Δ. Παπαδημούλης: Για να εφαρμοστούν μέτρα-αντίμετρα πρέπει να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% το 2018

Δ. Παπαδημούλης: Για να εφαρμοστούν μέτρα-αντίμετρα πρέπει να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% το 2018

«Για να εφαρμοστούν στο 100% μέτρα-αντίμετρα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της Μάλτας, πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 που είναι 3,5 %, κάτι το οποίο θεωρώ εφικτό. Προϋπόθεση, να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εκτέλεση της υποχρέωσης των δανειστών, που είναι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Και έχω την εντύπωση ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, ώστε να βρεθεί ο συμβιβασμός που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε μπροστά».

Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε σημερινή του συνέντευξη στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».

«Αυτό που χρειάζεται τώρα να γίνει, είναι να συμφωνηθεί και η ελάφρυνση του χρέους με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου και να μην υπάρξουν σε αυτό το θέμα, το οποίο είναι μέρος του πακέτου, περαιτέρω καθυστερήσεις» αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης.

Προσθέτει δε, ότι «το επόμενο βήμα είναι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, που θα φέρει πτώση του επιτοκίου για τα ομόλογα του Δημοσίου και κυρίως μεγάλη μείωση των επιτοκίων δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που είναι σημαντικό, γιατί η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για την ταχύτερη μείωση της ανεργίας».

Μεγάλη σημασία, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, έχει ο περιορισμός της φοροδιαφυγής «που θα επιτρέψει να πιάσουμε τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, με ταυτόχρονη ελάφρυνση όσων υπερφορολογούνται από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και ένα μεγάλο κομμάτι από τα μεσαία στρώματα».

Αναφέρει επίσης, ότι για το 2016, με συμφωνημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% αυτό θα «κλείσει» -και θα ανακοινωθεί επίσημα μέσα στις επόμενες μέρες από τη Eurostat- ίσως και σε εξαπλάσιο επίπεδο, δηλαδή αντί για μισό θα έχουμε 3%. Όλοι θεωρούν ότι ο στόχος του 1,75% για το 2017 θα επιτευχθεί, παρά τη ζημιά που προκάλεσε η καθυστέρηση της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση το πρώτο τετράμηνο» τονίζει.

«Αίτημα πολλών παραγόντων και όχι μόνο της ελληνικής πλευράς, είναι να σταματήσουν οι καθυστερήσεις για να ολοκληρωθεί το πακέτο της συμφωνίας» συνεχίζει ο κ. Παπαδημούλης και εκτιμά ότι «η υπερβολική απαίτηση Σόιμπλε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια θα φύγει από το τραπέζι και θα πετύχουμε κάτι καλύτερο».

Συνεχίζοντας, υπενθυμίζει, ότι «ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είχαν υπογράψει για πρωτογενή πλεονάσματα, 6,5% η κυβέρνηση Παπανδρέου και 4,5% η κυβέρνηση Σαμαρά-Στουρνάρα-Βενιζέλου. Εμείς προσπαθούμε το 3,5% να διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο και να κατέβει και πιο κάτω, για να έχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη» αναφέρει, ενώ προσθέτει «ότι η άποψη που είχε αρχικά ο Σόιμπλε, ότι δηλαδή δεν χρειάζεται προσδιορισμός και αποσαφήνιση από τώρα των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του μνημονίου, έχει ήδη ηττηθεί, δεν την επαναλαμβάνει καν πλέον».

«Έχω την αίσθηση ότι οι συναντήσεις Merkel-Lagarde έχουν οδηγήσει σε ένα είδος προσυμφώνου που να επιτρέπει και στο ΔΝΤ τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, με μία θετική εισήγηση τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, αλλά και στη γερμανική πλευρά να μην έχει το ελληνικό θέμα ψηλά στην ατζέντα της προεκλογικής περιόδου. Και μας βοηθάει σε αυτή την εξέλιξη, στην οποία κινούμαστε, αλλά θα πρέπει πρώτα να “κλειδώσει”, το γεγονός ότι εκτός από τη σταθερή στήριξη που έχουμε μέσα στη γερμανική κοινωνία από την Αριστερά και τους Πράσινους, το τελευταίο διάστημα και οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες έστειλαν σήμα στη Merkel, μαζί και με τον Τσίπρα, του τύπου “μάζεψε κάπως τον Wolfgang Schaeuble, γιατί πάει να ανατινάξει την Ευρωζώνη”», αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Επίσης τονίζει: «Πρέπει εμείς να δουλέψουμε αποτελεσματικότερα και ταχύτερα για να τελειώνουμε με την επιτροπεία. Και αυτή είναι η εντολή της κυβέρνησης Τσίπρα και ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον προσδιορίζει με σαφήνεια και η απόφαση της τελευταίας μας ΚΕ.

Για να γίνει αυτό όμως και να βγάλουμε εμείς τη χώρα από την κρίση, θα πρέπει τον Αύγουστο του 2018, που τελειώνει το 3ο μνημόνιο, να έχουμε διατηρήσιμη ανάπτυξη στη θέση της ύφεσης, ταχύτερη μείωση της ανεργίας, να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας και της φοροδιαφυγής, παθογενειών που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, και την ίδια ώρα να ενισχύσουμε με σταθερά βήματα το κοινωνικό κράτος που στην Ελλάδα είναι τραγικά αδύναμο και έχει υποστεί ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα στα μνημονιακά χρόνια της μεγάλης κρίσης. Χρειάζεται παραγωγική ανασυγκρότηση, δουλειά και αύξηση των απαιτήσεών μας από τους ίδιους μας τους εαυτούς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ