Δ. Παπαδημούλης: "Εθνικό μέτωπο" για την αντιμετώπιση των απαιτήσεων των δανειστών

Δ. Παπαδημούλης: "Εθνικό μέτωπο" για την αντιμετώπιση των απαιτήσεων των δανειστών

«Δεν μπορώ να ανεχθώ το μικροπολιτικό παιγνίδι, "ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κλείσει τον ΔΟΛ"», δηλώνει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Δ. Παπαδημούλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «πετώντας το μπαλάκι» στη ΝΔ, από την οποία λέει ότι δεν βλέπει «καμιά καλύτερη ιδέα», παρότι οι εφημερίδες του ΔΟΛ τη στήριξαν έντονα, χάνοντας μάλιστα «τους μισούς αναγνώστες τους». «Οι εκλογές θα ήταν η χειρότερη λύση για τη χώρα», τονίζει, προβάλλοντας την πρότασή του «να ορθωθεί ένα εθνικό μέτωπο, που να λέει όχι στην προκαταβολική νομοθέτηση», για μετά το 2018.

«Αυτό που λέει η Σύνοδος του Νότου, ο Πιτέλα, οι Πράσινοι, η Ευρωπαϊκή Αριστερά, να το πει κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να σηκώσει το τηλέφωνο και να επικοινωνήσει με την κ. Μέρκελ, τον κ. Σόιμπλε και τους άλλους ομοϊδεάτες του, που βρίσκονται σε σημαντικές κυβερνήσεις και να στηρίξει τη χώρα, όχι την κυβέρνηση, τη χώρα», τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «αντί για αυτό, κορυφαία του στελέχη λένε "βοηθήστε μας να ρίξουμε την κυβέρνηση Τσίπρα εδώ και τώρα, για να κάνουμε εμείς ό,τι ζητάτε"».

Στο «στόχαστρό» του, μπαίνουν και οι ηγέτες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού: «Τις θετικές δηλώσεις που άκουσα από τον Πιτέλα για την Ελλάδα, με τις οποίες ζήτησε από τους δανειστές να μην προβάλλουν παράλογες απαιτήσεις για τη νομοθέτηση από τώρα, για την πενταετία 2019-2023, δεν τις έχω ακούσει ούτε από τη Φώφη Γεννηματά, ούτε από τον Σ. Θεοδωράκη, που τα κόμματά τους ανήκουν στην ευρωομάδα που προεδρεύει ο Τ. Πιτέλα, ούτε φυσικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» λέει χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο ΕΚ, μιλά για την «ευθύνη» που του προσδίδει η εκλογή του για τα επόμενα δυόμισι χρόνια, ως Αντιπροέδρου του ΕΚ με πλειοψηφία πάνω από 70%, και πιστεύει ότι «η συνεργασία και ο συντονισμός» που υπάρχει μεταξύ των Ελλήνων ευρωβουλευτών, «ανεξαρτήτως πολιτικών και κομματικών διαφορών, πρέπει να καλλιεργηθεί και στην Ελλάδα για το καλό της πατρίδας» και ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να παίρνει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ολόκληρη η συνέντευξη με τον Δ. Παπαδημούλη:

Ερ: Πέραν του «τίς πταίει», το ενδεχόμενο κλείσιμο ιστορικών μέσων ενημέρωσης του ΔΟΛ είναι πλήγμα για την πολυφωνία. Συμφωνείτε;

-Το να απειλείται με κλείσιμο ένα μεγάλο δημοσιογραφικό συγκρότημα και να απειλούνται να μείνουν στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι είναι όντως ένα πλήγμα. Σε μεγάλο βαθμό, αυτή η εξέλιξη οφείλεται σε μια όχι καλή διαχείριση. Από ότι γνωρίζω, είχε προειδοποιηθεί ο ιδιοκτήτης εγκαίρως από τις τράπεζες να πάρει κάποια μέτρα εξυγίανσης, κεφαλαιακής ενίσχυσης, εξεύρεσης επενδυτή. Αυτά δεν προχώρησαν και αυτό που έχει κυριαρχήσει είναι στις πλάτες των εργαζομένων ένα πολιτικό πινγκ - πονγκ, επίρριψης ευθυνών που αδικεί την ιστορία, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι εδώ και καιρό είχαν πάψει να εξυπηρετούνται τα πολύ μεγάλα δάνεια του οργανισμού.

Ένας σημαντικός λόγος που ο ΔΟΛ αντιμετωπίζει αυτή την οριακή κατάσταση είναι ότι έχασε πάνω από τους μισούς του αναγνώστες τα τελευταία χρόνια, γιατί ενώ ήταν μια εφημερίδα που παραδοσιακά εξέφραζε τον κεντροαριστερό χώρο, τα τελευταία χρόνια υιοθέτησε μια γραμμή υποστηρικτική της ΝΔ.

Διάβαζα για χρόνια κορυφαίους αρθρογράφους να λένε ότι η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της και ότι οι Έλληνες πρέπει να υποστούν περικοπές της τάξεως του 40% - ο διάσημος του «μαζί τα φάγαμε» παραμένει κορυφαίος προσκεκλημένος, άτυπος συνεργάτης του συγκροτήματος. Τώρα, το να ζητά κάποιος, που έκανε αυτό το κήρυγμα, ειδικές ρυθμίσεις για την περίπτωσή του και μάλιστα, με την απαίτηση άλλοι να βάζουν τα λεφτά και οι παλιοί να κρατούν το τιμόνι δεν είναι κατανοητό. Επίσης, μια κατάσταση που κάποιος έχει τα χρέη του στην Ελλάδα και τα φορτώνει στους φορολογουμένους και τα λεφτά του στο εξωτερικό, πρέπει να ελεγχθεί και να κριθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Και δεν μπορώ να ανεχθώ το μικροπολιτικό παιγνίδι, «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κλείσει τον ΔΟΛ, μετά ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ελέγξει τον ΔΟΛ μέσω του «Επιτρόπου» Μουλόπουλου και μετά από λίγες μέρες, πάλι, θέλουν να κλείσουν τον ΔΟΛ. Και δεν είδα και από τη ΝΔ, που τη στηρίζει το συγκρότημα πολύ έντονα, καμιά πρόταση και διάθεση από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη να καταθέσει μια ιδέα για το πώς μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο.

Ερ: Αποκλείετε τις εκλογές;

-Είναι η χειρότερη λύση για τη χώρα, θα κάνουν τεράστια ζημιά στην οικονομία, θα μεγαλώσουν τον λογαριασμό των μέτρων, θα ανακόψουν μια αναπτυξιακή δυναμική και θα ξανακυλήσουν την πέτρα της οικονομικής κρίσης στη ρίζα του βουνού, επιβεβαιώνοντας το μύθο του Σισσύφου. Εκλογές μπορεί να θέλει η οικογένεια Μητσοτάκη για να ξανάρθει στο γκουβέρνο, αλλά ακόμη και με τις δυσμενέστερες για τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπήσεις, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι αντίθετη στις εκλογές, γιατί καταλαβαίνει ότι τα πράγματα θα χειροτερεύσουν.

Εκλογές τώρα, με ανοιχτή την δεύτερη αξιολόγηση, το τί θα γίνει μετά το 2018, με συνεχείς απειλές από το καθεστώς Ερντογάν, με όλη την αστάθεια μέσα στην Ευρώπη και με τον πρόσθετο παράγοντα αβεβαιότητας που φέρνει η εκλογή Τραμπ, είναι μια πολιτική, εθνικά και κοινωνικά επιζήμια. Οποίος ζητάει εκλογές σπρώχνει τα πράγματα σε ένα τέταρτο μνημόνιο, που και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε.

Ερ: Τις αποκλείετε;

-Τις εκλογές τις αποκλείω και νομίζω ότι πρέπει να αποκλειστούν κατηγορηματικά και πλήρως και έτσι συμβαίνει από την κυβέρνηση. Πρέπει να ποντάρουμε στις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας και μείωσης της ανεργίας. Έχουμε δυσκολίες εξαιτίας υπερβολικών και παράλογων απαιτήσεων από τους δανειστές, με κύριο αγκάθι την απαίτηση για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων ως το 2023. Έχω προτείνει απέναντι σ αυτό να ορθωθεί ένα πολιτικό και κοινωνικό, εθνικό μέτωπο, που να λέει όχι στην προκαταβολική νομοθέτηση. Αυτό που λέει η Σύνοδος του Νότου, ο Πιτέλα, οι Πράσινοι, η Ευρωπαϊκή Αριστερά να το πει κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να σηκώσει το τηλέφωνο και να επικοινωνήσει με την κ. Μέρκελ, τον κ. Σόιμπλε και τους άλλους ομοιδεάτες του, που βρίσκονται σε σημαντικές κυβερνήσεις και να στηρίξει τη χώρα, όχι την κυβέρνηση, απέναντι σ αυτή την παράλογη απαίτηση. Όσο δεν το κάνει δυσκολεύει τη θέση της χώρας. Αντί για αυτό, κορυφαία του στελέχη λένε «βοηθήστε μας να ρίξουμε την κυβέρνηση Τσίπρα εδώ και τώρα, για να κάνουμε εμείς ό,τι ζητάτε», ως πιο βολικοί. Το θεωρώ μεγάλο λάθος.

Η κυβέρνηση επιδιώκει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και της συμφωνίας για μετά το 2018, με τον καλύτερο τρόπο και το συντομότερο δυνατό. Αν είχαμε και το εθνικό μέτωπο θα πετύχαιναν καλύτερα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε με αίσθημα ευθύνης, γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε ζημιά στην οικονομία και την κοινωνία και γιατί δεν έχουμε καμιά διάθεση να παραδώσουμε το τιμόνι της χώρας στους βολικούς και πρόθυμους, που λένε «βάστα Σόιμπλε ερχόμαστε εμείς».

Ερ: Πιστεύετε ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει την επιθετικότητά της έναντι της Ελλάδας;

-Η επιθετική ρητορική Ερντογάν προκαλεί ανησυχία, αλλά σωστά αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία, σταθερότητα και χωρίς κορώνες και από την κυβέρνηση και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ανήκουν στο συνταγματικό τόξο.

Θα ήθελα απέναντι σε αυτή τη ρητορική και τις απειλές, η Ελλάδα που αποτελεί το ΝΑ άκρο της Ευρώπης, να έχει μεγαλύτερη και σθεναρότερη αλληλεγγύη από την ΕΕ. Η κυβέρνηση Μέρκελ δέχεται τις ίδιες πιέσεις, με αφορμή τούρκους αξιωματικούς του ΝΑΤΟ που ζήτησαν άσυλο εκεί. Η δικαστική απόφαση στην Ελλάδα για μη έκδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών, στηρίζεται στη διάκριση εξουσιών. Οφείλουν να το υπογραμμίσουν στον κ. Ερντογάν και ειδικά η κ. Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην Άγκυρα και η ΕΕ, ως σύνολο.

Η Ελλάδα παραμένει πυλώνας σταθερότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά, φυλάσσει τα ευρωπαϊκά σύνορα, σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού και γι' αυτό, μια αστάθεια στην Ελλάδα, είτε με μια εμπλοκή στο θέμα της αξιολόγησης, είτε εξαιτίας μιας προβοκάτσιας ή κλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία, θα ήταν ένα κακό σενάριο και για την Ευρώπη. Και γι' αυτό, μόνον ένας εξουσιομανής και παράλογος μπορεί να προτάσσει, αντί για την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, τη σταθερότητα και τη δημιουργία εθνικού μετώπου, το αίτημα για εκλογές.

Ερ: Στη Σύνοδο του Νότου που έγινε στη Λισαβόνα, ακούστηκαν θετικά σχόλια για την Ελλάδα. Ωστόσο αυτές οι περιφερειακές συσπειρώσεις, είτε στο Νότο, είτε των χωρών του Βίσεγκραντ, είτε της Κ. και Β. Ευρώπης, με φόντο μάλιστα το Brexit, πόσο είναι βιώσιμες και πόσο συμβάλλουν στην ευρωπαϊκή ενοποίηση;

-Η σύνοδος της Λισαβόνας έχει θετικές αναφορές για την Ελλάδα, ζητώντας να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση, με τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, νομικά και συνταγματικά. Είναι θετικό ότι μετά την Αθήνα, στη Λισαβόνα έγινε ένα δεύτερο βήμα. Η Σύνοδος του Νότου δεν επιδιώκει τη διαίρεση της Ευρώπης, δεν επιδιώκει τα φτιάξει ένα μπλοκ εναντίον ενός άλλου, αλλά να βάλει στο τραπέζι θέματα που πρέπει να αλλάξουν στην Ευρώπη, για να ανακτήσει τη χαμένη της συνοχή-κοινωνική και περιφερειακή- και να αποκτήσει πιο ισχυρή δυναμική.

Αυτή η σύνοδος έδειξε ότι ο Νότος δεν θέλει να παραμείνει φτωχός συγγενής και είναι πιο θετικό ότι το ανακοινωθέν το υπέγραψαν ηγέτες από ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα: Ο Τσίπρας από την Αριστερά, οι ηγέτες από την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Μάλτα από τον Σοσιαλιστικό χώρο, ο Αναστασιάδης και ο Ραχόι από τους Συντηρητικούς. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει υπέρ της ανάπτυξης, της συνοχής, της δημοκρατίας, να αποφύγει το σενάριο της διάλυσης και των διαιρέσεων και προς αυτή την κατεύθυνση αποσκοπεί η εντεινόμενη και επιτυχής συνεργασία των χωρών του Νότου. Χρειάζεται πολλή δουλειά, αλλά το Brexit χτυπάει ένα καμπανάκι. Οι αρνητικές πρώτες ενέργειες Τραμπ χτυπάνε ακόμη πιο δυνατά, η ΕΕ των 27 πρέπει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των κοινωνιών και αυτό οδηγεί σε ανάγκη σημαντικών αλλαγών. Αν η ΕΕ επιμείνει στο δόγμα της μονομερούς και αιώνιας λιτότητας, θα βρεθεί αντιμέτωπη με εντονότερη άνοδο της άκρας δεξιάς και θα απειληθεί με μεγαλύτερη διαλυτική κρίση.

Τα επόμενα χρόνια θα δούμε μια διαφορετική ευρωπαϊκή και παγκόσμια αρχιτεκτονική. Το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να βρεθούμε σ αυτή τη δίνη των αλλαγών, ενισχύοντας την οικονομία μας. Βγαίνοντας από την οδύνη της επιτροπείας και ενισχύοντας τις συμμαχίες μας και τα ερείσματά μας, γιατί η πιο ανόητη στρατηγική είναι ο απομονωτισμός.

Ερ: Οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα καρποφορήσουν;

-Η Αθήνα οφείλει να στηρίξει τη Λευκωσία και αυτό κάνει. Η κυβέρνηση Τσίπρα στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης Αναστασιάδη και του ΑΚΕΛ, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό με βάση τις αρχές και τους κανόνες μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

Στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η ελληνοκυπριακή πλευρά, σε συνεργασία με την Αθήνα έχει ετοιμάσει ένα πακέτο προτάσεων και πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να μην ανακοπεί αυτή η δυναμική, να μην υπάρξει οριστικοποίηση του αδιεξόδου. Η χειρότερη λύση για το Κυπριακό είναι η εδραίωση της διχοτόμησης και της στρατιωτικής κατοχής. Οι τελευταίες ενέργειες Ερντογάν προσθέτουν δυσκολίες σ' αυτή την προοπτική, αλλά η σωστότερη εθνική γραμμή για την κυβέρνηση της Αθήνας, όποια κι αν είναι αυτή η κυβέρνηση, είναι η άριστη συνεργασία με τη Λευκωσία. Από τις επικοινωνίες του πρωθυπουργού και με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκύπτει ότι τα περισσότερα κόμματα στο θέμα αυτό αποφεύγουν μια μικροπολιτική προσέγγιση και στηρίζουν τη συνεργασία Αθήνας, Λευκωσίας.

Αυτό που θα ήθελα, είναι ενεργότερο ρόλο της ΕΕ για την επίλυση του Κυπριακού, στην οποία μπορεί η ΕΕ να συμβάλει πολύ, με τη δημιουργία ενός νέου συστήματος, που θα εξασφαλίσει λύση στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Ερ: Το ΕΚ μπορεί να παίξει έναν πιο σημαντικό ρόλο απαντώντας στις ευρωπαϊκές προκλήσεις;

- Στη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ταγιάνι θα του ζητήσω, το ΕΚ και o ίδιος προσωπικά, να διεκδικήσει ισχυρότερο ρόλο στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης και να συνεχίσει την παράδοση του Μ. Σουλτς που σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα και τη λιτότητα, συχνά τοποθετήθηκε υπέρ της χώρας μας. Πρέπει να το κάνει, γιατί είναι Ιταλός και η Ιταλία υποφέρει απ' αυτή τη μονομερή λιτότητα, που οξύνει τις ανισότητες και υπονομεύει την ευρωπαϊκή συνοχή. Θα του ασκήσω κριτική για τις ανιστόρητες δηλώσεις του για τους Σκοπιανούς, ως απογόνους του Μ. Αλεξάνδρου, και θα καταγράψω στα θετικά ότι, μετά την επιστολή μου, επανόρθωσε.

Με τον Α. Ταγιάνι, οφείλω να έχω μια θεσμική συνεργασία. Ωστόσο, οι 282 ψήφοι από τρεις πολιτικές οικογένειες που στήριξαν στον τελικό γύρο τον Τ. Πιτέλα, αν και δεν του έδωσαν την εκλογή, είναι η μαγιά για μια ευρύτερη προοδευτική συμμαχία που είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Τις θετικές δηλώσεις Πιτέλα για την Ελλάδα, με τις οποίες ζήτησε από τους δανειστές να μην προβάλλουν παράλογες απαιτήσεις για τη νομοθέτηση από τώρα, για την πενταετία 2019-2023, δεν τις έχω ακούσει ούτε από τη Φώφη Γεννηματά, ούτε από τον Σ. Θεοδωράκη, που τα κόμματά τους ανήκουν στην ευρωομάδα που προεδρεύει ο Τ. Πιτέλα, ούτε φυσικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν είχαμε, σ' αυτό το αυτονόητο, ένα εθνικό μέτωπο, που να λέει «τηρούμε τη συμφωνία, μη μας ζητάτε πλέον πράγματα που δεν θα μπορούσατε να εφαρμόσετε, ούτε στις χώρες σας», θα ήταν πολύ καλό.

Ερ: Τί θα θέλατε ν' αφήσετε ως παρακαταθήκη, όταν φύγετε από το ΕΚ.

- Επανεκλέχτηκα για 2,5 χρόνια τον Ιανουάριο του 2017, με 73,5%. Έναντι του 42%, τον Ιούλιο του 2014.  Αυτή η αυξημένη εμπιστοσύνη είναι και αυξημένη ευθύνη, γιατί εκπροσωπώ στο Προεδρείο και τη χώρα μου, ως ο μόνος Έλληνας.

Ο στόχος μου είναι ισχυρότερο κοινοβούλιο, περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατία, μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και μεγαλύτερη πίεση του ΕΚ προς τους ευρωπαίους ηγέτες, για να δοθούν ευρωπαϊκές απαντήσεις στο προσφυγικό, και να γίνει μια στροφή από τη λιτότητα στην ανάπτυξη, για μια Ευρώπη που να προσφέρει στους πολίτες της απασχόληση, προοπτικές, ασφάλεια, δημοκρατία, πολιτικά δικαιώματα. Δεν το κάνει και γι' αυτό επωφελείται επικίνδυνα μια άκρα δεξιά, που θέλει τη διάλυση της Ευρώπης.

Θέλω να πω ακόμη, ότι στο ΕΚ όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές πλην ΧΑ συναντιόμαστε συχνά, επικοινωνούμε και προσπαθούμε παρά τις πολιτικές και κομματικές μας διαφορές να έχουμε συνεργασία και συντονισμό για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και αυτή η προσπάθεια ορισμένες φορές έχει αποδώσει θετικά για τη χώρα.

Σκοπεύω, ως αντιπρόεδρος του ΕΚ να συνεχίσω να παίρνω τέτοιες πρωτοβουλίες και θα ήθελα να ευχαριστήσω και τους ευρωβουλευτές των άλλων κομμάτων, που συμβάλλουν σ αυτή την προσπάθεια. Πιστεύω ότι αν και στην Ελλάδα καταφέρουμε παρά τις κομματικές διαφορές σε κάποια θέματα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος να καλλιεργήσουμε ένα τέτοιο κλίμα εξορθολογισμού του πολιτικού διαλόγου και προσπαθειών σύγκλισης και συνεννόησης, θα είναι για το καλό της πατρίδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ