Η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, η οποία υποστηρίζει τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, κυκλοφόρησε σήμερα με κύριο τίτλο στην πρώτη της σελίδα "Δεν θα παραδοθούμε", μία ημέρα αφού ο διευθυντής της και περίπου δέκα ανώτατα στελέχη της συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.
Δεκάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν ολονυκτία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις μπροστά από τα γραφεία της εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη, ορισμένοι τυλιγμένοι με κουβέρτες καθώς κοιμήθηκαν σε παγκάκια ενώ η αστυνομία επιτηρούσε τα οδοφράγματα απέξω.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την κίνηση εναντίον της Cumhuriyet που είναι ένας πυλώνας του κοσμικού κατεστημένου της χώρας.
Οι εισαγγελείς κατηγορούν τα στελέχη της εφημερίδας, από τα λίγα μμε που εξακολουθούν να ασκούν κριτική στον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, ότι διαπράττουν εγκλήματα σε βάρος των κούρδων μαχητών και του δικτύου του Gulen, ενός μουσουλμάνου ιερωμένου που ζει στις ΗΠΑ.
Οι αρχές κατηγορούν τον Gulen ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου κατά την οποία στασιαστές στρατιωτικοί επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία σκοτώνοντας περισσότερους από 240 ανθρώπους. Ο Gulen, που έχει αυτεξοριστεί στις ΗΠΑ από το 1999, αρνείται κάθε ανάμιξη.
Στην καταστολή που ακολούθησε περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι απολύθηκαν ή τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και 37.000 προφυλακίστηκαν, προκαλώντας επικρίσεις δυτικών συμμάχων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που φοβούνται πως ο Erdogan χρησιμοποιεί την απόπειρα πραξικοπήματος για να συντρίψει τους διαφωνούντες.
"Ακόμη κι αν η διεύθυνση και οι συντάκτες της Cumhuriyet συλληφθούν, η εφημερίδα μας θα εξακολουθήσει τον αγώνα της για δημοκρατία μέχρι το τέλος", αναφέρεται στο κύριο άρθρο στο οποίο οι συλλήψεις χαρακτηρίζονται ως η αρχή μιας προσπάθειας να κλείσει η εφημερίδα.
Το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε ότι διερευνώνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Cumhuriyet ενεργεί σύμφωνα με τους σκοπούς του δικτύου του Gulen δημοσιεύοντας κείμενα που έχουν σκοπό να προκαλέσουν χάος και ακυβερνησία.
Όμως η Cumhuriyet ανέφερε πως από τις στήλες της έχει προειδοποιήσει κατ΄επανάληψη πως το κίνημα του Gulen αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία και θέλει να καταργήσει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Η εφημερίδα ανέφερε ότι υπήρξε στο παρελθόν στόχος από εισαγγελείς και δικαστές συμμάχους του Gulen.
Ο τελευταίος συλληφθείς χθες βράδυ ήταν ο βετεράνος τούρκος δημοσιογράφος Καντρί Γκιουρσέλ ο οποίος άρχισε να συνεργάζεται με την Cumhuriyet τον Μάιο. Συνολικά ο αριθμός των συλληφθέντων έχει ανέλθει στους 13, ανέφερε η εφημερίδα. Άλλα τρία μέλη του προσωπικού που διώκονται βρίσκονται στο εξωτερικό.
Η εφημερίδα ανέφερε πως οι συλληφθέντες, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα των οποίων κατασχέθηκαν, δεν επιτρέπεται να μιλήσουν στους δικηγόρους τους λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε μετά το πραξικόπημα, επιτρέποντας στις αρχές να εμποδίσουν την πρόσβασή τους σε δικηγόρους για πέντε ημέρες.
Η σταθερά προσηλωμένη στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους εφημερίδα ιδρύθηκε το 1924 από έναν έμπιστο του Μουσταφά Κεμάλ, μόλις έξι μήνες αφότου ίδρυσε την Τουρκική Δημοκρατία.
Η πολιτική βία έχει σημαδέψει την ιστορία της. Επτά συντάκτες της έχουν δολοφονηθεί από το 1978 ενώ δημοσιογράφοι της συνελήφθησαν μετά τα πραξικοπήματα του 1971 και του 1980.
Ο προηγούμενος διευθυντής της Cumhuriyet, ο Τζαν Νουντάρ, φυλακίστηκε πέρυσι, αφού κρίθηκε ένοχος για τη δημοσίευση κρατικών απορρήτων που αφορούσαν την υποστήριξη σύρων ανταρτών από την Τουρκία. Η υπόθεση προκάλεσε επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυτικές κυβερνήσεις που ανησυχούν για την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία υπό τον Erdogan.
Το Anadolu μετέδωσε ότι ερευνώνται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ντουντάρ συναντήθηκε με γκιουλενικούς εισαγγελείς έπειτα από σκάνδαλα διαφθοράς με στόχο τον στενό κύκλο του Erdogan στα τέλη του 2013 και στη συνέχεια δημοσίευσε ρεπορτάζ με βάση τους γκιουλενικούς ισχυρισμούς.
Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας κατηγορούνται ότι επιδίωξαν να επισπεύσουν το πραξικόπημα με "υποσυνείδητα μηνύματα" στις στήλες τους, μετέδωσε το Anadolu.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, 170 εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικοί σταθμοί και ειδησεογραφικά πρακτορεία έχουν κλείσει, με αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι 25.000 δημοσιογράφοι, ανέφερε η ένωση δημοσιογράφων της Τουρκίας σε ανακοίνωσή της χθες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ