, Καθώς αυτή η κατηγορία αντιστοιχεί στο 70% των κρουσμάτων διεθνώς.
Συνοψίζοντας, ο λόγος της αναβάθμισης του συναγερμού είναι γιατί θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αφού κινούμαστε σε χώρους με πολύ άλλο κόσμο, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και να είμαστε πολύ συνεπείς
Οδηγίες απομόνωσης εφόσον κολλήσουμε τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.
Οι οδηγίες αυτές επιβάλλουν να μιλήσουμε αμέσως με τον γιατρό μας και κυρίως να απομονωθούμε- να κρατήσουμε την καραντίνα για 21 μέρες -ήτουλάχιστον για τις ημέρες που παραμένουμε μεταδοτικοί δηλαδή για τις ημέρες που παραμένουμε συμπτωματικοί οπότε και υπάρχουν αυτές οι βλάβες στο δέρμα, ώστε να αποφύγουμε την περαιτέρω διασπορά.
Τα άτομα που έχουν υποκείμενα νοσήματα και γενικά έχουνε ευπαθή υγεία θα πρέπει να ενημερώσουν οπωσδήποτε το γιατρό τους αν βρεθούν θετικοί ενώ ένα ακόμα λάθος είναι να υποτιμήσουμε το γεγονός πως έχουμε κολλήσει την λοίμωξη παρότι ο συγκεκριμένος ιός χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλή επικινδυνότητα. Μια πιθανή αιτία της αυξημένης διασποράς μπορεί να είναι και το γεγονός ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων διασπείρεται κυρίως ανάμεσα σε πολύ νέο κόσμο, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι κοντά στα 30 έτη και σίγουρα αρκετά κάτω από τα 50 έτη και οι άνθρωποι αυτοί δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την υγεία τους νιώθουν άτρωτοι και δεν θα τρέξουν στο γιατρό ούτε θα τρέξουν να κάνουν check up με το πρώτο σύμπτωμα που παραπέμπει σε κάποια ίωση. Επιπλέον ακριβώς λόγω του νεαρού της ηλικίας τους έχουν πολύ δραστήριες ζωές, είναι άνθρωποι με πολύ μεγάλο αριθμό επαφών και στενών επαφών στην καθημερινότητά τους.