Για το μεταναστευτικό και την απειλή της τρομοκρατίας, το G7, αλλά και το θέμα του ελληνικού χρέους μιλάει o Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Ιθαγένειας και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι πολύ κοντά. Εμείς, στην Κομισιόν, είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αποστολή της, τώρα πρέπει να κάνουν το ίδιο και οι εταίροι της» τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος, για να προσθέσει: «Καλούμε όλα τα μέρη να επιδείξουν ευθύνη και να τιμήσουν το σημαντικό και επώδυνο έργο που η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έφεραν σε πέρας τους τελευταίους μήνες. Ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συνεχίσει να διευκολύνει τις συνομιλίες, για να προκύψει μια συνολική λύση. Το Eurogroup συζήτησε σε βάθος το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά δεν έφτασε σε μια συνολική συμφωνία. Η όλη προσπάθεια και εργασία θα συνεχισθεί τις επόμενες εβδομάδες, με στόχο να επιτευχθεί μια συνολική λύση στην επόμενη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου».
Το G 7 είναι ο καταλληλότερος χώρος για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής
«Τα τελευταία χρόνια προέκυψαν νέοι κίνδυνοι και προκλήσεις για την ασφάλεια. Η τρομοκρατία είναι η κύρια αιτία ανησυχίας για τους πολίτες μας. Η βάρβαρη επίθεση του Μάντσεστερ είναι μόνον η τελευταία μιας μακράς σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων κατά των πόλεών μας και του τρόπου ζωής μας» δηλώνει ο κύριος Αβραμόπουλος.
Αναφερόμενος στο ίδιο, πάντα θέμα, πρόσθεσε: «διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι η ιταλική προεδρία του G 7 αποφάσισε να εντάξει την ασφάλεια στις προτεραιότητες της συνόδου. Τα τελευταία χρόνια καταλάβαμε ότι για να καταπολεμήσουμε με επιτυχία την τρομοκρατία πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειες, στο εσωτερικό της Ε.Ε. και με τους διεθνείς εταίρους μας. Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι χώρες κλειδί στην καταπολέμηση του προβλήματος της τρομοκρατίας και το G 7 είναι ο καταλληλότερος χώρος για να μπορέσει να αντιμετωπισθεί.
Σε ερώτηση της ιταλικής εφημερίδας σχετικά με το τελευταίο τραγικό ναυάγιο, ανοικτά της Λιβύης, με πάνω από τριάντα νεκρούς και με το τι μπορεί να κάνει, ουσιαστικά, το G 7, o Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντά: «Η τελευταία, μεγάλη τραγωδία της Μεσογείου, είναι και μια νέα προειδοποίηση για την μείωση των παράτυπων αφίξεων από την Λιβύη στην Ιταλία, για να καταπολεμηθούν τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών, και για να αντιμετωπισθούν οι αιτίες τη μετανάστευσης. Οι μεταναστευτικές ροές δεν είναι, πλέον, τοπικά φαινόμενα, αφορούν μεγάλες περιοχές του κόσμου. Οι χώρες μέλη της ΕΕ φιλοξενούν έναν μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων από χώρες όπως το Πακιστάν, την Συρία, την Νιγηρία και την Ερυθραία. Πρέπει να προσαρμοσθούμε σε αυτή την καινούρια πραγματικότητα, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνες τις χώρες, στην αντιμετώπιση του προβλήματος».
Σε ότι αφορά τις επανεγκαταστάσεις των προσφύγων και την στάση μέρους των χωρών μελών της Ένωσης, ο αρμόδιος επίτροπος θέλησε να τονίσει: «Σχετικά με τις επανεγκαταστάσεις ήμουν πολύ σαφής: είναι απολύτως εφικτό να μεταφερθούν, εντός του Σεπτεμβρίου, όλοι όσοι το δικαιούνται από την Ελλάδα και την Ιταλία. Η αλληλεγγύη της ΕΕ δεν μπορεί να είναι η αλληλεγγύη ολίγων. Οι χώρες μέλη που δεν επανεγκατέστησαν ακόμη κανέναν, θα πρέπει να αρχίσουν να το κάνουν άμεσα. Αν εντός της επόμενης αξιολόγησης, τον Ιούνιο, δεν θα έχει γίνει πρόοδος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα διστάσει να κάνει κάνει χρήση των εξουσιών της, όπως προβλέπεται από τις Συνθήκες, και να ενεργοποιήσει διαδικασία για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας».
Ο επίτροπος, υπενθυμίζει, δε, ότι η συμφωνία της Ένωσης με την Τουρκία μείωσε τις παράτυπες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα κατά ποσοστό 97%, αλλά «είναι σημαντικό να συνεχισθεί η πορεία μεταρρύθμισης του δικαιώματος ασύλου της ΕΕ, ώστε, στο μέλλον, οι όλες προσπάθειες να μην βαραίνουν μόνον κάποιες χώρες μέλη».
Ο κύριος Αβραμόπουλος, τέλος, επαινεί την δράση και τις πρωτοβουλίες του Ιταλού υπουργού εσωτερικών Μάρκο Μιννίτι -ο οποίος υπέγραψε πρόσφατα συμφωνίες για την δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών στον Νίγηρα και στο Τσαντ- και σε σχέση με την ανάγκη συνολικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού δηλώνει:«Η διάσωση ανθρώπινων ζωών είναι- και θα παραμείνει πάντα- η κύρια προτεραιότητά μας. Για τον λόγο αυτό τριπλασιάσαμε ήδη τις προσπάθειές μας, από το 2015, με οικονομική στήριξη στην περιοχή της Μεσογείου.Τόσο η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, όσο και η επιχείρηση EUNAVFOR MED Sophia, συνεχίζουν να σώζουν ζωές κάθε μέρα. Αλλά πρέπει να καταπολεμήσουμε και πιο αποτελεσματικά τους διακινητές. Για τον λόγο αυτό στηρίζουμε τις υπηρεσίες που φυλάσσουν τα σύνορα των χωρών με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Παραδείγματος χάρη, μέσω της εκπαίδευσης της λιβυκής ακτοφυλακής».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: SOOC