«Η φιλοδοξία μας να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα της ελάφρυνσης τους χρέους μέσα στους επόμενους μήνες βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση και αναγνώριση και μέσα στο στρατόπεδο των δανειστών» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Οι συζητήσεις, που είχε ο πρωθυπουργός στις Ηνωμένες Πολιτείες, όχι μόνο για το Προσφυγικό, αλλά και για το χρέος, δείχνουν ότι από πολλές πλευρές των δανειστών -με εξαίρεση το Βερολίνο και τους πολύ στενούς του συμμάχους- έχει ωριμάσει η ιδέα ότι είναι κοινό συμφέρον μέχρι το τέλος του χρόνου να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup στις 25 Μαΐου» είπε ο κ. Παπαδημούλης στον ραδιοφωνικό σταθμό του «Πρακτορείο 104,9 fm», κληθείς να σχολιάσει το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, για το οποίο μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο Πρακτορείο Reuters.
«Ο στόχος της κυβέρνησης, αλλά και επιθυμία των δανειστών, για τους δικούς τους λόγους, είναι το τρίτο μνημόνιο να είναι και το τελευταίο» σημείωσε και εξήγησε: «Για να γίνει αυτό, πρέπει το 2018 να μπορούμε να δανειζόμαστε από τις αγορές κανονικά, όπως όλα τα άλλα κράτη, με λογικά χαμηλά επιτόκια. Αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό αυτό. Επομένως, για να μπορέσουμε να το κάνουμε, πρέπει μέσα στο 2017 να βγούμε με έναν σχεδιασμό, που κάνει ήδη το οικονομικό επιτελείο σε συζήτηση και με τους δανειστές και σε συνεννόηση μαζί τους, να τεστάρουμε τις αγορές με έναν μικρότερο δανεισμό».
«Δε ζητάμε κάτι παραπάνω από αυτό που αποφάσισε το Eurogroup, ζητάμε όσα αποφάσισε το Eurogroup να γίνουν συγκεκριμένα, όχι μόνο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά και για τα μεσοπρόσθεσμα» είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και διευκρίνισε: «Κάτι τέτοιο θα δώσει ένα σήμα περαιτέρω σταθεροποίησης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα της ελληνικής οικονομίας και θα διευκολύνει τις επενδύσεις, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, για να επιστρέψει με έναν βιώσιμο τρόπο στην ανάπτυξη και να μειώσουμε την ανεργία. Για το 2017 και το 2018 προβλέπεται από όλους τους παράγοντες μία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ισχυρή, της τάξης του 2,5-3%, και η συγκεκριμενοποίηση της ελάφρυνσης του χρέους θα δώσει μία περαιτέρω ώθηση και θα εξασφαλίσει βιωσιμότητα και αντοχή αυτής της ανάπτυξης στον χρόνο. Δε θα είναι δηλαδή κάτι πρόσκαιρο, αλλά θα είναι κάτι πιο σημαντικό. Δεν είναι μόνο η δημοσιονομική ανακούφιση, αλλά η αίσθηση ότι αφήνουμε πίσω μας την κρίση και αρχίζουμε σιγά-σιγά να επουλώνουμε τις βαθιές πληγές που κληρονόμησε από όλο αυτό το σοκ της χρεοκοπίας και των μνημονίων η ελληνική κοινωνία».
Ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε, πάντως, ότι «για λόγους καθαρά πολιτικής σκοπιμότητας από το Βερολίνο και ιδιαίτερα από τη δεξιά πλευρά του Βερολίνου υπάρχει μία προσπάθεια να μη γίνει τίποτα και να αναβληθούν τα πάντα, όσον αφορά τη συγκεκριμενοποίηση της ελάφρυνσης του χρέους, για μετά τις γερμανικές εκλογές που είναι σε περίπου έναν χρόνο».
«Όσοι είναι αρμόδιοι κατά νόμον -είτε είναι εκτελεστική εξουσία και διοίκηση, είτε είναι Δικαιοσύνη- πρέπει να είναι πολύ αυστηροί στην τήρηση των προβλέψεων και σε ό,τι αφορά την καταβολή του ποσού και σε ό,τι αφορά τις προθεσμίες και σε ό,τι αφορά τον αυστηρό έλεγχο του πόθεν έσχες και όποιος δεν είναι εντάξει σε αυτά να φύγει, να πάει στην άκρη και να πάμε στον επόμενο» δήλωσε για τον διαγωνισμό αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Όσα έχουν θεσπιστεί είναι απολύτως νόμιμα και συνταγματικά. Η ΝΔ είχε τη δυνατότητα, όταν ετοιμαζόταν αυτή η νομοθεσία, να συνδράμει με προτάσεις και αντί γι αυτό, έδωσε τα ρέστα της για να σαμποτάρει τη διαδικασία» είπε ο κ.Παπαδημούλης. Σημείωσε ότι «τα συμφέροντα, που ποντάρουν στην ανατροπή της κυβέρνησης Τσίπρα, θα αποτύχουν και πάλι», εκτιμώντας για την αντιπαράθεση στο θέμα, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη το ευφυολόγημα «ποτέ μην τα βάλεις με ένα γουρούνι σε έναν λασποπόλεμο, γιατί το γουρούνι στο τέλος-τέλος το ευχαριστιέται».
«Η Νέα Δημοκρατία λυσσάει κυριολεκτικά για την πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα, δίνει τα ρέστα της, έχουν πάθει οι άνθρωποι στερητικό σύνδρομο εξουσίας, έχουν μείνει 1,5 χρόνο μακριά από την κυβερνητική κουτάλα και έχουν πάθει ζημιά» σχολίασε ο ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα του διαγωνισμού, ενώ έκανε λόγο και για «μεγαλοσυμφέροντα, που κατ'' οικονομία τα ονομάζουμε διαπλοκή, τα οποία δε θέλουν να πληρώσουν για τη χρήση δημόσιων συχνοτήτων, που ''χουν μάθει με το δανεικά και αγύριστα, που ''χουν μάθει με το παίρνω δάνεια με αέρα, που ''χουν μάθει έχω κανάλι το οποίο είναι ελλειμματικό, αλλά βάζω να πληρώνουν οι φορολογούμενοι μέσω του τραπεζικού δανεισμού που παίρνω χωρίς τραπεζικά κριτήρια».
«Αυτά είναι καρκινώματα, που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και νομίζω ότι γι'' αυτόν ακριβώς τον λόγο γίνεται όλος αυτός ορυμαγδός, ο πόλεμος που κλιμακώνεται αυτές τις μέρες. Κατά τ'' άλλα νομίζω ότι για την κυβέρνηση Τσίπρα και για τον ΣΥΡΙΖΑ η γραμμή πρέπει να ''ναι σταθερότητα, συνέπεια στην εφαρμογή όσων είναι νόμιμα, υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και να μην παρασυρθούμε στο γήπεδο του αντιπάλου, ενός μπουγαδοκαυγά με οξύτητα και με εμφυλιοπολεμικό κλίμα» πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.
Ο ευρωβουλευτής υπενθύμισε ότι «ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν μνημονιακή υποχρέωση ρητή από το 2010 -σελίδα 168 της αγγλικής έκδοσης του πρώτου μνημονίου- και δεν υλοποιήθηκε» παραπέμποντας και σε πρόσφατες δηλώσεις στελεχών τη ΝΔ, μεταξύ των οποίων και της Ντ. Μπακογιάννη, «που λένε κακώς δεν κάναμε εμείς αυτόν τον διαγωνισμό, έπρεπε να γίνει, αλλά έπρεπε να τον κάνουμε αλλιώς».
«Αν ήθελαν να τον κάνουν αλλιώς, ας έρχονταν στη Βουλή να υποδείκνυαν βελτιώσεις, προτάσεις κ.λπ. Δεν είναι αυτή η αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι δεν τον έκαναν, γιατί υπηρετούσαν συμφέροντα όσων ευνοούνταν από την ασυδοσία και επίσης ότι τώρα έδωσαν τα ρέστα τους, για να μη γίνει αυτός ο διαγωνισμός. Έγινε, τώρα δίνουν τα ρέστα τους, για να αποτύχει» σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά την κριτική που ασκεί η ΝΔ στην κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε ότι «είναι επικίνδυνο λάθος για τη χώρα και το πολιτικό της σύστημα να γίνεται το Προσφυγικό αρένα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και κομματικών συμφερόντων».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ