Δ. Aβραμόπουλος: Άδικο σύστημα η συνθήκη του Δουβλίνου

Δ. Aβραμόπουλος: Άδικο σύστημα η συνθήκη του Δουβλίνου

«Η συνθήκη του Δουβλίνου συνομολογήθηκε υπό τελείως διαφορετικές προϋποθέσεις από αυτές που ισχύουν σήμερα. Πρόκειται για ένα άδικο σύστημα που εναποθέτει όλο το βάρος των μεταναστευτικών κυμάτων στις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της ΕΕ. Τώρα, θα πρέπει να βοηθήσουν όλες οι χώρες», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt o ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εν όψει της συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Μετανάστευσης στο Ταλίν. Στη συνέντευξη υπό τον τίτλο "Η κατάσταση είναι απολύτως αφόρητη" και υπότιτλο "Ο Επίτροπος αρμόδιος για το προσφυγικό ασκεί κριτική στα κράτη – μέλη της ΕΕ", ο κ. Αβραμόπουλος ρωτήθηκε για την έκκληση της Ιταλίας προς την ΕΕ για παρέμβαση στις αυξανόμενες προσφυγικές ροές.

«Η Ιταλία βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση και εμείς θα βοηθήσουμε τη χώρα», τονίζει ο Έλληνας Επίτροπος και προσθέτει: «Σε πολιτικό επίπεδο το πράττουμε ήδη, καθώς επίσης και σε οικονομικό και σε υλικό. Έχουμε ήδη καταφέρει κάποια αποτελέσματα, αλλά θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας, προκειμένου να μπορέσουμε να αναστείλουμε αυτό το κύμα αφίξεων. Για παράδειγμα, η συνεργασία μας με την Άγκυρα μας έδωσε την ευκαιρία να κλείσουμε την οδό μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για τους πρόσφυγες. Τώρα, χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη όλων των κρατών – μελών στην ΕΕ προς την Ιταλία».

Σε ερώτηση ποιος ήταν ο λόγος για τη συνάντηση των υπουργών την περασμένη Κυριακή στο Παρίσι, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει: «Συναντηθήκαμε προκειμένου να επιβεβαιώσουμε την περαιτέρω παροχή υποστήριξης έναντι της Ιταλίας και την ταυτόχρονη αναζήτηση μιας ευρωπαϊκής λύσης για το πρόβλημα. Ως προς αυτό, συμφωνήσαμε σε τέσσερα επί της αρχής σημεία: στην εκπόνηση ενός κώδικα δράσης για τις ΜΚΟ, στην παροχή συνδρομής προς τη Λιβύη στο έργο του ελέγχου των θαλάσσιων και ηπειρωτικών της συνόρων, στην αποτελεσματικότερη προώθηση της πολιτικής μας στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων των παράνομων μεταναστών και στην ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών μετεγκατάστασης…. Προτεραιότητα για μας έχει μία, ήδη από πριν, εφαρμοζόμενη παρέμβαση προκειμένου να μειωθούν οι ροές προς την Ιταλία και να αποφευχθούν τραγωδίες στη Μεσόγειο. Είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να αφήσουμε μόνη την Ιταλία σε αυτό το θέμα. Η κατάσταση, στο μεταξύ, έχει καταστεί απολύτως ανυπόφορη. Κι η συνάντηση των υπουργών στο Ταλίν πρέπει να αποδώσει συγκεκριμένες απαντήσεις».

Ερωτηθείς για τη στάση της Γαλλίας στο προσφυγικό, ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει: «Η Γαλλία επέδειξε εξαρχής έντονη συναίσθηση ευθύνης. Και η ίδια τελεί υπό μεγάλη πίεση, κυρίως στην περιοχή του Calais. Αλλά θα μπορούσε να υπάρξει εντατικότερη εμπλοκή και συνεισφορά από πλευράς της, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της οικονομικής συμμετοχής στα ταμεία στήριξης για την Αφρική: η Γερμανία συνεισέφερε 50 εκατ. ευρώ, η Γαλλία μόνον τρία. Αυτό είναι πολύ λίγο».

Αναφορικά με τον αριθμό των μεταναστών που έχουν επαναπροωθηθεί στις πατρίδες τους, ο Έλληνας Επίτροπος σημειώνει:

«Από την αρχή του έτους η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία προστασίας των συνόρων και επίβλεψης των ακτογραμμών έχει οργανώσει 168 πτήσεις και έχει υποστηρίξει την επιστροφή 7.886 μεταναστών στις πατρίδες τους. Για μας υφίσταται η μεγάλη πρόκληση για την αύξηση του αριθμού των επιστροφών και μαζί με αυτό για την οργάνωση της συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης προσφύγων και μεταναστών προκειμένου να δέχονται τις επιστροφές των πολιτών τους. Ως προς αυτό θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το σημαντικό έλλειμμα πολιτικής βούλησης στις χώρες προέλευσης, κάτι που δυσχεραίνει σοβαρά το έργο μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ