Για μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου έκανε λόγο από τη Μάλτα ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Η μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου πρέπει να τεθεί στο ευρύτερο πλαίσιο μιας καλύτερης διαχείρισης όλων των πτυχών του μεταναστευτικού, που περιλαμβάνει τη βελτίωση του ελέγχου των εξωτερικών μας συνόρων, την εφαρμογή μιας αξιόπιστης πολιτικής επιστροφής, και της ενίσχυσης της συνεργασίας μας με τρίτες χώρες».
Τα παραπάνω τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του πρώτου Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ στην Μάλτα.
Όπως είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι κοινές προσπάθειες μπορούν να έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα καθώς η δήλωση ΕΕ - Τουρκίας έχει μειώσει δραστικά τον αριθμό των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Σύμφωνα με τον επίτροπο της ΕΕ, θα ενταθούν οι προσπάθειές για να σταματήσει η απώλεια ανθρωπίνων ζωών στη θάλασσα και για να καταπολεμηθούν τα δίκτυα διακινητών κατά μήκος της διαδρομής αυτής, ιδίως στην περιοχή της Λιβύης. «Πιστεύω ότι η σημερινή συζήτηση δημιούργησε ένα κλίμα καλύτερης κατανόησης της ανάγκης να υπάρξει πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Προσβλέπω στην επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια της μαλτέζικης προεδρίας σε ό,τι αφορά τη μελλοντική λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Η προεδρία της Μάλτας πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, αποδεκτής από όλα τα κράτη μέλη, που θα βασίζεται σε έναν αξιόπιστο μηχανισμό αλληλεγγύης, ικανό να εγγυάται ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα εγκαταλείπεται μόνο του. Η μαλτέζικη προεδρία γνωρίζει ότι μπορεί να βασίζεται στην πλήρη στήριξη της Επιτροπής για να προχωρήσουν οι συζητήσεις» είπε ο Έλληνας Επίτροπος, προσθέτοντας πως στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης προσέγγισης, πρέπει να βελτιωθεί η διαχείριση και η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων. Όπως είπε, αυτό θα συμβάλλει συνολικά στην ενίσχυση της ασφάλειας στο εσωτερικό της ΕΕ.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίθεση στο Βερολίνο ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε πως ανέδειξε για ακόμα φορά την σημασία της διασύνδεσης των υφιστάμενων και μελλοντικών πληροφοριακών συστημάτων της ΕΕ, στους τομείς του ελέγχου των συνόρων και της επιβολής του νόμου. «Οι πληροφορίες πρέπει να είναι διαθέσιμες όταν και όπου κρίνεται αναγκαίο» είπε χαρακτηριστικά.
Ο επίτροπος, με ικανοποίηση διαπίστωσε την πρόοδο στο Συμβούλιο σχετικά με τις προτάσεις της ΕΕ για το Σύστημα Εισόδου - Εξόδου και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS). «Απηύθυνα έκκληση σήμερα προς τους υπουργούς, να καταλήξουν σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επί των προτάσεων αυτών το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου τα τεθούν σε λειτουργία τα συστήματα αυτά, ακόμα και εντός τους έτους» είπε, παρουσιάζοντας στους υπουργούς τις νέες νομοθετικές προτάσεις για την ουσιαστική ενίσχυση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS). Το σύστημα αυτό, όπως είπε, χρησιμοποιείται ευρύτατα για την ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της διαχείριση των συνόρων και της ασφάλειας.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, οι αλλαγές θα καταστήσουν πιο αποτελεσματική την χρήση του συστήματος από τις αρχές εφαρμογής του νόμου και φύλαξης των συνόρων, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα των επιστροφών. «Πρέπει να υπάρξει καλύτερη διασύνδεση των συστημάτων αυτών στο μέλλον, και ακριβώς προς τον σκοπό αυτό εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων διεξήχθη μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ