Το θετικό για την Ελλάδα είναι ότι συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση των 3 δισ. για την προστασία των προσφύγων στην Τουρκία, ενώ παράλληλα ζητείται η εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής που είχε σταματήσει, δήλωσε στο Θέμα 104,6 ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Στη χθεσινή σύνοδο κάναμε ένα βήμα μπροστά. Ήταν η ίδια η ενότητα της Ευρώπης το διακύβευμα», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο για το μεταναστευτικό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αποτροπή προσέλευσης νέων μεταναστών, την καταπολέμηση των δικτύων των δουλεμπόρων και την προστασία των προσφύγων μέσω της επανεγκατάστασης.
Κληθείς να διευκρινίσει την ύπαρξη του όρου εθελοντικά στο κείμενο των συμπερασμάτων ο Ευρωπαίος επίτροπος εξήγησε ότι «το εθελοντικό θα κριθεί από την έκβαση των διαπραγματεύσεων για το νέο Δουβλίνο. Όσοι καταφέρουν να περάσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα με βάση τη νέα άποψη που διατυπώνεται αλλά δεν έχει σχηματοποιηθεί, όποιος έρχεται έρχεται στην Ευρώπη όχι στην Ιταλία και την Ελλάδα. Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα επιστρέφουν στις πατρίδες τους, όσοι το δικαιούνται θα μοιράζονται σε όλες τις χώρες».
«Το εθελοντικό στοιχείο δεν είναι για να αδιαφορούν ή να αρνούνται αλλά για να εκφράζουν την πρόθεσή τους να δέχονται πρόσφυγες», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας έτι περαιτέρω ότι «δεν μπορεί να μείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα».
Υπενθύμισε, δε, ότι από τον περασμένο Μάρτιο και μέχρι να υιοθετηθεί το νέο Δουβλίνο όσοι συλλαμβάνονται θα στέλνονται στις χώρες πρώτης υποδοχής. «Δεν θα μας επιστρέψουν τους παλαιούς 1,2 εκατ. που μπήκαν το 2015».
Έστειλε ακόμα το μήνυμα ότι «πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διεκπεραίωσης στα νησιά γιατί εκεί έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες».
«Το μεταναστευτικό δεν ήρθε για να φύγει. Πρέπει να είναι η Ευρώπη έτοιμη για τις επόμενες δεκαετίες», κατέληξε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.