Δ. Παπαδημούλης: Η Ε.E χρειάζεται ριζικές αλλαγές για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή

Δ. Παπαδημούλης: Η Ε.E χρειάζεται ριζικές αλλαγές για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται ριζικές αλλαγές, που να ενισχύουν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, γιατί αλλιώς θα αντιμετωπίσει διαλυτικές τάσεις, ένταση των ανισοτήτων και τον κίνδυνο μιας άκρας δεξιάς, που θέλει να μας γυρίσει 80 χρόνια πίσω», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο και απευθυνόμενος στον αντιπροέδρο της Κομισιόν, Frans Timmermans.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κομισιόν χρειάζεται να αλλάξουν πολλά - στην πράξη, όχι στα λόγια- για να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται επικίνδυνα οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, η ανεργία, η φτώχεια, το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς. Από αυτά χάνει η ιδέα μιας ενωμένης, δημοκρατικής Ευρώπης και κερδίζει η άκρα δεξιά, η οποία θέλει να διαλύσει την Ευρώπη», είπε ο κ. Παπαδημούλης και συνέχισε: «Οι πολίτες δεν θέλουν πια λόγια. Ζητούν θετικά, συγκεκριμένα βήματα, που να τα δουν να καθρεφτίζονται στη ζωή τους. Στην οικονομία, την κοινωνία, την ποιότητα της δημοκρατίας, την οικονομική και κοινωνική συνοχή. Ζητούν έναν ισχυρό κοινωνικό πυλώνα με περιεχόμενο, όχι ένα άδειο κουτί, που θα αντιμετωπίσει τις εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες και το κοινωνικό dumbing».

Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια «ευρωπαϊκή κοινωνική χάρτα», που θα καθιερώνει με νομική δεσμευτικότητα, ένα κοινό για όλους, υποχρεωτικό πλαίσιο δικαιωμάτων για τους φτωχούς και τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη. Ένα νέο σύμφωνο απασχόλησης και ανάπτυξης, που θα βάζει τέλος στο δόγμα της αιώνιας λιτότητας και θα ενισχύει τις πολιτικές συνοχής.

Επίσης, είπε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν φορολογική εναρμόνιση στην Ευρώπη, για να σταματήσουν οι συνεπείς φορολογούμενοι, είτε είναι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, είτε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να πληρώνουν εκείνοι το κόστος της γιγαντιαίας φοροδιαφυγής των πολυεθνικών εταιριών. Ζητούν σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μακριά από την ξενοφοβία και το ρατσισμό. Ζητούν ευρωπαϊκές λύσεις αλληλεγγύης στο προσφυγικό και να πάψουν να σηκώνουν μόνο οι Ιταλοί και οι Έλληνες το βάρος αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου: SOOC