Τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση χθες έχουν δεχθεί έντονη κριτική από επιστήμονες, που τα θεωρούν πολύ ήπια. Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, σε ερώτηση δημοσιογράφου του BBC αν η Βρετανία ακολουθεί την προσέγγιση της Σουηδίας, απάντησε αρνητικά.
«Δεν δέχομαι αυτόν τον χαρακτηρισμό» είπε ο Ράαμπ, όταν ο δημοσιογράφος τον ρώτησε αν αυτά τα μέτρα αποσκοπούν στο να μάθει ο κόσμος να ζει με τον ιό, και όχι στην καταπολέμηση της ασθένειας, κατά το σουηδικό μοντέλο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Times, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Κρις Γουίτι, δήλωσε κατ’ ιδίαν ότι οι αυστηρότεροι περιορισμοί είναι αναπόφευκτοι.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι το 45% των πολιτών θεωρούν ότι η κυβέρνηση έπρεπε να λάβει πιο αυστηρά μέτρα, ενώ και ο επιχειρηματικός κλάδος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, υπογραμμίζοντας ότι τα νέα μέτρα δεν θα περιορίσουν σημαντικά την εξάπλωση του ιού, ενώ θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην οικονομία, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι ότι η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία, ανακοίνωσαν διαφορετικά, αυστηρότερα μέτρα από την Αγγλία.
Ο καθηγητής Τζον Έντμουντς, μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας της κυβέρνησης, δήλωσε στο BBC ότι πιστεύει πως κάποια στιγμή θα ληφθούν πάρα πολύ αυστηρά μέτρα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο «αλλά τότε θα είναι και πάλι πολύ αργά».