Η καραντίνα μπορεί πράγματι να παίξει ρόλο στον έλεγχο της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού. Πολύ περισσότερα μάλιστα, όταν η έγκαιρη εφαρμογή της καραντίνας συνδυάζεται και με άλλα μέτρα δημόσιας υγείας που μπορούν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τη μετάδοση της ασθένειας.
Εκείνο που δεν είναι ακόμη σαφές, είναι το πώς τα μέτρα αυτά μπορούν να υιοθετηθούν με τον καλύτερο τρόπο, αλλά και πότε μπορούν να χαλαρώσουν.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ταχεία επισκόπηση του βρετανικού οίκου αξιολόγησης παρεμβάσεων πολιτικής υγείας Cochrane, που δημοσιεύθηκε χθες. Η ανασκόπηση συνοψίζει τα διαθέσιμα στοιχεία από μελέτες μοντελοποίησης που δείχνουν πως η καραντίνα επηρεάζει την εξάπλωση του COVID-19.
Όπως σημειώνεται στη μελέτη, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διαθέσιμα αποτελεσματικά φάρμακα ή εμβόλια για τη θεραπεία ή πρόληψη του COVID-19. Για το λόγο αυτό, περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας, όπως η απομόνωση, η κοινωνική απόσταση και η καραντίνα, έχουν χρησιμοποιηθεί σε αρκετές χώρες για τη μείωση της μετάδοσης του ιού.
Η απομόνωση αναφέρεται στον διαχωρισμό των ατόμων με συμπτώματα, ενώ η καραντίνα είναι ο περιορισμός των ανθρώπων που δεν έχουν συμπτώματα, αλλά έχουν έρθει σε επαφή με άτομα με επιβεβαιωμένη ή ύποπτη λοίμωξη. Η καραντίνα μπορεί να εφαρμοστεί σε εθελοντική βάση ή μπορεί να εφαρμοστεί νόμιμα από τις αρχές και μπορεί να εφαρμοστεί σε ατομικό, ομαδικό ή κοινοτικό επίπεδο.
Αυτή η ταχεία επισκόπηση πραγματοποιήθηκε για την κάλυψη της ανάγκης να υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν τη λήψη αποφάσεων για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του COVID-19.
Οι ερευνητές του Cochrane χρησιμοποίησαν συστηματικά συστηματικές μεθόδους για να απαντήσουν στις ακόλουθες ερωτήσεις:
- Είναι αποτελεσματική η καραντίνα ασυμπτωματικών ατόμων που έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένη ή ύποπτη περίπτωση COVID-19 για τον έλεγχο της επιδημίας COVID-19;
- Υπάρχουν διαφορές στην αποτελεσματικότητα της καραντίνας σε διαφορετικές ρυθμίσεις;
- Πόσο αποτελεσματική είναι η καραντίνα σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις, όπως η απομόνωση των περιστατικών, το κλείσιμο σχολείων ή τα αντι-ιικά φάρμακα, στη μείωση της μετάδοσης, της εμφάνισης της ασθένειας και των περιστατικών θανάτου;
- Είναι αποτελεσματική η καραντίνα ατόμων που προέρχονται από χώρα με δηλωμένη την ύπαρξη κρουσμάτων του νέου κορονοϊού για τον έλεγχο της επιδημίας;
Οι συγγραφείς έλαβαν υπόψιν τους 29 σχετικές μελέτες. Από αυτές, 10 επικεντρώνονταν στον COVID-19, οι 15 με συναφή στοιχεία αφορούσαν το SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο), οι δύο στο SARS και άλλους ιούς και οι δύο στο MERS (αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέσης Ανατολής). Οι 10 μελέτες που απευθύνονται στο COVID-19 ήταν όλες οι μελέτες προσομοίωσης με σενάρια επιδημίας στην Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Κορέα, καθώς και σε ένα κρουαζιερόπλοιο.
Οι μελέτες για τον COVID-19 ανέφεραν σταθερά το όφελος από τα μέτρα απομόνωσης και παρουσίασαν παρόμοια ευρήματα με τις μελέτες για το SARS και το MERS.
Οι ερευνητές του Cochrane κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι:
- Η καραντίνα ατόμων που είχαν εκτεθεί σε επιβεβαιωμένα κρούσματα μπορεί να αποτρέψει υψηλά ποσοστά λοιμώξεων και θανάτων σε σύγκριση με τη μη λήψη μέτρων.
- Η επίδραση της καραντίνας των ταξιδιωτών από μια χώρα με δηλωμένη εστία για την αποφυγή της μετάδοσης και των θανάτων ήταν μικρή.
- Σε γενικές γραμμές, ο συνδυασμός καραντίνας με άλλα μέτρα πρόληψης και ελέγχου, όπως το κλείσιμο σχολείων, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η φυσική απομόνωση, είχαν μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση της μετάδοσης, σε περιστατικά που απαιτούσαν περίθαλψη σε ΜΕΘ και στους θανάτους, σε σύγκριση εφαρμογής μόνο του μέτρου της καραντίνας.
- Η πιο συνεκτική και έγκαιρη εφαρμογή μέτρων πρόληψης και ελέγχου μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη όσον αφορά τη συγκράτηση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.
Οι συγγραφείς τονίζουν τη σημασία της αξιοποίησης των πληροφοριών για την επιδημία, τοπικά, προκειμένου να αποφασιστεί η λήψη μέτρων όπως η καραντίνα και η άρση τους.
Η επικεφαλής συγγραφέας Barbara Nussbaumer-Streit δήλωσε: «Αυτή η επισκόπηση του Cochrane δείχνει ότι ενώ η καραντίνα μπορεί να βοηθήσει στη συγκράτηση της επιδημίας του COVID-19, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων θα πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση της επιδημίας σε τοπικό επίπεδο για να διατηρήσουν την καλύτερη δυνατή ισορροπία των μέτρων, και ότι υπάρχει αποδεκτός συνδυασμός μεταξύ επιβάρυνσης και οφέλους».
Η αρχισυντάκτις της επιστημονικής επιθεώρησης Cohrane, Karla Soares, επεσήμανε ότι «η εξάπλωση του κορονοϊού αποτελεί σημαντική πρόκληση για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Ο Cochrane έχει καθήκον να παρέχει τα καλύτερα διαθέσιμα στοιχεία για τη στήριξη της χάραξης πολιτικής και την εξισορρόπηση της αυστηρότητας με την ταχύτητα. Πραγματοποιήσαμε αυτή την επισκόπηση σε ρυθμούς fast - track, γιατί αφορά τις κυριότερες ερωτήσεις που τίθενται στη συγκεκριμένη περίοδο με υψηλή προτεραιότητα. Θα δώσει στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων, τις αποδείξεις που χρειάζονται για να προχωρήσουν στις αποφάσεις σχετικά με την επιβολή καραντίνας, όπου χρειάζεται».