Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις και προτεραιότητες στον τομέα της ενέργειας, με έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, καθώς και η ιδιαίτερη σημασία του αγωγού TAP στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ήταν στο επίκεντρο της ομιλίας που εκφώνησε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Ο κ. Παπαδημούλης μίλησε στο πλαίσιο ημερίδας με τίτλο "ο ρόλος της Νοτιανατολικής Ευρώπης στην Ενεργειακή Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης" στην οποία συμμετείχαν σημαντικοί φορείς και θεσμοί από το χώρο της ενέργειας και θεσμικές προσωπικότητες
«Εργαζόμαστε σκληρά για να δημιουργήσουμε μια συνεκτική ενεργειακή πολιτική για την Ένωση, που θα είναι επωφελής για τις εθνικές οικονομίες και το εργατικό δυναμικό, μια πολιτική που θα μειώνει το κόστος κατανάλωσης, θα παρέχει ένα υγιές ανταγωνιστικό πλαίσιο, θα ενδυναμώνει την ασφάλεια μεταφοράς, θα σέβεται και θα αντανακλά τους περιβαλλοντολογικούς νόμους», είπε αρχίζοντας την ομιλία του και συνέχισε αναλύοντας τις σημαντικότερες προτεραιότητες.
Αναφερόμενος στην ενεργειακή ασφάλεια, είπε ότι απαιτεί περιφερειακή συνεργασία και εναρμόνιση των εθνικών αγορών. Την ίδια στιγμή, προσέθεσε, πρέπει να ενισχύσουμε την πολυμερή συνεργασία μεταξύ δρώντων διαφορετικών περιοχών, όπως η Ανατολική Μεσόγειος, ο Καύκασος, η Μέση Ανατολή και η Κεντρική Ασία, σεβόμενοι πάντα το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις βασικές αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ενώ είναι αναγκαία και η διαμεσολάβηση ης ΕΕ όπου αυτό είναι δυνατόν για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ομαλότητας.
Ως δεύτερη προτεραιότητα ανέφερε τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την ανάγκη διαμόρφωσης ευρωπαϊκής στρατηγικής που να ενσωματώνει όλα τα περιφερειακά συμφέροντα, λέγοντας: «Οι στέρεες ενεργειακές υποδομές αποτελούν βασικό στοιχείο σε αυτή την προσπάθεια, καθώς συνδέουν διαφορετικές πηγές ενέργειας με τους Ευρωπαίους καταναλωτές, εξασφαλίζοντας επίσης την ασφάλεια μεταφοράς ενέργειας. Όλα είναι δυνατά σε τεχνικό επίπεδο και σε επίπεδο επενδύσεων, αρκεί να υπάρχει ισχυρή πολιτική θέληση και δέσμευση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει επίσης να συνδυάζουμε τόσο διακρατικά προγράμματα (project) χερσαίας όσο και θαλάσσιας μεταφοράς ενέργειας».
Ως τρίτη προτεραιότητα κατέγραψε «την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημιουργία ενός κοινού πλαισίου αξιοποίησης των ΑΠΕ».
«Πολλά κράτη-μέλη έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από αυτές, να μειώσουν το σχετικό κόστος και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος Η σύσταση Ευρωπαϊκής "Πράσινης" Τράπεζας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο κομμάτι των επενδυτικών ευκαιριών, αξιοποιώντας παράλληλα τα διαρθρωτικά προγράμματα», υπογράμμισε.
Τέλος αναφέρθηκε στον αγωγό TAP, με αφορμή τα εγκαίνια του αγωγού στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη εβδομάδα. «Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα και την ΕΕ που θα αναζωογονήσει την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ο ΤΑΡ αποτελεί τμήμα του νότιου διαδρόμου ενέργειας (Southern Corridor), του μεγαλύτερου κατασκευαστικού έργου της εποχής μας, που θα ενδυναμώσει την συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «ειδικά για την Ελλάδα, αυτή η νέα επένδυση καθιστά τη χώρα ενεργειακό κόμβο. Ο ΤΑΡ είναι το αποτέλεσμα μιας συνολικής προσπάθειας από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη και τις εταιρίες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία. Ελπίζω ο αγωγός αυτός να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη στην Ελλάδα και στην ΕΕ, τον περιορισμό της ανεργίας και της φτώχειας, που έχουν προκαλέσει οι πολιτικές της λιτότητας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ