Cavusoglu προς Λευκωσία-Αθήνα: Καμία σημαντική παραχώρηση στο Κυπριακό

Cavusoglu προς Λευκωσία-Αθήνα: Καμία σημαντική παραχώρηση στο Κυπριακό

«Η Τουρκία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάθε είδους παραχώρηση για την λύση στο Κυπριακό». Αυτό το σημαντικό μήνυμα στέλνει στην Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη Διάσκεψη της Γενεύης.

Όπως μεταδίδει η "Καθημερινή", επικαλούμενη πληροφορίες από τον τουρκικό και τουρκοκυπριακό Τύπο, στα πλαίσια μιας νέας τοποθέτησης του για το Κυπριακό, ο Mevlut Cavusoglu αναφέρεται στη σημασία του Κοινού Ανακοινωθέντος ως βάση της επιδιωκόμενης λύσης στο Κυπριακό. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η χώρα του «βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά» από τις άλλες πλευρές στις συνομιλίες.

Αποκλείοντας σημαντικές παραχωρήσεις εκ μέρους της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η λύση θα πρέπει να βασιστεί στην «κοινή αντίληψη» των δυο πλευρών.

Σε ό,τι αφορά τις προηγούμενες συναντήσεις της Ελβετίας, ο κ. Cavusoglu αναφέρει ότι η ε/κ πλευρά ήταν αυτή που αποχώρησε από το τραπέζι των συνομιλιών. Ο ίδιος απορρίπτει ευθύνες στην ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη σχετικά με την στασιμότητα στις συνομιλίες. Στη συνέχεια τονίζει τα εξής: «Η δική μας αντίληψη είναι ξεκάθαρη. Ωστόσο, η ε/κ πλευρά χρειάζεται να δείξει βούληση. Υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα σε πολλά κεφάλαια. Αντί να εστιάσουν σε αυτά τα ζητήματα φέρνουν στο προσκήνιο τις τουρκικές εγγυήσεις και τα ζητήματα της ασφάλειας».

Στο ζήτημα των εγγυήσεων, ο κ. Cavusoglu τονίζει: «(Η συζήτηση γύρω από τις εγγυήσεις) είναι μια λανθασμένη πρακτική. Και ο Τουρκοκυπριακός λαός επιθυμεί την συνέχεια των τουρκικών εγγυήσεων. Επιθυμεί να έχει ασφάλεια. Από την δική μας σκοπιά, σε περίπτωση λύσης, σημασία φέρει η ασφάλεια και των δυο πλευρών. Ωστόσο, οι ευαισθησίες του τ/κ λαού στο ζήτημα των εγγυήσεων και στα άλλα ζητήματα για εμάς είναι πολύ σημαντικές».

Σε ό,τι αφορά το ρόλο της Ε.Ε. στο Κυπριακό, ο κ. Cavusoglu ασκεί κριτική στην Ε.Ε. και υπογραμμίζει τη σημασία του πρωτογενούς δικαίου.

Ο κ. Cavusoglu αναφέρεται και στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην ε/κ πλευρά και εκφράζει προβληματισμό για τον αντίκτυπο τους στη διαδικασία λύσης.