Άρθρο του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", με αφορμή την προσαγωγή και δίωξη των δημοκρατικά εκλεγμένων βουλευτών του HDP.
Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτηρίζει «πολύ αρνητική και επικίνδυνη εξέλιξη για την πολιτική ομαλότητα στην Τουρκία, την προσαγωγή από τις αστυνομικές Αρχές έντεκα βουλευτών του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), μεταξύ των οποίων και των συμπροέδρων του κόμματος Σελαχαντίν Ντεμιρτάς και Φιγκέν Γιουκσεκντάγ» και προσθέτει: «ειδικά στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου και στις διώξεις των δημοκρατικά εκλεγμένων βουλευτών του HDP, ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ρεπουμπλικανικού CHP, είναι απογοητευτικός, αφού δεν έχουν κινητοποιηθεί αναλόγως για τη διαφύλαξη των δημοκρατικών ελευθεριών και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Ετιμά ότι μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου, «ένα μεγάλο τμήμα των μέσων ενημέρωσης έχει τεθεί υπό κυβερνητικό έλεγχο, με αποτέλεσμα να προκύπτει ζήτημα στην ελεύθερη και πλουραλιστική ενημέρωση. Ανάλογα είναι τα προβλήματα και στον ακαδημαϊκό χώρο, αλλά και στον δημόσιο τομέα, με την καχυποψία και τον φόβο απέναντι στην κυβερνητική πολιτική να αυξάνεται ραγδαία, αλλά σιωπηρά». Επίσης, κατακρίνει και τη στάση της Επιτροπής και την χαρακτηρίζει «προβληματική, καθότι αρκείται περισσότερο σε λόγια παρά σε συγκεκριμένες πράξεις».
Και καταλήγει στο άρθρο του: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει πολλάκις εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τον τρόπο άσκησης πολιτικής εξουσίας από την κυβέρνηση του AKP, ιδιαίτερα στα ζητήματα που προαναφέραμε, ωστόσο το πρόβλημα φαίνεται να είναι ακόμη βαθύτερο. Η τουρκική κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τείνουν να ακολουθήσουν ένα μονοπάτι που οδηγεί σε περισσότερους περιορισμούς και στη de facto δημιουργία ενός ανελεύθερου πολιτεύματος ή μιας a la carte κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Το ζητούμενο δεν είναι να τιμωρηθεί η τουρκική κυβέρνηση, να επιβληθούν κυρώσεις ή να "παγώσει" η ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ, αλλά να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο και οι δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό. Η τουρκική κοινωνία, αλλά και όλα τα κόμματα που στάθηκαν ενάντια στην απειλή του πραξικοπήματος και της ανελευθερίας τον Ιούλιο του 2016, οφείλουν να κάνουν το ίδιο και τώρα, πιέζοντας για την άμεση απελευθέρωση των βουλευτών του HDP».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ