«Οι χώρες που ωφελούνται περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, να δώσουν περισσότερα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητώντας την αύξηση των ίδιων πόρων της ΕΕ, με αξιοποίηση των προτάσεων της επιτροπής Monti.
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, πήρε τον λόγο στη συζήτηση «Ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και σταθεροποιώντας την Οικονομική και Νομισματική Ένωση» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διακοινοβουλευτικής Εβδομάδας.
Στον κύκλο της συζήτησης, κατά τον οποίο συμμετείχε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, ο Δ. Παπαδημούλης εξέφρασε την άποψη ότι «ότι πρέπει να κάνουμε τα βήματα μεγαλύτερης εμβάθυνσης και ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και «να προχωρήσουμε και τη φορολογική εναρμόνιση».
«Βλέπετε τις αποκαλύψεις από τα σκάνδαλα, τα Panama Papers, τα Paradise Papers. Δημοσιογράφοι αποκαλύπτουν σκάνδαλα που δεν μπορούν να ανακαλύψουν και να αποφύγουν οι ευρωπαϊκοί και οι κρατικοί μηχανισμοί! Και χάνουμε δισεκατομμύρια ευρώ, και τα κράτη-μέλη και η ΕΕ, από αυτή την τεράστια φορολογική απάτη των υπερπλουσίων που είναι νόμιμη ή νομιμοφανής, αλλά εξαιρετικά άδικη και ανήθικη» είπε ο κ. Παπαδημούλης, σημειώνοντας: «Δεν μπορούμε να έχουμε ο καθένας το δικό του φορολογικό σύστημα, με μαύρες τρύπες σε βάρος των άλλων».
Ο αντιπρόεδρος του ΕΚ σημείωσε ακόμα, ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί καινούργιες προκλήσεις: το προσφυγικό, το μεταναστευτικό, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η πίεση να κάνουμε περισσότερες επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία» και γι΄ αυτό πρέπει «οι χώρες που ωφελούνται περισσότερο από την ένωση και είναι οι πλουσιότερες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, να δώσουν περισσότερα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Δεύτερον πρέπει να αποκτήσουμε περισσότερους ίδιους πόρους, αξιοποιώντας τις προτάσεις της επιτροπής Μόντι».
Από την πλευρά του, ο V. Dombrovskis, είπε ότι «θα χρειαστεί και αύξηση του προϋπολογισμού και επανιεράρχηση των προτεραιοτήτων όσον αφορά στις δαπάνες μας».
Είπε ακόμα, αναφορικά με τη φορολογία, ότι «η αρχή που μας διέπει είναι να φορολογείται το κέρδος εκεί που γίνεται η οικονομική δραστηριότητα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ