Αμείωτη παραμένει η ένταση στα ρωσοουκρανικά σύνορα, με το αμερικανικό δίκτυο CNN να υποστηρίζει ότι η Ρωσία επισπεύδει τη μετακίνηση στρατιωτικού υλικού προς την Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει συμμάχους τους εάν τα ρωσικά στρατεύματα παραμείνουν στη Λευκορωσία μετά το πέρας προγραμματισμένης στρατιωτικής άσκησης.
Συγκεριμένα, νέες δορυφορικές εικόνες που δημοσίευσε το CNN δείχνουν ότι μια μεγάλη βάση με ρωσικά άρματα μάχης, πυροβολικό και άλλα τεθωρακισμένα κοντά στα ουκρανικά σύνορα έχει αδειάσει σε μεγάλο βαθμό, με τον εξοπλισμό, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, να έχει μετακινηθεί πιο κοντά στα σύνορα τις τελευταίες ημέρες. Η βάση βρίσκεται στο Yelnya, νοτιοανατολικά της πόλης Smolensk και περίπου 160 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα. Μεγάλες ποσότητες όπλων μεταφέρθηκαν εκεί στα τέλη του 2021, συμπεριλαμβανομένων περίπου 700 αρμάτων μάχης, οχημάτων μεταφοράς πεζικού και εκτοξευτών βαλλιστικών πυραύλων. Μεγάλο μέρος αυτού του εξοπλισμού έχει πλέον εξαφανιστεί, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες.
Αναλυτής, ειδικός στην παρακολούθηση στρατιωτικών κινήσεων, ανέφερε στο CNN ότι αυτό που συνέβη στο Yelnya είναι μία από τις πολλές σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση των ρωσικών δυνάμεων και τις τοποθεσίες τους. «Εισερχόμαστε στο νέο στάδιο της συγκέντρωσης, όπου βλέπουμε προ-τοποθετημένες μονάδες να επανδρώνονται με πρόσθετο προσωπικό και ότι ο εξοπλισμός μεταφέρεται πιθανότατα σε χώρους στάσης».
Ενίσχυση δυνάμεων εξετάζει το ΝΑΤΟ
Την ίδια στιγμή το Reuters μεταδίδει ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει να αυξήσει τη στρατιωτική του παρουσία στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία σε περίπτωση που η Ρωσία διατηρήσει τα στρατεύματά της στη Λευκορωσία μετά από προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της συμμαχίας.
Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο η Ρωσία έχει 30.000 στρατιώτες στη βόρεια γείτονα της Ουκρανίας για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις αυτόν τον μήνα ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν 3.000 στρατιώτες στη Ρουμανία και την Πολωνία την περασμένη εβδομάδα.
Περαιτέρω ανάπτυξη δυνάμεων του ΝΑΤΟ είναι πιθανή, δήλωσε ο Ρομπ Μπάουερ, Ολλανδός ναύαρχος και ανώτατος αξιωματικός της βορειοαταλαντικής συμμαχίας.
«Ναι, το εξετάζουμε. Μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στο μέλλον ως αποτέλεσμα των εξελίξεων», δήλωσε ο Μπάουερ σε συνέντευξη Τύπου στο Βίλνιους. «Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, φυσικά, από το αν τα ρωσικά στρατεύματα στη Λευκορωσία θα παραμείνουν στη Λευκορωσία», πρόσθεσε.
Συνάντηση Πούτιν - Μακρόν
«Ο εντατικός διάλογος που είχαμε με την Ρωσία και αυτή η επίσκεψη στην Μόσχα μπορούν να αποτρέψουν» μία πολεμική σύρραξη, δήλωσε στη Journal du Dimanche ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επιδιώκει να συζητήσει «τους όρους της αποκλιμάκωσης» της κρίσης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τις πολύωρες συνομιλίες που θα έχουν σήμερα στο Κρεμλίνο, στην πρώτη συνάντηση Ευρωπαίου ηγέτη με τον ρώσο πρόεδρο από την κλιμάκωση της έντασης γύρω από την Ουκρανία τον Δεκέμβριο.
Ο Εμανουέλ Μακρόν παραδέχεται ότι οι Δυτικοί «δεν θα αποσπάσουν μονομερείς κινήσεις» από τον Βλαντίμιρ Πούτιν και αναγνωρίζει επίσης ότι «αν η ασφάλεια και η κυριαρχία» της Ουκρανίας και της Ευρώπης δεν πρέπει να γίνουν αντικείμενο καμίας υποχώρησης, «είναι νόμιμο η Ρωσία να θέτει το θέμα της δικής της ασφάλειας».
Στο μεταξύ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η συνάντηση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι «πολύ σημαντική», αλλά δεν αναμένεται κάποια ρηξικέλευθη εξέλιξη.
Η Μόσχα περιμένει από τον πρόεδρο της Γαλλίας να προτείνει «τρόπους για την άμβλυνση των εντάσεων στην Ευρώπη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Η κατάσταση είναι υπερβολικά πολύπλοκη για να περιμένει κανείς αποφασιστικής σημασίας εξέλιξη κατά τη διάρκεια μίας και μόνης συνάντησης», επέμεινε ο Πεσκόφ. «Ο Μακρόν είπε στον Πούτιν ότι έρχεται με ιδέες σε αναζήτηση ύφεσης».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει λόγος για ανάπαυλα στην ένταση, όσο οι δυτικές κυβερνήσεις συνεχίζουν να μιλούν για επικείμενη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.
Η Μόσχα «δεν έχει ακούσει τίποτε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας» που ζητεί και «οι δυτικοί συνομιλητές μας προτιμούν να μην αναφέρονται στο θέμα αυτό», είπε.