Ch. Lagarde: «Η λαϊκή δυσαρέσκεια βράζει» στις αραβικές χώρες

Ch. Lagarde: «Η λαϊκή δυσαρέσκεια βράζει» στις αραβικές χώρες

«Η λαϊκή δυσαρέσκεια βράζει» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Μαγκρέμπ, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια περιφερειακή διάσκεψη στο Μαρακές (κεντρικό Μαρόκο).

«Πώς θα βαθύνουμε τις μεταρρυθμίσεις ώστε να επωφεληθούν οι πολίτες;» αναρωτήθηκε διαβεβαιώνοντας πως μια «διαρκής ανάπτυξη» που θα είναι επωφελής για τους περισσότερους θα επιτρέψει «να απαντηθούν πιο γρήγορα οι προσδοκίες και η απογοήτευση που εκφράζουν οι πληθυσμοί».

«Υπάρχει μια κοινωνική πίεση, προσδοκίες και πόθοι, πιέσεις του πληθυσμού», είπε ο επικεφαλής της μαροκινής κυβέρνησης Σααντεντίν Ελ Οτομάνι κατά την έναρξη της διάσκεψης στην οποία συμμετέχουν υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι, επικεφαλής επιχειρήσεων, νέοι και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών αραβικών κρατών.

«Ο πληθυσμός έχει προσδοκίες για άμεσες λύσεις, ανάγκες που πρέπει να ικανοποιηθούν αμέσως, πέρα από τα μακροπρόθεσμα προγράμματα, χρειάζονται επείγοντα προγράμματα», είπε.

Το Μαρόκο είδε τους τελευταίους μήνες την ανάδυση κινημάτων κοινωνικής αμφισβήτησης που σχετίζονται με τις καθυστερήσεις στα προγράμματα ανάπτυξης, στην υποβαθμισμένη περιοχή του Ριφ (βόρεια) ή στην αρχαία μεταλλευτική πόλη Τζεράντα (βορειοανατολικά). Επίσημη έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο διαπίστωνε την επιμονή της φτώχειας στα αγροτικά στρώματα και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ο Τυνήσιος πρωθυπουργός Γιούσεφ Σαχίντ, που αντιμετώπισε στα μέσα Ιανουαρίου μια βίαιη κοινωνική διαμαρτυρία λόγω της αύξησης των τιμών, υπογράμμισε από την πλευρά του την αποτυχία «πολιτικών που βασίζονται μόνο στη μετρήσιμη ανάπτυξη και δεν λαμβάνουν υπόψη πως το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, καθώς και οι πολίτες, μετρούν την ανάπτυξη στο επίπεδο της ζωής τους».

«Συχνά δίνουμε έμφαση στην οικονομική και νομισματική σταθερότητα προφανώς σε βάρος της κοινωνικής διάστασης», επέμεινε, χαιρετίζοντας την πρόσφατη πρωτοβουλία του ΔΝΤ να τροποποιήσει τους δείκτες που χρησιμοποιεί για τα μέτρα οικονομικής πολιτικής.

Στην Τυνησία, όπως είπε, η πολιτική μετάβαση μετά την επανάσταση του 2011 κατέστησε «πιο ελεύθερη» τη χώρα, αλλά δημιούργησε αστάθεια με επιπτώσεις στις επενδύσεις και στηn ανάπτυξη της χώρας. Στο οικονομικό πεδίο, «τα αποτελέσματα δεν ανταποκρίνονται ίσως στις απαιτήσεις των πολιτών, αλλά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση επιτρέπουν μια επιστροφή των επενδύσεων», είπε.

Για το ΔΝΤ, μια πιο διαρκής ανάπτυξη στην περιοχή απαιτεί να δημιουργηθεί ένας «παλλόμενος» ιδιωτικός τομέας, να «καταπολεμηθεί η διαφθορά», να υπάρξουν πιο δίκαια δημοσιονομικά συστήματα και να «υποστηριχθούν οι αποκλεισμένες ομάδες, οι νέοι, οι γυναίκες και οι πρόσφυγες», επέμεινε η Λαγκάρντ.

Η διάσκεψη, που έχει τίτλο «Ευκαιρίες για όλους», είναι αφιερωμένη στα θέματα αυτά και ιδίως στο θέμα της απασχόλησης των νέων σε μια περιοχή με τα πιο χαμηλά ποσοστά απασχόλησης στον κόσμο. Λιγότερο από ένας ενήλικας στους δύο εργάζεται, κάτι που οφείλεται κυρίως στη μικρή συμμετοχή των γυναικών, σύμφωνα με ένα σημείωμα του ΔΝΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία AP)