Αποτίμηση των εργασιών επί των προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και γενικότερα την τρέχουσα κατάσταση στο μεταναστευτικό, ιδίως σε ότι αφορά τη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, και τους τρόπους ενίσχυσης των πολιτικών επιστροφής και επανεισδοχής της ΕΕ συζητούν σήμερα στο Λουξεμβούργο οι αρμόδιοι υπουργοί στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων .
Οι υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν τη γενική προσέγγιση (general approach) για το ευρωπαϊκό σύστημα ταξιδιωτικών πληροφοριών και αδειοδότησης (ETIAS) και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων της ΕΕ. Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δήλωσή του εισερχόμενος στο Συμβούλιο χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύ σημαντική επισημαίνοντας πως στο ζήτημα της μετανάστευσης έχουν γίνει πολλά.. «Έχουμε πετύχει, ήδη, πολλά και δεν πρέπει να επιβραδύνουμε τώρα τις προσπάθειές μας. Θα ζητήσω από όλους τους Υπουργούς να κάνουν περισσότερα στον τομέα της μετεγκατάστασης και να συνεχίσουν τις μετεγκαταστάσεις. Έχει μεγάλη σημασία να λειτουργήσει η μετεγκατάσταση σε αυτή την πολύ κρίσιμη φάση που βρισκόμαστε, και, επίσης, να σταλούν εμπειρογνώμονες και προσωπικό στους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και την Ιταλία» είπε ο κ. Αβραμόπουλος.
Στο Συμβούλιο θα συζητηθεί και το Δουβλίνο με τον Έλληνα Επίτροπο να επισημαίνει πως «το Δουβλίνο, όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, είναι νομικά σε ισχύ, στην πράξη όμως δεν λειτουργεί. Χρειαζόμαστε ένα νέο, πιο δίκαιο Δουβλίνο, που θα βασίζεται στις αρχές τις αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας». Αναφερόμενος στα ζητήματα της ασφάλειας και στον απόηχο των φρικτών, όπως είπε χαρακτηριστικά, επιθέσεων στο Λονδίνο, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, σε όλα τα επίπεδα, όπως η ανταλλαγή πληροφοριών, η διασύνδεση των συστημάτων μας και η πιο στενή συνεργασία. Πρόσθεσε μάλιστα πως εκτός όμως από τη συνεργασία, απαραίτητη είναι και η αμοιβαία εμπιστοσύνη. «Στο σημερινό Συμβούλιο, θα συμβάλλουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, για να γίνουν βήματα προς τα εμπρός» είπε ο κ. Αβραμόπουλος.
Εντωμεταξύ προκειμένου να ανταποκριθεί στην ολοένα εξελισσόμενη τρομοκρατική απειλή, η ΕΕ επικαιροποιεί και επεκτείνει τα μέσα που έχει στη διάθεσή της. Οι νέοι κανόνες που θέσπισε το Συμβούλιο στις 7 Μαρτίου 2017, θα συμβάλουν στην πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων με την ποινικοποίηση πράξεων όπως η παρακολούθηση εκπαίδευσης ή η πραγματοποίηση ταξιδιών για τρομοκρατικούς σκοπούς, καθώς και η διοργάνωση ή διευκόλυνση τέτοιων ταξιδιών. Επιπλέον, ενισχύουν τα δικαιώματα των θυμάτων της τρομοκρατίας.
Όπως τονίζει η Προεδρία της Μάλτας «με την παρούσα συμφωνία, αυξάνονται τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η ΕΕ για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της εξελισσόμενης τρομοκρατικής απειλής. Η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα, ωστόσο το μήνυμα είναι πλέον σαφές: θα σταματάμε τους αλλοδαπούς μαχητές, είτε ταξιδεύουν προς είτε από την ΕΕ. Ωστόσο, ασφάλεια χωρίς παράλληλο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Για αυτόν τον λόγο οι νέοι κανόνες ενισχύουν επίσης τα δικαιώματα των θυμάτων και περιλαμβάνουν νέες διασφαλίσεις για τις ατομικές ελευθερίες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ