D. Medvedev: Σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια από την ηλεκτρονική παρακολούθηση

D. Medvedev: Σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια από την ηλεκτρονική παρακολούθηση

Η εξελιγμένη ηλεκτρονική παρακολούθηση των συστημάτων συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και την κυριαρχία των χωρών, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Dmitry Medvedev, και επεσήμανε οτι έχει αυξηθεί ο αριθμός των τρομοκρατών στο διαδίκτυο.

Μιλώντας στις εργασίες του 2ου Παγκόσμιου Συνεδρίου που αφορά το Διαδίκτυο, το οποίο πραγματοποιείται στην Κίνα, ο ρώσος πρωθυπουργός τόνισε οτι οι εγκληματίες και οι τρομοκράτες ελέγχουν ήδη τις τεχνολογίες, όπως διαπιστώθηκε άλλωστε στις πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι.

"Επιπλέον, είπε ο ρώσος πρωθυπουργός, έχουμε γίνει μάρτυρες της δημιουργίας νέων συστημάτων της απόλυτης ηλεκτρονικής παρακολούθησης. Τα συστήματα αυτά, συνέχισε ο Μεντβέντεφ, θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και κυριαρχία, και δημιουργούν μία αντίδραση στην αλυσίδα της δυσπιστίας τροφοδοτώντας παράλληλα, την κούρσα των εξοπλισμών στα μέσα ενημέρωσης.

Κατά τον ρώσο πρωθυπουργό, τα θέματα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο απαιτούν τη μέγιστη προσοχή της διεθνούς κοινότητας. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η ρύθμιση του διαδικτύου δεν πρέπει να εμποδιζει το πνεύμα της ελευθερίας, το οποίο χαρακτηρίζει το διαδίκτυο από τις πρώτες μέρες της δημιουργίας του.

Ο ρώσος πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της ελεύθερης λειτουργίας του διαδικτύου, υπό την προϋπόθεση οτι θα υπάρχουν κάποιοι όροι για τη λειτουργία του. Πιστεύουμε, είπε, ότι αυτό θα πρέπει να γίνει υπό την αιγίδα των μεγάλων διεθνών φόρουμ, όπως ο ΟΗΕ, με βάση ιδίως τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών.

Σχετικά με την ανάπτυξη των τεχνολογιών της πληροφορικής στη Ρωσία, ο Dmitry Medvedev σημείωσε οτι οι ρωσικές εταιρίες πληροφορικής έχουν αυξήσει σημαντικά την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές. «Το συνολικό ποσό της ρωσικής οικονομίας του Διαδικτύου εκτιμάται σε περίπου 2,2% του ΑΕΠ», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας, Χι Ζινπινγκ (Xi Jinping) εκτίμησε οτι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αποτελούν πλέουν ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που απαιτεί μία διεθνή απάντηση, προκειμένου το διαδίκτυο να γίνει πιο ανοικτό και ασφαλές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ